3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 

Amikor egy áruházlánc elér egy bizonyos méretet, mint például az amerikai Walmart vagy Amazon, akkor nagy kihívássá válik tevékenységük bővítése – mutatja be a Walmart újdonságának hátterét a The Street főként amerikai tőzsdei cégekkel foglalkozó szakportál.  A Chipote Mexican Grill és a Magyarországon is ismert Starbucks feladta néhány próbálkozását, mert nem hoztak pluszt sem anyagilag, sem imázsban az eredeti vállalkozásnak.

A Starbucks esetén erre a sorsra jutottak Teavana teaboltok és az üdítőket kínáló Evolution Fresh hálózat. Az olyan óriásoknál, mint a Walmart vagy az Amazon még nagyobb kihívás olyan újdonsággal előállni, ami hozzá tud tenni valamit a márka amúgy is mindent elsöprő kínálatához. Ez nem jelenti azt, hogy nem próbálkoznak, de még abszolút úttörőnek látszó újításokat is készek feladni, ha kiderül, hogy nem elég ütősek. Ilyen volt az Amazonnál a Just Walk Out technológia, amelyben a vevő bemegy boltba, elveszi, amire szüksége van, majd távozik. A fizetés automatikusan történik a háttérben.

Megfejni a vásárlókat

A Walmart problémája is az, hogy annyira elterjedt az Egyesült Államokban, annyira kihasznál minden lehetőséget, hogy újabb és újabb dollárokat húzzon ki a vásárlók zsebéből, hogy ezt már alig lehet fokozni. Ennek része, hogy az áruházakban – ahogy azt Magyarországon is látjuk – megjelentek a gyógyszertárak, a szemüveg-szolgáltatók, a virágboltok és mások.

Az áruházlánc célja, hogy mindent egy helyen kínáljon a vásárolónak. Ez vezetett el ahhoz az ötlethez, hogy magasabb szintre emelje a házi kedvenceket, kutyákat, macskákat és más állatokat tartók kiszolgálását. Nem eredeti újdonságról van szó, ugyanis természetesen az állateledelek és az állattartással összefüggő kellékek eddig is megtalálhatók voltak a áruházak polcain.

Az újdonság a házikedvenc-szolgáltatók befogadása az áruházakba. Az első kísérletet ezzel kapcsolatban Dallasban indították el két ismert szakcég, a Petco és a PetSmart részvételével. Ezek a szokásos állat-egészségügyi, -kozmetikai és -tisztasági szolgáltatásokat kínálják. A vevő bemegy a boltba, és amíg apuka rendbe teszi Bodri bundáját, addig anyuka bevásárol. Majd váltják egymást.

A Walmart arra bazírozik, hogy az áruházakba költöző állatgondozók nagyobb forgalmat érhetnek el, mint az önállóak, ezért olcsóbbak lehetnek. Ezzel több vendéget vonzhatnak, akik – ha már ott vannak – kicsit vásárolnak is az áruház polcai között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újabb csapás a boltláncokra, kialakult a vevők "harmadik" tábora
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. december 10. 17:01
Az önkiszolgáló pénztárak bevezetése megkönnyítette az áruházi szarkák dolgát, ám ez a probléma nagyobb, mint amekkorának látszik, pedig igencsak nagynak tűnik.
Vásárló Rossz hírt kaptak a klasszikus boltláncok
Privátbankár.hu | 2023. december 10. 09:10
A svájciak nagy része macerának tartja a vásárlást, nem pedig szórakoztató időtöltésnek. 
Vásárló Extra adó az alkoholra? Érdekes javaslat érkezett
Buksza blog | 2023. december 7. 13:08
Lényegében a magyar chipsadót vezetné be az egész világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 
Vásárló Aki békességet akar, ne gondoljon a tavalyelőtti karácsonyra - itt az év végi Árkosár
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. december 7. 05:39
Decemberben is kitartott az a folyamat, amit legutóbbi Árkosár-felmérésünk alkalmával hosszú idő után újra tapasztaltunk: éves szinten ismét csökkentek az élelmiszerárak a hazai hipermarketekben. Mindez nem csoda, hiszen tavaly ilyenkor a valaha volt legnagyobb élelmiszerár-inflációt mértünk. Bár ezúttal majdnem 10 ezer forinttal lett magasabb a számla vége, mint két éve ilyenkor, valamint a havi szintű árcsökkenés is megtorpant. Néhány termék ezúttal is 50 százalékot meghaladó mértékben drágult egy év leforgása alatt. Az egyik ilyen a cukor, de vajon mennyivel kell többet adnunk a szaloncukorért és a narancsért, mint tavaly karácsony előtt? Friss felmérésünkben ezt is megnéztük.
Vásárló Hadüzenetet küldött a Lidl: másképp is elérhetőek lesznek a legendás pulcsik
Buksza blog | 2023. december 6. 15:50
A Lidl társul a ruhaiparnak azzal az ágával, amely hadat üzent az öltözködést forradalmian átalakító, ám brutálisan környezetszennyező fast fashionnek. 
Vásárló Hogyan működik a Facebook tanulási fázisa?
Márkázott tartalom | 2023. december 6. 08:48
A Facebook hirdetésekkel kapcsolatban gyakran kerül szóba a tanulási fázis. Utánajártunk annak, hogy pontosan mi is ez, mire jó és hogyan működik.
Vásárló Az ártalomcsökkentés széles skálán mozog: az egészségedről te döntesz!
PR | 2023. december 5. 12:50
Hajlamosak vagyunk a betegségekre valamiféle kivédhetetlen sorscsapásként tekinteni, pedig a tudomány tényei és a számok egészen mást mutatnak: a személyes döntéseinknek, a tudatos választásainknak meglepően nagy hatásuk van az egészségünkre. Most mutatunk pár olyan tippet, amellyel hatalmasat léphetünk előre az egyéni ártalomcsökkentés útján!
Vásárló Komoly verseny indul az áruházak között a vevők kevéske pénzéért
Buksza blog | 2023. december 5. 11:45
A fekete novemberré bővült fekete péntek nem hozta meg azt a sikert a brit kiskereskedelemben, amit a boltosok vártak tőle, legalábbis van ahol már szerény karácsonyi költésre készülnek.
Vásárló Riadót fújtak a fogyasztóvédők: sokszor verik át a vásárlókat egy újfajta trükkel
Buksza blog | 2023. december 5. 09:20
Futball nyelven szólva óriási a zűrzavar az áruházi vásárlók fejében azzal kapcsolatban, hogy mennyire megbízhatóak azok az állítások, amelyek a termékek környezettudatos előállításáról szólnak.
Vásárló Költözzünk vidékre vagy ne?
Márkázott tartalom | 2023. december 4. 10:46
Sok emberben felmerül az, hogy a nagyvárosi létből kitörve változtasson az életén és elköltözzön egy kisebb, vidéki településre. A gondolatot gyakran tettek is követik, hiszen egy nagyvárosi lakás árából a legtöbb esetben vidéken már egy kertes ingatlan is vásárolható, ezáltal elhárul az akadály a változtatás elől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG