5p
Az év utolsó Privátbankár Árkosár-felméréséből kiderült, mennyivel drágábban tudhatjuk le idén a karácsonyi nagybevásárlást. Bár hónapok óta nem látott mértékben ugrottak meg az árak, a történelmi csúcsot egyelőre megúsztuk; az alapélelmiszerek és a gyümölcsök továbbra is az áremelkedés élmezőnyében vannak, a sertéshús jelentős drágulását pedig már a feldolgozott termékeknél is tetten érhetjük.

2019-ben még egyszer utoljára nekiindultunk, és megvizsgáltuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységében. Az Auchan, az Interspar és a Tesco is emelt az árain decemberre: mind az egy évvel ezelőttihez képest, mind novemberhez viszonyítva is drágábban pakolhattuk meg a Privátbankár Árkosarat.

Egy hónap alatt az áruházakban 2,3 - 4,9 százalék közötti áremeléseket mértünk, összességében 3,7 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás. Egy év alatt ennél komolyabb drágulás történt: közel 6 százalékkal többet kellett most fizetnünk ugyanazért, mint 2018 decemberében. A kosár átlagértéke 1160 forinttal emelkedett, elérte a 20 686 forintot.

Ekkora ugrást az árakban utoljára júliusban láttunk - a mostani emelkedés azonban nem lökte történelmi csúcsra az Árkosár értékét, igaz, csak 186 forinttal maradtunk el tőle.

Egy év alatt az Auchan és a Tesco egyaránt 6 százalék fölötti átlagos áremelést hajtott végre az élelmiszer-osztályon, az Interspar beérte 4,6 százalékkal. Az áruházak közötti sorrend nem változott, a mezőny azonban összerázódott - a legolcsóbb és a legdrágább között most kevesebb mint 1000 forint (avagy 5 százalék) volt felmérésünk szerint.

Ennek a különbségnek most a kétszeresét lehetett volna megspórolni azzal, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban kínálják. 18 597 forintból úszhatnánk meg így a nagybevásárlást - igaz, ez esetben 3 hipermarketet kellene végigjárnunk, vagy háromfelé kellene osztani bevásárlócsapatunkat.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A havi szinten 3,7 százalékos átlagos áremelkedéshez a legnagyobb mértékben az alma (+60%) és a krumpli (+41,6%) járultak hozzá. Kétszámjegyű havi áremelkedést a zöldségosztály mellett az üdítőknél mértünk. Chipset, csokit, májast és tejfölt viszont 10-16 százalékkal olcsóbban találtunk, mint novemberben.

Az éves 5,9 százalékos átlagos áremelkedés összetevőit vizsgálva azt látjuk: tavalyhoz képest a legtöbbet az alma (+58%), a banán (+38%), a cukor (+27%) és a párizsi (+23%) drágultak. 10 százalékot meghaladó áremelkedést mértünk még a kenyérnél, a tojásnál, a rizsnél, a sajtnál és egyes tömény szeszes italoknál is. A folyamatot 10 százalékot éppen meghaladó éves árcsökkenéssel csak a kávé és a pezsgő fékezték.

A párizsi már nem egy olcsó felvágott

A Privátbankár Árkosár decemberi felmérésének készítésekor annak a jelét is kerestük, hogy a sertéspestis miatt dráguló hús-alapanyagok áremelkedése már a fogyasztók pénztárcáját is elérte. A legfrissebb adatok szerint ugyanis több mint 30 százalékkal magasabb a sertések termelői ára, mint egy évvel ezelőtt. A háttérben az afrikai sertéspestis áll: bár nálunk még csak vaddisznókból mutatták ki a kórokozót, környező országokban már a vágóállatok között is terjed, a világpiacon is ez hajtja fel az árat (leginkább a kínai piaci fejlemények, ahol a sertéspestis miatti kényszervágások következtében a teljes sertésállomány megfeleződhet).

Az Árkosár-felmérésben leginkább a párizsi drágulása jelzi a sertés-alapanyag masszív áremelkedését: az általunk rendszeresen vizsgált terméket 23,1 százalékkal többért kínálják most, mint egy éve. A KSH legutóbbi, októberre vonatkozó inflációs jelentése még "csak" 11 százalék körüli éves áremelkedést jelzett a párizsinál. (A KSH a legfrissebb, novemberre vonatkozó inflációs statisztikáit kedden teszi közzé.)

Havi legolcsóbbak: téliszalámi, narancs, szaloncukor

Az afrikai sertéspestis által kiváltott drágulásnak tudható be az is, hogy - ahogy az mfor.hu beszámolt róla - egyetlen hét leforgása alatt brutális mértékű áremelkedést regisztráltak a hazai üzletláncoknál a téliszalámi esetében is. Havi legolcsóbbak rovatunkban ezért megvizsgáltuk, mennyiért szerezhetünk be a lehető legolcsóbban téliszalámit a hipermarketekben - márkára, minőségre való tekintet nélkül. Ha az évszázados hagyományokat figyelmen kívül hagyjuk, és csak az olcsóságot helyezzük előtérbe, akkor a sajátmárkás termékek verhetetlenek: a Tescóban 3111 forint az ilyen téliszalámi kilója, az Auchanban 3247 forint a sajátmárkás termék. Az Intersparban a Kométa gyártmányát adták a legkevesebbért, ez kilónként 5398 forintba került.

A téli vitaminforrások között kiemelt szerepe van a narancsnak - főleg amikor az almát ilyen drágán adják. A déli gyümölcsöt ezúttal a legolcsóbban a Tescóban kínálták, kilónként 269 forintért; az Intersparban 299-ért szerezhettünk be narancsot, az Auchanban pedig 398-ért.

A leginkább szezonális termék most a szaloncukor, a kézműves változatokat simán 10 ezer forint feletti kilónkénti áron forgalmazzák - mi viszont a legolcsóbbat kerestük, ami jellemzően a lédig szaloncukrok kategóriáját jelenti. Idén sem volt ez másképp: az Auchanban kilónként 849 forintért 11 ízben válogathattuk össze magunknak a szaloncukor-csomagot, a Tescóban 969 forintot kértek ugyanezért. Az Intersparban a legolcsóbb szaloncukor ottjártunkkor a Bonbonetti terméke volt, ennek kilója 3475 forint volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG