3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Horvátországba a legtöbben autóval indulnak útnak, hiszen közel is van, alig pár óra autókázás után már a tengerben hűsölhetünk, és az utak minősége is megfelelő. Mielőtt útnak indulunk, nem árt, ha tudjuk, hol milyen szolgáltatásokat találunk – pl. hol vannak benzinkutak, pihenőhelyek, és mit kínálnak számunkra.

Ha személyautóval adriai utazásra indulunk, minden bizonnyal az autópályát fogjuk választani a gyors és biztonságos utazás érdekében. Ilyenkor nem csak azzal érdemes tisztában lenni, hogy az egyes európai országokban milyen autópályadíjakra, matricaárakra számíthatunk, jó, ha felkészülten indulunk útnak abból a szempontból is, hogy milyen az autópályák minősége, állapota, mennyire kényelmes és gyors utazást biztosítanak.

Európa nagy részére jellemző, hogy a megnövekedett forgalmat a meglévő infrastruktúra nem igazán tudja kiszolgálni. A legtöbb szakaszon zsúfoltak a benzinkutak, ritkán találunk színvonalas pihenőhelyet, és gyakran még a parkoló is megtelik. Horvátországban szerencsére pozitív tapasztalatokat szerezhetünk, leszámítva az időnként előforduló dugókat a fizetőkapuknál. Az autópályás fizetőkapuknál ugyanis különösen a nyári főszezonban nagyon feltorlódhat a forgalom, ezért érdemes a bankkártyás fizetés sort választani, hiszen ezek jóval gyorsabban haladnak. Ha ide tart, a pontos útiköltségét kiszámolhatja az autópályadíj-kalkulátorral.

Az Adriára igyekvő autósoknak nyújt segítséget abban, hogy melyik útba eső országban mire számíthat, akkor is, ha nem a szokásos horvát-magyar átkelőhelyek egyikét választja.

Magyarország

Autópálya-hálózat hossza:1937 km

1 km-re jutó költség: 22,2 Ft

A magyar autópályák minősége erősen változó, az M6-os vagy az újabb építésűek sima autózást biztosítanak, de sajnos az M1-es vagy az M7-es egyes szakaszainak állapota sok helyen igen rossz.

Horvátország

Autópálya-hálózat hossza: 1310 km

1 km-re jutó költség: 0,4 kuna (17,22 Ft)

Új autópályákon autózhatunk az Adriára, így a minőségük is nagyon jó. A fizetőkapuknál a nyári szezonban rendszeresek a torlódások, ezért érdemesebb a gyorsabban haladó bankkártyás sorba állni. A pontos útiköltségét kiszámolhatja itt.

Bosznia-Hercegovina

Autópálya-hálózat hossza: 370 km

Az A1-es az ország egyetlen autópályája, Bosznia-Hercegovinát észak-déli irányban fogja átszelni, ha elkészül, jelenleg rövid szakaszon autózható.

Szlovénia

Autópálya-hálózat hossza: 783 km

1 km-re jutó költség: 0,14 euró (44,8 Ft)

Az utak minősége jó, de benzinkút, pihenőhely viszonylag ritkán fordul elő.

Szerbia

Autópálya-hálózat hossza: 792 km

1 km-re jutó költség: 0,05-0,06 euró (15,95-19,13 Ft)

Az autópályák jó minőségűek és gyorsan, kényelmesen haladhatunk rajtuk, hiszen a forgalom gyérebb, mint nálunk és benzinkutakat, parkolókat is megfelelő gyakorisággal találunk.


Az adatok a 3,5 tonnát meg nem haladó személygépkocsikra vonatkoznak.
A forintösszegek az árfolyamok tekintetében változhatnak, a feltüntetett árak az MNB 2019. február 12-i középárfolyamain alapulnak.
Az 1 km-re jutó költségadatok alapja az éves matricák ára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Mire számíthatnak a diszkontláncokban a vevők?
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. február 26. 05:44
Januárhoz képest minimálisan drágult a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés - a korábbiakhoz képest módosított - kosara. Ez két terméknek köszönhető leginkább. Októberhez képest azonban sok termék két számjegyű csökkenést könyvelhetett el. 
Vásárló Kitört a csokiháború, berágott a Milka gyártója
Buksza blog | 2024. február 24. 17:08
A színek "szent tehenek", ha meghatározott márkájú termékek, például édességek csomagolásához kapcsolódnak, ami lehetőséget adott egy holland csokigyártónak, hogy tiltakozó kampányt építsen rájuk. 
Vásárló Kiderült a bevásárlókocsik titka, rafinált trükk helyett másról szól a történet
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 23. 15:20
Mindenkinek volt már dolga összevissza kacsázó kerekű, imbolygó bevásárlókocsival, ami enyhén szólva nem járul hozzá ahhoz, amit az áruházláncok pr-osai „jó bevásárlási élménynek” szoktak nevezni.
Vásárló Váratlan döntés a Pepcótól
Buksza blog | 2024. február 22. 11:02
Korábban még terjeszkedést tervezett a Pepco Ausztriában, most viszont az exitről döntött a cég.  
Vásárló Akár duplázhatja is az árakat a vörös-tengeri válság
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 13:19
A támadások miatti hosszabb kerülőút csak a kisebbik baj, a krízis az egész világ szállítmányozási piacára komoly hatással van – és ezen keresztül a pénztárcánkra is.
Vásárló A boltláncoknak elege lett: a Lidl, a Tesco és a többiek közösen fordultak Brüsszelhez
Buksza blog | 2024. február 19. 10:55
Az elmúlt év ősze óta akadályozzák a Vörös-tengeren folyó hajózást a jemeni lázadók, ami túlcsordult az európai kiskereskedők tűrésküszöbén. Szakértők nem jósolják a helyzet gyors normalizálódását.
Vásárló Harapófogóba kerülnek a kávéfogyasztók, az aggastyán azonban menekülőutat kínál
Buksza blog | 2024. február 18. 13:57
A szenvedélyes fogyasztók lenézik, ám az elmúlt közel száz év alatt óriási utat járt be az instant kávé. Ráadásul a kilátásai is kedvezőek. 
Vásárló Kiverte a biztosítékot a trükközés, márciustól új világ jön a magyar boltokban
Buksza blog | 2024. február 15. 19:04
Számos élelmiszer jelentős változáson ment át az elmúlt időszakban: több készítmény kiszerelése kisebb lett vagy a minőségi összetevők aránya csökkent, az áruk azonban nem lett alacsonyabb. Egy felmérés szerint ez a jelenség többféle terméket is érint a brit boltokban.
Vásárló Így növelheted a webáruházad konverziós arányát
Márkázott tartalom | 2024. február 14. 12:55
  Az online marketing stratégia nagymértékben befolyásolja a webshopod sikerességét. Az eszközeivel csökkenteni lehet a kosárelhagyást, és meg lehet szilárdítani az ügyfélkört. Ebben a cikkben hatékony technikákat mutatunk, amelyekkel növelni tudod a webshopod teljesítményét.
Vásárló Készpénzt a balesetért: a Tescótól akartak lopni, csúnyán ráfáztak
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. február 13. 16:55
Nem túl okos bűnözők úgy látták, hogy a Tesco profitjából nekik is juthatna egy kevés, pontosabban nem is olyan kevés, ha rá tudnák szedni az áruházláncot. Trükkjük azonban átlátszónak bizonyult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG