1p
Az államtitkár szerint nincs mutyi, a külföldi cégek csinálnak botrányt a trafikpályázatok körül. Lázár szerint Brüsszel mindenre rábólintott, de ettől még "csinálhatnak hülyeséget". Lázár János szerint gratulálni kellene a nyerteseknek, nem pedig irigykedni.

A trafikpályázat kapcsán áll a bál, múlt héten egyre több olyan hír jelent meg, mely szerint Fidesz-közeli cégek és családok nyerték el a legtöbb koncessziós jogot dohányárusításra. A célkeresztbe Lázár János került, aki a dohányzás visszaszorítását célzó törvények előkészítésében oroszlánrészt vállalt, több egyéni képviselői indítvánnyal járult hozzá az új rendszer kidolgozásához.

Az államtitkár és a kormányszóvivő a mai sajtótájékoztatón.



Betiltaná a cigit az egész országban

Lázár János
"Nincs rá bizonyíték, hogy politikai alapon lettek kiválasztva a pályázat győztesei"

Az államtitkár ma sajtótájékoztatón reagált az őt ért vádakra: szerinte egyetlen  dohánygyár sem jár jól az új szabályozással, hiszen az a cél, hogy minél nehezebben lehessen cigarettához jutni Magyarországon. Lázár azt várja, hogy visszaesik az értékesítés, miután nyártól majd csak trafikokban lehet cigit venni. Jelenleg nagyjából 3 millió ember dohányzik Magyarországon, júliustól azonban csak 6-7000 helyen lehet majd dohányterméket vásárolni, az eddigi 44 ezerrel szemben (nagyjából 5000 pályázó már megkapta a koncessziós jogot, 1400 helyen új pályázatot írnak ki).

A Philip Morris áll a háttérben?

"Ha rajtam múlna, az egész országban betiltanám a dohányzást, nem lehetne egyetlen száll cigarettát sem vásárolni" - mondta az államtitkár. A kritikák kapcsán megjegyezte, nem tudja elintézni, hogy "csak szocialisták nyerjenek koncessziós jogot", de "rossz híre van a fideszeseknek is, azt se tudja elintézni, hogy csak ők nyerjenek". Lázár azt mondta, hogy állnak a nyilvánosság elé, vállalnak mindenfajta vizsgálatot. Az államtitkár szerint a botrány hátterében a nemzetközi dohánycégek állnak, akiknek sérti az érdekét az új törvény, Lázár konkrét céget is megnevezett: a Philip Morrist.

Annak kapcsán, hogy Sánta János, Hódmezővásárhelyhez köthető vállalkozó és családtagjai sok pályázaton nyertek, Lázár hárított. Sánta a Continental-csoport tulajdonosa, ami a legnagyobb hazai dohánycég, Lázár szerint az új rendszerben ő is rosszabbul fog járni, hiszen kevesebben fognak dohányozni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a törvény előkészítése kapcsán megvizsgáltak több európai mintát is, "európai modellt vettünk át", mondta. Arról azonban nem beszélt külön, hogy az európai tapasztalatok mit mutatnak a forgalom tekintetében, az állami monopólium bevezetése után visszaesett-e az jelentősen.

Még csinálhatnak hülyeséget

Nemrég egy képviselő feljelentést tett (Karácsony Gergely, PM), miután egyes sajtóorgánumok arról cikkeztek, volt, ahol fideszes választókerületi elnökök is beleszóltak, kik legyenek a pályázat nyertesei. Lázár azt mondta, várja a bizonyítékokat. Az ezt firtató újságírónak pedig azt mondta, hogy "lehet, hogy Ön az irigység országában akar élni, ahol feljelentik egymást az emberek, én egy sikeres országban szeretnék élni". Lázár szerint 6000 új munkahely jön létre, a győzteseknek pedig inkább gratulálnia kellene, még az újságíróknak is.

Ugyanakkor a sajtótájékoztatón azt is mondta, hogy bár Brüsszel a törvény és az új szabályozás minden egyes mondatára rábólintott, "ez nem mentség alól, hogy az ember hülyeséget csináljon", mondjuk a pályáztatásnál.

Nem világos, mi alapján pontozták a pályázókat

"Nem akarok az irigység országában élni"



Azt egyelőre nem tudni, hogy az elbírálásnál adható összesen 120 pontból 60-at mire is adnak (a másik 60 az üzleti tervre megy elvileg). Ennek kapcsán az államtitkár azt mondta, hogy egyelőre nem releváns kérdés, majd ha megkötik az első szerződéseket, az lesz. Lázár azt is mondta, fogalma sincs, hogy ki nyert koncessziót, és "irigyli az újságírókat, hogy van idejük arra, hogy ennek utánanézzenek". Az államtitkár szerint, ahol van 10 ezer vesztes, és 5 ezer nyertes, ott mindig lesznek kritikusok, akiknek nem tetszik a pályázat végeredménye. Szerinte ha újraosztanák mondjuk a koncessziós jogot, akkor sem lenne másképp, mert akkor is lenne 10 ezer vesztes (összesen 15 ezer pályázat érkezett be eddig, nagyjából a harmaduk jutott koncesszióhoz).

Nem engedik majd, hogy dráguljon a cigi?

Az államtitkár újdonságokat is bejelentett. Nem nagyon voltak a kisebb térségekre pályázók, a kormány lehetővé teszi azonban, hogy mobil trafikok is legyenek. Újdonság, hogy a kormányfő javaslatára 12%-ra emelhetik a kiskereskedelmi árrést, követve az osztrák mintát. Lázár nemrég beadott módosítója még 10%-ot tartalmazott. Hogy miért a pályázat lezárta után nyújtotta be az árrés megemeléséről a módosítóindítványát, arról csak annyit mondott, azért, mert így érezte korrektnek. Hangsúlyozta, az árrés emelését már korábban is szorgalmazták a kereskedők, és ő maga is nyilatkozott arról, hogy 10%-ra lőné azt be).
Szakmai szervek szerint az eddigi tervek 130 forinttal drágították volna meg a cigi árát, a 12%-os árrés ennél nagyobb emelést is indokolhat. Úgy tűnik, hogy a kormány meg akarja akadályozni, hogy drasztikusan emelkedjen egy doboz cigi ára - hogy ezt miképpen érik el, arról az államtitkár nem beszélt.



Az államtitkár szerint nem fog drágulni a cigaretta ára. Bár a kormány is azzal számol, hogy kevesebben vesznek majd cigit, az árusítóhelyek száma pedig nagyjából a hetedére esik vissza, a kereskedelmi árrés pedig nő, az államtitkár szerint ez nem eredményezhet áremelést, mert az új rendszer bevezetésének árát a kereskedőknek és nem a fogyasztóknak kell állniuk. Az állatitkár a fekete kereskedelem bővülésével sem számol.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az állam az ellátási kötelezettségének eleget fog tenni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG