Prohászka Béla, mesterszakács (Kép forrása: prohaszkabela.com) |
Prohászka Béla mesterszakács, a program szakmai vezetője arról tájékoztatott, hogy az egészséges, magyar alapanyagokat és a modern konyhatechnológiát részesítik előnyben, hogy az ételek minél nagyobb mértékben megőrizzék vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Fontosnak nevezte, hogy ne utaztatott anyagokat használjanak fel.
Kiemelte, hogy az étlapok összeállításánál a forgónapok helyett a szezonalitás kap hangsúlyt, vagyis az évszaknak megfelelő – s így nem drága – alapanyagokból főznek majd a szolgáltatók.
Kitért arra is, hogy a szülők, fogyasztók az interneten is nyomon követhetik az étlapokat, ami álláspontja szerint gasztrokultúrát visz a családokba.
A program első fázisa most indul Budapesten
Pesti Imre budapesti kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón ismertette, a program első fázisában azt ellenőrzik, hogy a szolgáltatók hogyan használják fel a normatívákat, az ételek mennyire egészségesek. Kiemelte, hogy a kormány idén 50 százalékkal emelte a közétkeztetésre fordítandó forrásokat: a tavalyi 68 ezer forintról 102 ezer forintra nőtt az éves fejenkénti keret. Az iskolaszüneteket is figyelembe véve ez nagyjából 225 napra vonatkozik.
A szolgáltatók önkéntesen vesznek részt a kezdeményezésben. Az ellenőrzések eredményeiről néhány hónapon belül beszámolnak, de a valódi eredmények csak évek múlva látszanak majd – mutatott rá Pesti Imre.
Az eredetileg 2010-ben Békés megyében kezdett mintamenzaprogramot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tavaly novemberben indította el országos szinten. Pesti Imre elmondta: fontosnak tartja, hogy a mintegy félmillió ember közétkeztetését ellátó Budapest is csatlakozzon a programhoz.