1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A tavalyi szünet után ismét az év végén "padlózhatnak" az árak: a Privátbankár mintakosarának ára novemberben éves mélypontra került, 28 forinton múlt az éves árcsökkenés. Az áruházakban már árulják a szaloncukrot és a karácsonyfadíszt, és egyre gyakrabban csempésznek be karácsonyi dalokat a háttérzenébe is.

A Privátbankár Árkosár felmérései alapján a december hagyományosan az akciók, árcsökkentések hónapja a hipermarketekben; amikor épp nem jelentenek be kereskedelmi láncokra kivetett válságadót, akkor akár éves mélypontra is eshetnek az élelmiszerárak. Így volt ez 2008-ban és 2009-ben is; 2010-ben azonban az év végén válságadót szabtak ki a láncokra, és bár elvileg nem háríthatták át a terhet a vásárlókra, egyik hónapról a másikra a trendet messze elhagyva nagyot ugrott az árszínvonal.

Idén egyelőre nincs híre hasonló intézkedéseknek, így ismét közelítünk ahhoz, hogy az év utolsó hónapja a legolcsóbb mintakosarat hozza el a Privátbankár tesztjén. Ennek mintegy előkészítéseként november 9-i körképünk során 30 termékből álló mintakosarunk esetében újra havi árcsökkenést mértünk: a 268 forintos (1,7 százalékos) esésnek köszönhetően novemberben olcsóbban vásárolhatunk, mint idén eddig bármikor.

 


A Privátbankár Árkosár éves árindexének alakulása az elmúlt 12 hónapban


Ezúttal éves összehasonlításban is kevés hiányzott az árcsökkenéshez (ami a magas bázisnak, azaz a 2010. novemberi meredek áremelkedésnek is köszönhető). Tavalyhoz képest mindössze 28 forinttal, 0,2 százalékkal emelkedett a mintakosár ára; 2010. júniusa óta nem mértünk ilyen szerény éves áremelkedést.

 

A múlt hónaphoz képest mindhárom vizsgált áruházban csökkentek az árak, a kedvező adat azonban nagyrészt a Corának köszönhető. Itt ugyanis a havi összehasonlításban mért 3,6 százalékos csökkenés mellett éves viszonylatban mért 6,5 százalékos csökkenést mértünk, egyedüliként a 3 áruházlánc között. Októberhez képest a Tesco átlagosan 1 százalékot, az Auchan átlagosan 0,7 százalékot csökkentett a vizsgált élelmiszerek árain, éves összehasonlításban az Auchan 5,2, a Tesco 2,2 százalékkal drágább lett.

A Cora 15 ezer forint alatti kosárértékkel megerősítette vezető helyét, az Auchan távolodott a dobogó első fokától, a Tesco pedig ugyan a 3. helyen maradt, de faragott hátrányából. A három áruházláncban gyűjtött adatok alapján számolt átlagos kosárérték 15 369 forint lett novemberben.

 


A Privátbankár Árkosár átlagos ellenértéke indulás óta, illetve a féléves mozgóátlag (rózsaszínnel rajzolva)


Miután az első helyen álló Cora nagyobb mértékben faragott áraiból, mint a másik két lánc, nőtt a különbség a legolcsóbb és a legdrágább áruház között: jelenleg 1360 forint, 8,51 százalék a differencia. Ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbb, akkor mindössze 14 048 forintot kellene fizetnünk - ehhez azonban tripla létszámú beszerzőcsapat vagy tripla utazgatás és idő szükséges, ami különösen akkor lehet fájdalmas, ha nagyobb fogyasztású dízeles autóval indulunk beszerzőkörútra (egyrészt az üzemanyagárak, másrészt a légszennyezés miatt - mindkettő meglehetősen aktuális téma a napokban.)

 

A KSH pénteken közli az adatokat infláció októberi alakulásáról.

Az egyes termékek árait vizsgálva havi szinten a krumpli, a liszt és a sajt átlagos ára csökkent 10-15 százalék körüli mértékben, 10 százalékot meghaladó áremelkedést a rizsnél és a párizsinál mértünk. A krumpli 58, az alma 30, a kenyér 20, a tejföl 12 százalékkal olcsóbb, mint tavaly; a cukor ára 61 százalékkal haladja meg a tavaly novemberben mért értéket, a chips 40, a kávé 31 százalékot drágult egy év alatt, de több mint 10 százalékkal többe kerül a banán, a liszt és a rizs is, mint egy éve.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is kiválasztotunk 3 terméket, és megvizsgáltuk, hol lehet a legolcsóbban beszerezni. Vizes zsemlét a Tescóban már 10 forintért is kínálnak, az Auchanban és a Corában 12-ért kínálták. Filézett csirkemellet a Corában 1199 forintért is találtunk, az Auchanban 1284-ért adták kilóját, a Tescóban 1595-ért.

Kristálycukorból a Tescóban találtuk a legolcsóbbat kilónként 285 forintért, az Auchanban 289 forintba, a Corában 299 forintba került.

Már alakul a novemberi karácsonyi hangulat

A felmérés készítésekor azt is feljegyeztük, milyen zenével szórakoztatják a bevásárlókat az áruházak. Az Auchanban nem bonyolították túl a zenei kínálatot: a Rádió 1 reggeli műsora szólt ottjártunkkor. A Corában viszonylag aktuális slágerszámokat szakítottak meg néha-néha a szolgálati közlemények, míg a Tescóban a lánc saját rádiócsatornája szólt. Ennek előnye, hogy időről-időre hasznos tanácsokkal is szolgálnak a vevőknek például egészséges élelmiszerekről, vagy a különböző tésztatípusokról; hátránya, hogy a zenei folyamba a november 5-i dátumhoz képest indokolatlanul nagy mennyiségű karácsonyi sláger került be, ráadásul ezek egy része egyfajta karibi feldolgozásban sokkolta a vásárlókat.

Mindhárom áruházban árulják már a csokimikulásokat, a szaloncukrokat és a karácsonyfadíszeket - az ünnepi hangulat tehát idén is dübörög;aki mostanában nem jár a Tescóban, annak ezzel a videóval kívánunk kellemes ünnepi készülődést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
Vásárló Újabb pofont kapnak a termékzsugorítók
Buksza blog | 2024. május 7. 11:11
Méretes bírságra számíthat az a gyártó Dél-Koreában, amelyik titokban próbálja csökkenteni termékei megszokott mennyiségét ugyanazért az árért.
Vásárló Az Aldi közelebb menne a vevőkhöz, miközben a Lidl ünnepel
Buksza blog | 2024. május 7. 07:48
Az Aldi egyik legjobb terjeszkedési döntése az volt, amikor a cég vezetősége úgy határozott, hogy partra szállnak Nagy-Britanniában. A „hódítást” a helyi lakosok bevonásával akarják kiterjeszteni.
Vásárló Örömhírt kaptak a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 13:24
Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken.
Vásárló Készítsd fel a bőröd speciális krémekkel a szoláriumozásra!
Márkázott tartalom | 2024. május 3. 08:43
Itt a jó idő, előkerülnek a szekrényekből a rövidebb ruhák, pólók és lassan már a fürdőruhákra is szükség lesz. Ha egészséges, szép, barna bőrszínnel szeretnél ezekben a ruhadarabokban megjelenni, látogass el alkalmanként a szoláriumba! Azonban úgy, mint a napozásnál, itt is oda kell figyelni néhány alapszabályra! 
Vásárló Hogyan hat a fizikai teljesítményre az alvás hiánya?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:23
A fizikai és mentális egészség fenntartásához nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű és minőségű alvás. Kutatások bizonyítják, hogy frissen tartja a memóriát, szabályozza az érzelmeket, javítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert.
Vásárló Megérkeztek az esős hónapok, milyen gumiabroncsot válasszunk?
Márkázott tartalom | 2024. május 2. 14:15
Már látótávolságban a nyár, betört a tavasz, ami magával is hozta a szeszélyes időjárást. Egyik nap még tűző napsütés van, másnap pedig hosszú órákon keresztül esik az eső. A nyár eleje pedig mindig a viharokról szól, ami azt jelenti, hogy az autósoknak gyakran kell nedves körülmények között vezetni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG