A melegebb időben szívesebben eszünk a szabadban, erre pedig tökéletes megoldás egy grillsütő felállítása a kertben vagy akár az erkélyen. A grillezés és az evés után azonban van még egy fontos dolgunk: a grillsütő letisztítása, hogy a következő buli is jól sikerülhessen - írja az eteltcsakokosan.hu
A legjobb, ha nem várunk másnapig és még azon melegében nekiállunk a tisztításnak. Minél többet várunk, annál nehezebb dolgunk lesz. A faszenes grilleknél várjuk meg, amíg a parázs teljesen elalszik, ezt követően egy lapát segítségével szedjük ki a hamut. Ha már kihűlt a grillrács, akkor vagy meleg vízbe áztatjuk és hagyjuk felpuhulni a maradékokat, vagy egy grilltisztító kefével állunk neki.
Bármelyik megoldást is válasszuk, egy alapos mosogatószeres mosogatással fejezzük be a műveletet. A grillezéshez használt eszközöket közvetlenül a sütés után vigyük be és meleg vízbe áztassuk be őket, majd a szokásos módon mosogassuk el.
Érdemes lehet már közvetlenül a sütés után is előre dolgozni: Ha már elkészültünk, de még parázslik a szén, vágjunk ketté egy hagymát és tűzzük fel egy villára, majd dörzsöljük át a forró rácsot. A meleg és hagyma hatására sokkal könnyebben lejön majd a sok odaégett falatka és szósz.
Az odaégett falatkák feloldására is van alternatíva: öntsünk almaecetet egy szórófejes flakonba, majd fújjuk be alaposan mindkét oldalát és hagyjuk pihenni pár percig. Ezek után már nem kell annyira vadul dörzsölni a drótkefével.