BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2016. október 16. 13:01

Miközben a lakosságnak csak 1 százaléka gluténérzékeny, a boltok polcain és az éttermekben rohamosan bővül a gluténmentes élelmiszerek kínálata és kereslete is. Az emberek azt hiszik, hogy a gluténmentes dolgok egészségesek, jót tesznek mindenkinek - pedig ez egy hatalmas tévhit. Mindenesetre aki tényleg nem fogyaszthat glutént, az rendkívül hálás lehet az új diéta-őrületnek.

Megrohamozzák a gluténmentes termékeket

Egyre nő a gluténmentes termékek népszerűsége - ezzel kapcsolatban azonban érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet a Bloomberg cikke. Az amerikai lakosságnak mindössze egy százaléka szenved gluténérzékenységben, a boltok polcain mégis egyre több gluténmentes áru jelenik meg - és meg is veszik őket, tavaly már 1,57 milliárd dolláros volt a piac, miután 11 százalékkal bővült a forgalom 2014-hez képest.

Ez a bővülés ugyan jóval kisebb, mint a megelőző év 81 százalékos üteme, de még így is lekörözi az élelmiszerkereskedelmi szektor forgalmának 3 százalékos átlagos bővülését.

A gabonák nélkül készülő kenyérfélék egyáltalán nem új találmányok, de az egészséges étkezéssel kapcsolatos trendek továbbra is erős keresletet biztosítanak az ilyen termékeknek. A paleo-diéta például nagy divatnak számít, és természeténél fogva gluténmentes - elég tehát rárakni a plecsnit valamire, hogy paleós és gluténmentes, és már veszik is a népek.

A "gluténmentes" leveri az "organikus" ételeket

Ráadásul nem csak a boltokban egyre könnyebb elkerülni a glutént: egyre több étterem, büfé (vagy illessük akármilyen divatos névvel) kínál gluténmentes fogásokat. Az amerikai étlapok 23 százalékán van idén gluténmentes termék, ami így megelőzi az "organikus", a "helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból készült" és a "teljesen természetes" plecsnivel ellátott ételek arányát is egy felmérés szerint.

Aki tényleg gluténérzékeny, az örülhet a legjobban az új dilinek

A Euromonitor friss kutatása szerint a fogyasztók egyre több alapanyagot igyekeznek elkerülni. 2015-ben már 35 százalékuk figyelt arra, hogy minél kevesebbet (vagy egyáltalán ne) fogyasszon sóból, zsírból, cukorból vagy gluténból. 2016-ra ez a szám 53 százalékra ugrott; közülük 22,4 százaléknyian a glutént mellőzték (emlékeztetőül: a gluténérzékenyek aránya Amerikában 1 százalék).

A divat-gluténmenteseknek a leginkább azok lehetnek hálásak, akik valóban cöliákiától szenvednek. Minél nagyobb a kereslet, a gyártók annál nagyobb kínálatot biztosítanak, így az árak az egyébként botrányosan drága termékek esetében folyamatosan mennek lefelé. A gluténmentes piacot vizsgáló 2016 októberi jelentés szerint a vásárlóknak csak 15 százaléka választja azért az ilyen termékeket, mert a háztartásban van valóban gluténérzékeny személy.

Az emberek harmada-negyede azt hiszi, a gluténmentes egészséges - pedig dehogy

De ha nem is érzékenyek a gluténra, miért vesznek ilyen termékeket? 30 százalékuk nem is azért választ ilyen élelmiszereket, mert gluténmentes, hanem valamelyik másik tulajdonsága miatt. 29 százalékuk azt hiszi, a gluténmentes termékek általában véve egészségesebbek, 20 százalékuk pedig fogyni akar ezekkel a termékekkel. Egy másik felmérés szerint négyből egy vásárló azt hiszi, a gluténmentes ételek mindenkinek jót tesznek.

Ez persze valójában sületlenség. Aki nem szenved cöliákiában, annak semmi oka kerülni a glutént. A Columbia Egyetem cöliákia-központjának vezetője szerint egyáltalán nem állítható, hogy ez egy egészséges diéta alapja lenne. A feldolgozott élelmiszer akkor is feldolgozott élelmiszer, ha nincs benne glutén. Ezeket a dolgokat jellemzően 4 dolog teszi ízletessé: só, cukor, zsír és glutén. Ha ezek közül valamelyiket kiveszik, a többiből jellemzően többet tesznek bele.

A gluténmentes étrend nem valamiféle egészséges életmód kelléke, hanem orvosilag indokolt az érintetteknél - mondja a professzor.

Indokolatlanul gluténmentes termékeket fogyasztani nem túl okos dolog - ennél már csak az követ el nagyobb hibát, aki olyan gyártótól vásárol, ahol ekkora mocsokban, egérürülék mellett, fúróval keverik a gluténmentes finomságokat >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vásárló Újraindítja nemzetközi vonatait a MÁV
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 08:53
Visszatért az utazási kedv, bár egyelőre a korábbi évekhez képest kevesebb utasra számít a vasúttársaság.
Vásárló Év végére visszarázódhat a kiskereskedelem
Valkai Nikoletta | 2020. június 18. 14:46
Döntött a kormány az idősek vásárlási sávjának eltörléséről, bár a maszk marad, de mostantól 9 és 12 óra között ismét már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak az üzletekben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lassú visszarendeződésre számít. Ha nem lesz a koronavírus-járványnak erős második hulláma, a hazai kiskereskedelem megúszhatja a visszaesést.
Vásárló Mégis retteghetnek a katás vállalkozások?
Privátbankár.hu | 2020. június 18. 08:25
Újra leporolták a terveket, jöhet a szigorítás 2021-től.
Vásárló Egyre meredekebben nő a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma
MTI | 2020. június 16. 08:32
A trend már 851 ezer ember kezelését érinti.
Vásárló BKK: hétfőtől újra fel lehet szállni a járművekre az első ajtónál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 12. 19:11
Jegyet továbbra sem lehet venni a járművezetőnél, valamint a maszk is kötelező marad.
Vásárló Aromák különböző vizekhez
Márkázott tartalom | 2020. június 10. 14:12
Horgászatnál a víz hőmérséklete sok mindent befolyásol, többek között az ideálisan használható aroma jellegét is. 
Vásárló A belföldi turizmus már újraindult, méghozzá elég lendületesen
MTI | 2020. június 10. 13:05
A koronavírus miatt idén sokan inkább itthon oldják meg a nyaralást.
Vásárló Milyen következményei lehetnek a foghiánynak?
Márkázott tartalom | 2020. június 9. 12:35
Akár a nem megfelelő szájhigiénia, akár egy baleset következtében történik, egy fog elvesztése sosem kellemes élmény. A foghiány nem csak esztétikailag hagy kívánnivalót maga után, de fájdalommal is járhat.
Vásárló Laposodik a görbe a hipermarketekben: ennyibe kerül most egy nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2020. június 8. 19:52
Azt továbbra sem mondhatjuk, hogy olcsón meg lehet úszni a családi nagybevásárlást, de ahogy a járványgörbe, úgy az élelmiszerár-emelkedés görbéje is laposodni látszik júniusban - ez derül ki a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének eredményeiből. Az éves áremelkedés alacsonyabb, mint az elmúlt hónapokban, havi szinten pedig egy kis árcsökkenést is mértünk.
Vásárló Hol a legjobb a vízminőség a strandokon?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 8. 19:22
Az Európai Unió fürdőhelyein továbbra is magas szintű a vízminőség, 95 százalékban felel meg az előírásoknak - közölte az Európai Bizottság.
hírlevél