1p
A januári komolyabb ugrás után februárban megállt az árak növekedése a hipermarketekben, márciusban pedig örvendetes módon már némi árcsökkenésről is be tudunk számolni.

A Privátbankár Árkosár felmérése keretében március 8-án jártuk végig az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy áruházát, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Úgy tűnik, csupa jó hírrel szolgálhatunk: az előző hónaphoz képest mindhárom hipermarketben csökkent a kosár ára, a Tesco és az Auchan pedig tavaly márciushoz képest is engedett valamennyit áraiból.

Februárhoz képest az Auchanban mértük a legnagyobb áresést, de a Tesco is 3,4 százalékkal olcsóbb lett. Az Interspar 2,2 százalékkal kért kevesebbet a kosárért, mint egy hónapja. Az Auchanban egy év alatt 1,2 százalékkal, a Tescóban 0,8 százalékkal csökkentek az árak. (Az Intersparnak ez a hetedik hónapja a felmérésben, a Cora távozásával került be az Árkosárba.)

 

 

Ha a három áruházat együtt vizsgáljuk, 17 042 forintos átlagos kosár-értéket kapunk - ez 584 forinttal (3,3 százalékkal) alacsonyabb az előző havi felmérésnél. A Tesco és az Auchan átlaga 173 forinttal elmarad a tavaly márciusi áraktól - a két szereplővel számolt éves árindex tehát 1 százalékos csökkenést mutat.

 

 

Persze ebben a hónapban is kiszámoltuk, mennyi a lehető legkisebb összeg, amennyiért a beszerzést a három áruházláncnál megoldhatjuk. Ehhez mindent ott kellene megvennünk, ahol a legolcsóbban adják - ez azért komolyabb logisztikai felkészülést igényel, vagy tripla létszámú beszerzőcsapatra, vagy egy jól megtervezett útvonalra és sok időre lesz szükség. Mindenesetre így 15 422 forintból is megúszhatjuk a nagybevásárlást, ami az átlagárnál 1621 forinttal kevesebb.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Februárhoz képest a krumplit, a tojást, a csirkemellet és az ásványvizet is nagyjából 15 százalékkal olcsóbban tudtuk volna beszerezni, de nagyjából 10 százalékkal olcsóbb lett a sör és a kenyér is. A sajt és a margarin viszont 12-15 százalékkal drágább volt, mint egy hónapja.

A KSH kedden közli az infláció februári alakulásával kapcsolatos statisztikákat.

Tavaly márciushoz képest megduplázódott a krumpli ára, 60 százalékkal drágább a tészta, 20-30 százalékkal emelkedett a túró rudi, a margarin és a liszt ára. 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent viszont a kenyér, a cukor és a sajt ára, míg a tojásért, a kávéért, a rizsért több mint 20 százalékkal kevesebbet kell most fizetnük, mint 2012-ben.

Havi legolcsóbbak

Bár van még hátra néhány hét húsvétig, érdemes elkezdeni a készülődést a locsolók rohamára. A húsvéti vendégvárásnál szinte nélkülözhetetlen Unicum fél literes kiszerelésben a Tescóban volt a legolcsóbb (2240 forint), az Intersparban 2490-ért adták, az Auchanban 2841-ért.

Bár nemrég azt az érthetetlen jelenséget jártuk körül, amikor egy termék kis kiszerelésekből összevásárolva olcsóbb, mintha egy nagyot vennénk belőle, van azért ellenpélda is: az Intersparban találtunk olyan whisky-akciót, amelynél a 7 decis kiszerelés épp egy százassal olcsóbb volt, mint a fél literes, tehát valóban akció volt az akció. Érdemes azért továbbra is a literre, kilóra, darabra átszámolt egységárat is figyelni a vásáráskor, bármilyen apró betűkkel is szerepel az árcédulákon.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Akinek csak annyi szerepel a bevásárlólistáján, hogy "1 kiló paradicsom", az komoly gondba kerülhet a zöldségosztályon: lucullus paradicsom, szilvaparadicsom, fekete paradicsom, zöldparadicsom, datolyaparadicsom, koktélparadicsom - vajon melyiket vegyük? Nem csak az ízekben, az árakban is jelentős eltérés lehet az egyes fajták között. Ezúttal a koktélparadicsomot néztük meg alaposabban: a legolcsóbbat az Auchanban találtuk kilónként 996 forintért, az Intersparban 1196 forintot kértek érte, a Tescóban pedig 1379 forint volt a kis bogyós zöldség (más értelmezésben gyümölcs).

Aki olcsó csirkemellfilére vágyott, a Tescóban találhatta meg a számítását: ottjártunkkor már 1149 forintért is megkaphattuk az egyik legjellegtelenebb húsfajtát. Ennél nem kért sokkal többet az Auchan sem (kilónként 1195 forintot), az Interspar ebben a versenyben viszont nem rúgott labdába (1690 forint / kiló).

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG