4p
Augusztusban is olcsóbb lett a bevásárlás, és most előző hónaphoz képest és éves alapon is csökkentek az árak. Júliusban hosszú idő után élre állt a Tesco, most pedig az Interspar előzött - egyre nagyobb az árharc a hipermarketekben.

Augusztus 6-án vettük nyakunkba három hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára hogyan alakult. Mint 2007 óta mindig, ezúttal is ugyanazokat az árakat gyűjtöttük össze az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban. Sok idő után nyolc hónapja árcsökkenést tapasztalunk, amely azóta is tart. Ezt a tendenciát csak március szakította meg, akkor jelentősen emelkedtek az árak, azóta azonban ismét csökkenés jellemző.

 

 

Augusztusban azt találtuk a felmérés során, hogy 500 forinttal olcsóbb lett a bevásárlás, mint júliusban volt és a tavalyhoz képest is 2 százakkal olcsóbban úsztuk meg a vásárlást, igaz ehhez az Interspar járult csak hozzá, ahol 7 százalékot estek az árak, a másik két vizsgált hipermarketben éves alapon enyhén emelkedtek az árak.

Az előző havi áraknál csak egy hipermarket adta többért a kosarat. Éves szinten viszont csak az Interspar csökkentett az árakon, nem is keveset, így most ott lehet a legolcsóbban megkapni a mintakosár tartalmát. Júliusban hosszú idő után váltás történt az élen és az Auchant megelőzte a Tesco, most pedig az Interspar előzte meg két versenytársát, úgy tűnik erősödik az árharc a cégek között.

 Kosarunkat átlagosan 17 767 forintért tudtuk volna megtölteni a három áruház árai alapján. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akár 16 305 forintból is megúszhatnánk a vásárlást - ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna, úgy meg már nem biztos hogy megéri az egyébként 1462 forintos spórolás.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt csak a rizs és a sajt ára emelkedett komolyabb (10 százalékot meghaladó) mértékben, olcsóbb lett viszont a krumpli, az alma, a tojás, a liszt, a chips, és a narancslé is. 

Tavalyhoz képest 10 százalék feletti áremelkedést a sajt, a túró rudi, és a joghurt, míg 20 százalék feletti emelkedést a banán, a tejföl és a kóla esetében mértünk. Több, mint 40 százalékkal esett azonban az alma ára, de jóval olcsóbb a cukor, a margarin, az olaj, a liszt, a tojás - most érdemes tehát almás sütiket készíteni.

Havi legolcsóbbak

Itt a főtt csemegekukorica szezonja! Ez a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető finomsága, persze sok múlik magán a kukoricán, de elrontani nem nagyon lehet. A strandokon, fesztiválokon mégis borsos árat kérnek érte (idén 250-400 forintért láttunk). Az Auchanban egy cső kukoricát már 73 forintért is megkaphatunk, az Intersparban viszont ottjártunkkor nem volt kukorica a zöldséges pulton.  A Tesco kicsit drágábban adja, ott 115 forintot kérnek, de még így is - az energia és a vízfelhasználással is számolva - féláron hozhatunk ki egy cső kukoricát. És bár frissen az igazi, de ha becsomagoljuk még a strandra is kivihetjük magunkkal.

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára - jelentette be néhány napja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta, hogy a fogyasztók már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. A bejelentés miatt megnéztük, hogy most mennyiért lehet egy kiló kenyeret venni, és szeptemberben megnézzük majd, hogyan változnak az árak. Most az Auchan félbarna kenyere a legolcsóbb, 129 forintért, a Tescóban a legolcsóbban fehér kenyeret vehetünk 159 forintért, míg az Interspar 179 forintért adja félbarna kenyerét.

Tej fronton is áll a bál: a magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej nagy mennyiségű importja zavarja, mert a magyar gazdák nem tudnak olyan olcsón termelni. A minisztérium is elkezdte ellenőrizni az UHT-tejeket, nem tudjuk ennek a hatására-e, de a három vizsgált hipermarketben egyaránt magyar UHT-tej volt a legolcsóbb. Mindhárom helyen 169 forintért adják a legolcsóbb tejet, az Auchanban a Tuti tipp márkájú tej a legolcsóbb, ami ugyan lengyelnek tűnik a feliratok alapján, de magyar, akárcsak a Tesco Farmer és az Intersparban a Riska teje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon jó hírt kaptak, akik a slágertablettákra vágynak
Buksza blog | 2024. február 28. 12:10
A cukorbetegséget kezelő és a súlycsökkentő gyógyszerek kereslete messze meghaladja a kínálatot, amit jól tükröz ezeknek a készítményeknek a csillagászati ára. Ez várhatóan hamarosan változni fog.
Vásárló Óriási összegre érkezett egy jóslat: 3091 billió forint megy vásárlásra
Buksza blog | 2024. február 28. 09:06
Még inkább leáldozóban van a falusi életmódhoz tartozó önellátó élelmiszer-termelés, a gyorséttermek és a házhoz szállítás előtt viszont fényes jövő előtt áll egy frissen megjelent előrejelzés szerint.
Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Hogyan rendezzük be időtálló módon az irodánkat?
Márkázott tartalom | 2024. február 22. 18:04
Egy iroda belső kialakítása izgalmas feladat, azonban sok felelősséggel jár együtt. A környezet, amiben dolgozunk, közvetlen hatással van a munkavégzés hatékonyságára, de a dolgozók jólétére is, ezért meg kell gondolni, hogy milyen döntéseket hozunk. Egy teljes körű felújítás igen költséges folyamat, ezért természetes, hogy időtálló megoldásokban gondolkodunk. De hogyan rendezhetjük be az irodát úgy, hogy minden fontos körülménynek megfeleljünk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Ne feledkezz meg az edzés előtti és utáni gondoskodásról!
Márkázott tartalom | 2024. február 19. 09:29
Még igen közel van a szilveszter, amikor is rengetegen megfogadták maguknak, hogy az idei év folyamán sokkal jobban oda fognak figyelni a testük egészségére, és nem csupán május végén kapnak észbe, hogy a beach bodyért még semmit sem tettek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG