4p
Tizenegy, hipermarketben kapható margarint vizsgáltatott be nemrég a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A laboratóriumban vizsgáltnál a termék rákkeltőanyag-tartalmát is megnézték, az eredmény meglepő lett: bár minden margarin átment a teszten, az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között háromszoros különbséget is találtak.

A transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenére, a margarin igen népszerű termék kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt. Egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Mivel az Európa Bizottság szerint a 3-MCPD nevű potenciális rákkeltő anyag leggyakrabban a margarinokban bukkan fel, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, mi a helyzet a hazai boltokban található termékekkel - olvasható a teszt eredményét bemutató cikkükben.

Mi az a 3-MCPD?
A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten történő kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek.

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (1 mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogramm a tolerálható érték.

A vizsgált margarinok

Az egyesület 11 margarint vizsgáltatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal laboratóriumában. A vizsgált termékek a következők voltak: Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread.

Az eredmény kimutatta, a legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találták, de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt voltak.

Termék neve

Gyártó/Forgalmazó

3-MCPD (μg/kg) tartalom

Flóra

Unilever Magyarország Kft

3,7

határérték alatt

Liga

Unilever Magyarország Kft

1,6

határérték alatt

Bio margarin

Biopont Kft

1,3

határérték alatt

Bords Eve

Bunge Polska sp.zo.

< 1

határérték alatt

Delma szendvics

Unilever Magyarország Kft

< 1

határérték alatt

Promienna Light

Lidl saját márka

< 1

határérték alatt

Rama classic

Unilever Magyarország Kft

< 1

határérték alatt

Spar Budget halbfett

Spar saját márka

< 1

határérték alatt

Tesco Value Light

Tesco saját márka

< 1

határérték alatt

Vénusz sós

Bunge Növényolajipari Zrt.

< 1

határérték alatt

Vita D’or Sunflower Spread

Lidl  saját márka

< 1

határérték alatt

Az örök vita: vaj vagy margarin?

Évek óta vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.

Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Korábban a margarinokat hidrogénezték (ezzel keményítették), amely valóban káros lehetett, ma már viszont erről sincs szó - hívja fel a figyelmet Barna Lajosné Éva. Ezek a zsírkeményítéssel készített margarinok az egészségre káros úgynevezett transzzsírsavakat is tartalmazhatnak, de ma már léteznek olyan margarinok, amelyeket egyáltalán nem hidrogéneznek.

A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, amelyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint – mondta a dietetikus, hozzátéve: az egyetlen megoldás a kérdésre a mértékletesség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
Vásárló A legfelsőbb szintet is elérte a botrány: mérgezték a lakosságot, nem csoda, hogy bedühödtek a kínaiak
Buksza blog | 2024. július 14. 14:37
Kínában nem ritkák az élelmiszer-biztonsági botrányok, amelyeknek ismert és ismeretlenül maradt halálos áldozatai is vannak. A legújabb ügyre a legfelsőbb pekingi vezetés is kénytelen volt reagálni.
Vásárló A vásárlóknak és a boltosoknak is elege lett
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 13. 19:14
Nagy változás jöhet az önkiszolgáló pénztáraknál egy felmérés nyomán. Nagyjából kétszer annyian vannak, akik szerint meg kellene szüntetni az önkiszolgáló pénztárakat, mint akik támogatják ezeknek a megtartását. 
Vásárló Beütött a legrosszabb forgatókönyv: újra drágább lett a családi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. július 8. 05:44
Az elmúlt évek masszív ársokkja után az utóbbi időben javíthatott kicsit a hangulatunkon a néhány százalékos éves árcsökkenés - ez azonban most nyolc hónap után véget ért, ismét többet kell fizetnünk a hipermarketekben, mint egy éve. Havi szinten viszont kissé mérséklődtek az árak, pedig az állam kivonult az árazásból. Féltve őrizgetjük 50 forintos palackjainkat, kutatjuk az olcsó dinnyét és fagyit - itt a friss Privátbankár Árkosár.
Vásárló Szegény luxuscikk-kereskedők nem igazán tudják hogyan maradjanak talpon
Privátbankár.hu | 2024. július 7. 18:27
A luxuscikkek értékesítését is megviselte az elmúlt évek inflációja annak ellenére, hogy ez az a termékfajta, amelyen nem fognak a gazdasági válságok, mert vevőik nem érzékenyek az áringadozásokra.
Vásárló Azt ígéri a Penny tulajdonosa, hogy nem válik "nagy testvérré"
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 7. 15:55
Új boltot nyitott az Rewe kiskereskedelmi lánc Hamburgban, amelyben számos módszerrel vásárolhatnak a vevők, ezen belül olyannal is, amelyben videókamerák követik minden mozdulatukat.
Vásárló A tolvajok rájöttek, mit kell lopniuk, ha gyorsan sokat akarnak keresni: célba vették a legendát
Buksza blog | 2024. július 7. 10:19
Ki gondolná, hogy egy gyermekjátékért érdemes vállalni egy viszonylag nagyszabású betörés kockázatát a hajnali órákban egy riasztóval védett üzlet percekig tartó teljes kirámolásával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG