3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ezüstvasárnappal kezdődik az év legerősebb vásárlási időszaka. Az áruházakban az elmúlt napokban megszaporodtak a leárazást hirdető reklámok, ami egyrészt a kereskedők korábbi nagyobb várakozását mutatja, másrészt az utolsó próbálkozás a vásárló elcsábítására.

Az eddigi tapasztalatok alapján úgy tűnik, nem változik az a vásárlási szokás, hogy az utolsó héten vásárolják a legtöbb ajándékot és az ünnepi asztalra valók beszerzése is az utolsó napokra marad - közölte a Privátbankárral az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Alig emeltek árat a kereskedők

A szövetség szerint előreláthatóan nem marad el az ünnepek utáni cserebere sem, az ajándékok egy részét visszaviszik az áruházakba - becserélni vagy azért, mert rossz a méret, vagy mert kettőt kapott ugyanabból az ajándékból, vagy csak egyszerűen nem tetszik a színe. Jogszabály nem kötelezi a cserére a kereskedőt, de ha az ajándék sértetlen, és a nyugta is megvan, akkor általában minden kereskedő kicseréli a visszavitt ajándékot.

Az alacsony infláció a vásárlók malmára hajtja a vizet karácsonykor is: az élelmiszerek, a ruházati, műszaki cikkekből kikerülő ajándékok árai alig változtak az előző évihez képest, az élvezeti cikkek viszont 10%-kal kerülnek többe. Az elmúlt évek drágulása ugyanakkor nem tűnt el, a vásárlók az árcédulákon ezzel most is szembesülnek, főleg az élelmiszereknél, ezért is érthető még mindig az óvatosság a vásárlók részéről.

Többet költhetünk idén

A december eleji tapasztalatok alapján továbbra is azzal lehet számolni, hogy az év utolsó hónapjában a költekezés nőni fog, a tavalyi 832 milliárd forintnál több pénzt, előreláthatóan 860-870 milliárd forintot hagynak a vásárlók az áruházak pénztárainál (beleértve az élelmiszereket, különféle iparcikkeket, üzemanyagot egyaránt).

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy mennyiségben (változatlan áron számolva) is nagyobb lesz a cipekedés az áruházakból hazafele, akár 1-2% közötti bővülés sem kizárt. Ez a korábbi évek visszaeséséhez képest - szerény mértékben - fordulatot is jelent.

A legtöbb ajándékot előreláthatóan változatlanul műszaki cikkekből, ruházati termékekből, játékokból, könyvekből, illatszerekből választják majd ki. Az OKSZ becslése szerint a következőképpen alakul az egyes termékkörök forgalma:

műszaki cikkek               20-22 milliárd forint
ruházat                           10-12 milliárd forint
játék (hagyományos)      10-11 milliárd forint
könyv                                8-9 milliárd forint
illatszer                              5-6 milliárd forint

Az OKSZ szerint azonban továbbra sem árt azért az óvatosság. A nyugtát mindenhol el kell fogadni, ahol pedig nem adnak, ott ne vásároljunk, hiszen később reklamálni csak a vásárlást igazoló bizonylattal lehet, hiába szorít az ajándékba kapott cipő - figyelmeztet a szövetség. A jótállási, szavatossági előírások a karácsonyi ajándékokra is érvényesek, így célszerűbb áruházba menni, az utcai árusokat pedig elkerülni.

