<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Tizenegy, hipermarketben kapható margarint vizsgáltatott be nemrég a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A laboratóriumban vizsgáltnál a termék rákkeltőanyag-tartalmát is megnézték, az eredmény meglepő lett: bár minden margarin átment a teszten, az egyes termékek rákkeltőanyag-tartalma között háromszoros különbséget is találtak.

A transzzsírsav miatt régóta zajló margarin-vaj vita ellenére, a margarin igen népszerű termék kedvező ára és könnyen kenhető állaga miatt. Egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani, és vannak bio minősítésű termékek is. Mivel az Európa Bizottság szerint a 3-MCPD nevű potenciális rákkeltő anyag leggyakrabban a margarinokban bukkan fel, ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, mi a helyzet a hazai boltokban található termékekkel - olvasható a teszt eredményét bemutató cikkükben.

Mi az a 3-MCPD?
A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten történő kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek.

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg a 3-MCPD-re mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm tolerálható napi bevitelt állapítottak meg (1 mikrogramm a gramm milliomod része). Azaz egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogramm a tolerálható érték.

A vizsgált margarinok

Az egyesület 11 margarint vizsgáltatott be a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal laboratóriumában. A vizsgált termékek a következők voltak: Bio margarin, Bords Eve, Delma szendvics, Flóra, Liga, Promienna Light, Rama classic, Spar Budget halbfett, Tesco Value Light, Vénusz sós, Vita D’or Sunflower Spread.

Az eredmény kimutatta, a legtöbb szennyezőanyagot a Flóra, Liga és Bio margarinban találták, de ezek is jóval a megengedett kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt voltak.

Termék neve

Gyártó/Forgalmazó

3-MCPD (μg/kg) tartalom

Flóra

Unilever Magyarország Kft

3,7

határérték alatt

Liga

Unilever Magyarország Kft

1,6

határérték alatt

Bio margarin

Biopont Kft

1,3

határérték alatt

Bords Eve

Bunge Polska sp.zo.

< 1

határérték alatt

Delma szendvics

Unilever Magyarország Kft

< 1

határérték alatt

Promienna Light

Lidl saját márka

< 1

határérték alatt

Rama classic

Unilever Magyarország Kft

< 1

határérték alatt

Spar Budget halbfett

Spar saját márka

< 1

határérték alatt

Tesco Value Light

Tesco saját márka

< 1

határérték alatt

Vénusz sós

Bunge Növényolajipari Zrt.

< 1

határérték alatt

Vita D’or Sunflower Spread

Lidl  saját márka

< 1

határérték alatt

Az örök vita: vaj vagy margarin?

Évek óta vita tárgyát képezi, hogy melyik az egészségesebb: a vaj vagy a margarin? A Webbetegnek nyilatkozó dietetikus szerint ugyanakkor nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik szendvicsalapanyag jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál.

Bár a vaj tömény koleszterin, a sejtek falának felépítéséhez szükség van rá. A sejtek áteresztő hártyája ugyanis koleszterinből áll. Korábban a margarinokat hidrogénezték (ezzel keményítették), amely valóban káros lehetett, ma már viszont erről sincs szó - hívja fel a figyelmet Barna Lajosné Éva. Ezek a zsírkeményítéssel készített margarinok az egészségre káros úgynevezett transzzsírsavakat is tartalmazhatnak, de ma már léteznek olyan margarinok, amelyeket egyáltalán nem hidrogéneznek.

A margarinok viszont többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, amelyek hatására csökken a vérben a koleszterinszint – mondta a dietetikus, hozzátéve: az egyetlen megoldás a kérdésre a mértékletesség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Hogyan tudsz diétázni fehérjével?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 15. 16:37
Amikor meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól, akkor el kell kezdenünk diétázni. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy heteken vagy hónapokon keresztül sanyargatni kell magunkat. A fogyás nagyon élvezetes is lehet, ha tudjuk, hogy hogyan csináljuk jól. 
Vásárló Hogyan kell tisztítani az automata kávéfőzőt?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 14. 16:43
Az automata kávéfőző gép igen jó találmány, megkönnyíti sokak életét. Csak egy gombnyomás, és máris ott gőzölög előttünk reggelente egy finom fekete. Azonban ahhoz, hogy ez sokáig így is maradjon, a gép rendszeres karbantartására van szükség. Mutatjuk, mikre kell odafigyelni!
Vásárló Tudja, merre van Csóromfölde? - Glamping sziklák, magyar módra
Elek Lenke | 2022. augusztus 14. 12:44
A világ egyik legtekintélyesebb turisztikai magazinja hosszú cikket szentel a Kapolcs közelében épült faházacskáknak, amelyek a szerző, Rachel Chang szerint Csóromföldén épültek. Erről sokaknak bizonyára R.R.Tolkientől Középfölde jut eszébe. Csak itt nem hobbitok pihennek…
Vásárló Kereskedői szolgáltatások: Amit a kiskereskedőknek tudniuk kell
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 8. 15:44
Az ügyfelek szabadságot és rugalmasságot szeretnének élvezni a termékekért való fizetés módjának megválasztásában. 79%-uk az érintés nélküli fizetést részesíti előnyben, és a digitális pénztárcás fizetés gyorsan felváltja a készpénzt.
Vásárló Sosem került még ennyibe a családi nagybevásárlás – duplázódott a kenyér és a sajt ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. augusztus 8. 05:20
Augusztusban is 30 százalék fölötti éves áremelkedést mutat a Privátbankár Árkosár több mint 15 éve havi rendszerességgel elvégzett felmérése. Még soha nem fordult elő, hogy 30 ezer forint fölé kerüljön a családi nagybevásárlás átlagos ára, most ez is bekövetkezett. A sajt és a kenyér ára is megduplázódott egyetlen év alatt - összességében nehéz lenne azt mondani, hogy az árstopnak egy teljes bevásárlás árára lenne bármi érdemi hatása. 
Vásárló Miért válasszunk rozsdamentes acél mosogatótálcát?
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:46
A sokoldalúsága miatt a rozsdamentes acél mosogatótálca a legjobb választás lehet a lakástulajdonosok számára, ha konyhatervezésről vagy felújításról van szó. Amellett, hogy költséghatékony opció is, rengeteg előnnyel bír más anyagokkal szemben.
Vásárló Első lépés cipők járástanuláshoz
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 12:34
Már az első önálló lépések megtételét követően fontos, hogy minőségi cipő kerüljön a gyermek lábára. Ezzel minden szülő megalapozhatja a megfelelő mozgásfejlődést, és sokat tehet azért, hogy a gyermeknek a jövőben se legyenek egészségügyi problémái.  Nézzük meg, miért az első lépés babacipők a legmegfelelőbbek erre a célra!
Vásárló Futár vagy? Ezt olvasd el!
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 7. 11:41
Eltűnődtél már azon, hogy egyszerű lenne az ismerkedés, ha már jóval előre tudnánk, hogy mivel foglalkozik az illető? Amolyan “mutasd a pólód, megmondom ki vagy” elven működnének a dolgok, és máris lenne közös téma. Persze a hétköznapok alatt nincs ilyen egyszerű dolgunk, de előfordulhat, hogy mi szívesen képviselnénk a szakmánkat, csak éppen nem tudjuk, hogyan.
Vásárló Otthoni kényeztetés hidromasszázs káddal
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 6. 08:13
Mindannyian különbözőek vagyunk, de az egészen biztos, hogy közös bennünk, hogy lételemünk a víz. Az ember valószínűleg evolúciós okok miatt is vonzódik ehhez az ősi anyaghoz, amely testünk nagy részének is alkotóeleme. A kellemes hőmérsékletű vízben történő tartózkodás vitathatatlanul nagyszerű módja az idő eltöltésének, emellett pedig a testünk és lelkünk is megköszöni és meghálálja az így eltöltött időt.
Vásárló A tökéletes üzleti ajándék nyomában
Márkázott tartalom | 2022. augusztus 4. 11:50
Az üzleti ajándékok jelentősége nagyon is hangsúlyos, hiszen cégvezetőként ezek által fejezheted ki üzletfeleid, valamint munkatársaid felé megbecsülésedet, köszönetedet, további együttműködési szándékodat. Az ideális céges ajándék kiválasztása azonban nem egyszerű feladat, hiszen több szempontot is mérlegelni kell a döntés előtt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG