3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 10 ezer ember megkérdezése alapján felmérés készült néhány ország turistái között, hogy ki milyen rossz szokásokkal rendelkezik utazása során, és ennek alapján a vizsgált országokat összevetették. Sok mindenben az amerikaiak kerültek a szégyenpadra, de van, amiben a németek vezetik a listát.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A kihágások

Egy utazási oldal, a Travelzoo készítette a felmérést, mely a következőkre volt kíváncsi a címbeli kérdésen kívül: ki hoz el apróbb dolgokat a szállodából, ki hagyja ott az éttermi számlát fizetés nélkül, ki szól be a munkahelyére, hogy beteg, miközben valójában a nyaralást hosszabbítja meg, ki csempészik vámköteles árukat, és végül ki lép félre az utazás során.

A felmérés öt ország polgárait vette górcső alá: amerikaiakat, németeket, briteket, kanadaiakat és kínaiakat. Nem túl meglepő módon a legtöbb dologban a németek a legfegyelmezettebbek, de egy valamiben ők vezetik a listát: 10 százalékuk lép félre utazáskor, míg a kínaiaknál 5 százalék, a többieknél 2-3 százalék az arány.

Amerikaiak: kevés szabadság, sok randalírozás

A rossz viselkedést viszont több szegmensben az amerikaiak vezetik, de erre a Marketwatch szerint van magyarázat: nekik kevesebb a szabadságuk, így kevesebbet utaznak, de akkor jobban elengedik magukat. Amerikában nincs is kötelezően megszabva, hogy a cégek mennyi fizetett szabadságot adjanak dolgozóiknak, ezért a dolgozók nem is használják ki teljesen a lehetőségeket, nehogy a cég rossz szemmel nézzen rájuk. Így átlagosan csak 10 napot vesznek ki, míg a briteknél 28 nap jár kötelezően, a németeknél 20, és ezt ki is veszik. Miért ne tennék, ha ezt állami előírás biztosítja.

Nézzük ezek után a konkrétumokat. Kezdjük a medencébe, avagy tengerbe vizeléssel: ebben az amerikaiak 64 százalékkal vezetnek, a kanadaiak kissé lemaradva 58 százalékkal jönnek, a többiek 41-46 százalék közt vannak. A hotelből a piperecikkeket az amerikaiak 69, a kanadaiak és a kínaiak 63 ill. 61, a britek 45 százaléka emeli el, a németek viszont jóval fegyelmezettebbek: náluk 20 százalék az arány.

Ezért rosszalkodunk

A vámon való csempészésben a kínaiak vezetnek 32 százalékkal, de itt torzíthatja az adatot, hogy ők sok vámköteles helyen járhatnak, míg egy európai polgár már alig találkozik ilyennel. A számla kifizetésének elmulasztásában is az amerikai turisták a bajnokok 13 százalékkal, a többieknél egyszámjegyű az érték: kanadaiak 9, britek 8, németek 7, kínaiak 6 százalék. A betegség címén való nyaraláshosszabbításban is az amerikaiak elsők 24 százalékkal (a kevés szabi miatt érthető), a többieknél  15-16 százalék az arány, a fegyelmezett németeknél csak 10 százalék.

A felmérés arra is magyarázatot keres, hogy miért ilyen nagy arányú a rossz viselkedés olyan országok turistái körében, ahol a szegénység, pénzhiány nem igazán magyarázat az ilyesmire. Arra jutottak, hogy amikor nyaralni megyünk, kikerülünk a mindennapi stresszből, elengedjük magunkat, és akkor hajlamosabbak vagyunk akár a határainkat is feszegetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Spóroljunk a légkondicionálás költségén inverteres split klímával!
Márkázott tartalom | 2024. július 10. 12:50
A nyári hónapokban az energiaszámlánk az egekig nőhet, hiszen áramfogyasztásunk is emelkedik. Elsősorban a régi típusú, nem túl energiahatékony klímák, ventilátorok okozhatják a magas villanyszámlákat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG