A francia háztartások negyedében részei a karácsonyi étkezésnek a libamájalapú készítmények, legalábbis erre jutott a Kantar közvélemény-kutató és tanácsadó cég felmérése. Ez az étel ennek köszönhetően az egyik legfontosabb kelléke karácsonyi étkezéseknek az ínyenc konyhájáról híres országban.
Emellett a különféle tészták, kolbászok, pástétomok, sült húsok, a tenger gyümölcsei is hozzátartoznak az ünnepi fogyasztáshoz. A Kantar felmérése szerint az ilyen típusú ételek nyolcszor gyakrabban részei a menünek, mint az év más időszakaiban.Ami a libamájat illeti a franciák a karácsonyi szezonban átlagosan 40 dekát fogyasztanak el ebből az ételből. Ennek jelentőségét mutatja, hogy éves átlagban csak másfélszer fordul elő velük, hogy libamájat vásárolnak. A fagyasztott étvágygerjesztők a háztartások 17,5 százalékában, a blini 11,9 százalékukban indítja a karácsonyi étkezést.
A blini eredetileg orosz palacsinta. Hagyományosan hajdinalisztből és élesztőből sütik. Az oroszok általában tejföllel vagy vajjal fogyasztják, de bármilyen édes és sós töltelékkel megfelel reggeli ínyencségnek. A főétkezéseknél a tengeri ételek dominálnak Franciaországban. A háztartások több mint fele, 51,3 százaléka fogyaszt füstölt halat, harmada, 32 százaléka friss tengeri herkentyűket, amit halikra és kaviár egészít ki 19,8, illetve 12,2 százalékuknál. Fagyasztott haltermékek a családok 11,9 százalékának ünnepi asztalára kerülnek.
Ami az édességeket illeti, a házi sütik vannak az élen, amiket a háztartások 26,9 százaléka választ. Fagylalt típusú édességet 21,5 százalékuknál szolgálnak fel a háziasszonyok, míg a kekszek 12 százalékuknál részei az étkezéseknek. A Kantar kutatói úgy találták, hogy a franciák az év végi nagy eszem-iszom helyett az élvezetet keresik az ünnepi étkezésben. (via ESM Magazine)