A szövetség szerint egyes helyeken lassíthatja a fizetést, hogy folyamatban van a pénztárgépek cseréje, és mivel januárig mindenkinek át kell állnia az új rendszerre, az ünnepek környékén is cserélik a gépeket a kereskedők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kormányzati meghívót kaphat a Lidl és az Aldi Kanadából
Buksza blog | 2024. június 12. 09:04
Kanadában a kormány lépéseket tett arra, hogy külföldi versenytársakat, például az Aldival és/vagy a Lidlt hívja az országba, hogy versenytársat kapjon a legnagyobb helyi boltlánc. 
Vásárló Gazdasági csapás jön? Egy meglepő mutatóból is kiderülhet
Buksza blog | 2024. június 12. 08:29
Akár esik, akár fúj, a hölgyek használnak szépészeti termékeket, ám nem függetleníthetik magukat attól, hogy mennyi pénzt költhetnek ezekre. Ebből fakad egy lehetőség a recessziók előrejelzésére.
Vásárló Percenként frissülő árakkal bombázhatják a vevőket a boltok
Buksza blog | 2024. június 12. 07:55
Olyan tempóban frissülhetnek az áruházi akciók a jövőben, hogy az akcióvadászoknak lényegében folyamatosan a boltban kellene maradniuk, mert csak így lesznek képesek lecsapni a legfrissebb árengedményekre.
Vásárló Megjött a rossz hír a kormánynak a választások előtt - a boltokból érkezett a pofon
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. június 7. 05:49
A hivatalos inflációs adatok egy nappal a választások után érkeznek, a Privátbankár Árkosár friss eredményei viszont már most olvashatóak. Az előző havi komolyabb árcsökkenés után ráfagyhat a vásárlók arcára a mosoly: sokat drágult májushoz képest a nagybevásárlás júniusban, és tavaly nyárhoz képest is minimális az árcsökkenés. Ha már választások, megnéztük, hol a legolcsóbb a krumpli, a narancs és a pezsgő.
Vásárló Mindent vitt a Lidl és a barátja a szomszédban
Buksza blog | 2024. június 5. 10:55
Akárcsak Magyarországon, Romániában is a Lidl az egyik legnépszerűbb áruházlánc. Évek óta első helyen áll, most megvédte a címét. 
Vásárló Olyan vásárlók jelentek meg a diszkontokban, akikre senki sem számított
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. június 5. 10:11
Váratlan eredményt hoztak az Egyesült Államokban készült piackutatások. A viszonylag jól élő fogyasztóknak ugyan lenne pénzük hagyományos áruházakban vásárolni, ám sokszor a diszkontokat választják.
Vásárló Megjelenik a tévéshop utóda Európában is a kínai siker után
Buksza blog | 2024. június 5. 09:11
Az elmúlt évtizedek tévéshopjait támasztja fel új formában Európában is a Zara divatáruházlánc azt követően, hogy a kínai vásárlókat már sikerült a pénztárhoz terelnie a régi-új módszerrel.
Vásárló Ha nem vigyázunk, óriási bukás lehet a foci Eb-ből
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 15:56
A csoportmérkőzésekkel hamarosan kezdetét veszi a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokság, amely miatt jellemzően megnő az online sportfogadások száma, ezzel együtt annak kockázata is, hogy a kiberbűnözők különféle csalási módszerekkel kísérletet tesznek - elsődlegesen - pénzszerzés céljából, minél több személyes adat begyűjtésére, a sportfogadni vágyók esetleges naivitását, vagy figyelmetlenségét kihasználva. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), a Szerencsejáték Zrt. (SZRT), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés és a játékosok védelme érdekében egy közös figyelemfelhívó, információbiztonsági tudatosságnövelő kampányt indít.
Vásárló Útmutató: Így válasszon partnert a költöztetéshez 2024-ben
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 12:59
A nagyobb méretű bútorok és egyéb értéktárgyak költöztetése sok előkészületet igényel, és számos, előre nehezen látható kihívással járhat. A folyamatot nagyban megkönnyítheti, ha egy megbízható, felkészült és tapasztalt partnert választ a költöztetés lebonyolítására.
Vásárló A vevőszerzés minden vállalkozás számára létkérdés!
Márkázott tartalom | 2024. június 4. 11:33
Talán nem is szükséges alátámasztani azt, hogy mennyire lényeges, hogy minél több bevétele legyen egy vállalkozásnak, amit természetesen úgy tudnak elérni, hogy minél több terméket és/vagy szolgáltatást adnak el. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG