4p
Augusztusban is olcsóbb lett a bevásárlás, és most előző hónaphoz képest és éves alapon is csökkentek az árak. Júliusban hosszú idő után élre állt a Tesco, most pedig az Interspar előzött - egyre nagyobb az árharc a hipermarketekben.

Augusztus 6-án vettük nyakunkba három hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára hogyan alakult. Mint 2007 óta mindig, ezúttal is ugyanazokat az árakat gyűjtöttük össze az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban. Sok idő után nyolc hónapja árcsökkenést tapasztalunk, amely azóta is tart. Ezt a tendenciát csak március szakította meg, akkor jelentősen emelkedtek az árak, azóta azonban ismét csökkenés jellemző.

 

 

Augusztusban azt találtuk a felmérés során, hogy 500 forinttal olcsóbb lett a bevásárlás, mint júliusban volt és a tavalyhoz képest is 2 százakkal olcsóbban úsztuk meg a vásárlást, igaz ehhez az Interspar járult csak hozzá, ahol 7 százalékot estek az árak, a másik két vizsgált hipermarketben éves alapon enyhén emelkedtek az árak.

Az előző havi áraknál csak egy hipermarket adta többért a kosarat. Éves szinten viszont csak az Interspar csökkentett az árakon, nem is keveset, így most ott lehet a legolcsóbban megkapni a mintakosár tartalmát. Júliusban hosszú idő után váltás történt az élen és az Auchant megelőzte a Tesco, most pedig az Interspar előzte meg két versenytársát, úgy tűnik erősödik az árharc a cégek között.

 



Kosarunkat átlagosan 17 767 forintért tudtuk volna megtölteni a három áruház árai alapján. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akár 16 305 forintból is megúszhatnánk a vásárlást - ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna, úgy meg már nem biztos hogy megéri az egyébként 1462 forintos spórolás.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt csak a rizs és a sajt ára emelkedett komolyabb (10 százalékot meghaladó) mértékben, olcsóbb lett viszont a krumpli, az alma, a tojás, a liszt, a chips, és a narancslé is. 

Tavalyhoz képest 10 százalék feletti áremelkedést a sajt, a túró rudi, és a joghurt, míg 20 százalék feletti emelkedést a banán, a tejföl és a kóla esetében mértünk. Több, mint 40 százalékkal esett azonban az alma ára, de jóval olcsóbb a cukor, a margarin, az olaj, a liszt, a tojás - most érdemes tehát almás sütiket készíteni.

Havi legolcsóbbak

Itt a főtt csemegekukorica szezonja! Ez a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető finomsága, persze sok múlik magán a kukoricán, de elrontani nem nagyon lehet. A strandokon, fesztiválokon mégis borsos árat kérnek érte (idén 250-400 forintért láttunk). Az Auchanban egy cső kukoricát már 73 forintért is megkaphatunk, az Intersparban viszont ottjártunkkor nem volt kukorica a zöldséges pulton.  A Tesco kicsit drágábban adja, ott 115 forintot kérnek, de még így is - az energia és a vízfelhasználással is számolva - féláron hozhatunk ki egy cső kukoricát. És bár frissen az igazi, de ha becsomagoljuk még a strandra is kivihetjük magunkkal.

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára - jelentette be néhány napja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta, hogy a fogyasztók már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. A bejelentés miatt megnéztük, hogy most mennyiért lehet egy kiló kenyeret venni, és szeptemberben megnézzük majd, hogyan változnak az árak. Most az Auchan félbarna kenyere a legolcsóbb, 129 forintért, a Tescóban a legolcsóbban fehér kenyeret vehetünk 159 forintért, míg az Interspar 179 forintért adja félbarna kenyerét.

Tej fronton is áll a bál: a magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej nagy mennyiségű importja zavarja, mert a magyar gazdák nem tudnak olyan olcsón termelni. A minisztérium is elkezdte ellenőrizni az UHT-tejeket, nem tudjuk ennek a hatására-e, de a három vizsgált hipermarketben egyaránt magyar UHT-tej volt a legolcsóbb. Mindhárom helyen 169 forintért adják a legolcsóbb tejet, az Auchanban a Tuti tipp márkájú tej a legolcsóbb, ami ugyan lengyelnek tűnik a feliratok alapján, de magyar, akárcsak a Tesco Farmer és az Intersparban a Riska teje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló A nap képe: megtaláltuk az ország valószínűleg legolcsóbb lángosát
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:57
A Heves megyei Zaránkon annyiba kerül egy lángos, mint egy gombóc fagyi Budapesten.
Vásárló Sokkal hamarabb nekilátnak a boltok az őszi akcióknak
Buksza blog | 2024. július 22. 12:44
A vörös-tengeri válság okozta szállítási nehézségek arra késztették a boltosokat, hogy előrehozzák év végi bevásárlásaikat. Így minden szezonális termék hamarabb kerülhet a polcokra.
Vásárló Magyarország közelébe érkezik egy újabb diszkontlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 21. 18:29
A közelmúltban több boltlánc is bekopogott Romániába, most egy újabb jelentkező került a képbe. 
Vásárló Kihúzott egy falut a bolt nélküli sanyarúságból a legújabb technika a németeknél
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 20. 17:41
A kis falvak örök problémája, hogy még vegyesboltot sem feltétlenül éri meg üzemeltetni bennük, ám egy német példa arra utal, hogy egy városinak gondolt technika segíthet ezen a gondon.
Vásárló Vizsgálat indult az Aldi ellen - mi volt igazából a hűtőpultokban?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 11:22
100 százalék magyar - írták a hűtőpultokra, de a GVH azt gyanítja, hogy ez nem volt igaz.
Vásárló Hamarosan kiderülhet, melyik áruház nyert a júliusi „karácsonyi” vásárban
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 10:05
A karácsonyi vásárra emlékeztető júliusi nagy akciósorozatot az Amazon kezdte a Prime Dayjel, ám az online áruházak gyorsan átvették az ötletet, sőt a hagyományos játékosok is beszálltak a versenybe. 
Vásárló Legyen résen, árcsökkenés jön a kutakon!
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:46
Keddtől a benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal mérséklődik.
Vásárló Az Oktogonról elment, most Romániából rajtolna újra az amerikai gyorsétteremlánc
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:55
Románia lehet térségünkben az az ország, ahol az amerikai Wendy’s teszteli, hogy képes lenne-e visszatérni Európába. A kudarccal végződött előző kísérletnek Magyarország is részese volt.
Vásárló Intézkedett a Lidl: majdnem milliós fizetést kínál a kezdőknek a német üzletekben
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 12:21
Szeptembertől többet kapnak a német Lidl-üzletek dolgozói. 
Vásárló Eddig bírta, példátlan lépésre szánta el magát a másik Aldi
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 15. 07:47
Az Aldi szerint minden termékét olyan olcsón kínálja a vevőknek, amilyen olcsón csak tudja, ezért a cég áruházai egyfajta kedvezményt testesítenek meg a kiskereskedelemben. Ez változhat a jövőben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG