7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A karácsonyi időszak nagybevásárlásainak idején nem árt odafigyelni arra, hogy ne megszokásból, automatikusan vásároljunk. Ne hagyjuk magunkat a tömeggel sodródni és megfelelő körültekintés nélkül vásárolni. Az ajándék értékéhez hozzáadódik, ha megfelelő gondossággal, előzetes tájékozódással igyekszünk kiválasztani szeretteinknek az ajándékot.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az alábbi tanácsokat adta a gondtalan karácsonyi ünnepléshez:

  • A későbbi problémák elkerülése érdekében őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy az ő üzletében vásároltuk a terméket.
  • Minden esetben ellenőrizze, hogy a számlán valóban a termékkel kapcsolatban feltüntetett ár, valamint a megfelelő darabszám szerepel-e.
  • Minden esetben ellenőrizze, hogy valóban nyugtát kapott-e, ugyanis több panasz szerint a számológépből nyomtatott szalag kerül átadásra nyugta helyett, amin nem szerepel pontosan sem az, hogy mit vettek, sem a kereskedő megnevezése.
  • Élelmiszer vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizze a minőségmegőrzési / fogyaszthatósági idő lejártát.
  • Hibátlan termékeket a kereskedő nem köteles visszavenni, ha ezt a lehetőséget mégis biztosítja, akkor a visszavásárlás, kicserélés feltételeiről már a vásárláskor érdeklődjünk!
  • Élő fa vásárlása esetén csak frisset válasszunk, ám azt is tartsuk vízben és minél távolabb a fűtőtesttől vagy a kandallótól. Ha a műfenyő mellett döntünk, lehetőleg tűzálló fajtát válasszunk, amely jóval ellenállóbb a hőnek.
  • Ellenőrizze vásárlás előtt, hogy a nem élelmiszer jellegű termék nem szerepel-e a letiltott termékek listáján (www.piacfelugyelet.hu), vagy az EU-ban a RAPEX rendszerben.
  • Ha a CE jelölés nincs feltüntetve a karácsonyfafüzéren, akkor élhetünk a gyanúperrel, hogy az nem megfelelően biztonságos termék, ugyanis ezt ugyanis kötelező feltüntetni a karácsonyfaégőkön.
  • Ha kültéri fényfüzért vesz, előtte ellenőrizze az IP számot, kültéri célra szánt termék esetében a második számjegynek legalább 1-esnek kell lennie, tehát 0 nem lehet.
  • Ha a fényfüzér IP számában „0” található, akkor az beltéri használatra szánt fényfüzér, és kültérre akkor sem szabad megvenni, ha az betűkkel rá van írva.
  • Kötelező, egy éves jótállás vonatkozik 10.ezer forintos vételár felett pl. a következő termékekre: hűtőszekrény, mosógép, mosogatógép, porszívó, varrógép, kerékpár, babakocsi, konyhai kisgépek, gyermekgondozási cikkek (pl. különösen pelenkázó-, illetve mosdató-állvány, babakocsi, magas- és asztalra szerelhető etetőszék, biztonsági gyermekülés;), órák és ékszerek.
  • 10 ezer forintos vételár alatt nem jótállás, hanem két éves szavatossági időszak vonatkozik a termékekre.
  • Kisgyermekes ismerősnek ne adjon ajándékba élelmiszert formázó termékeket (pl. szappan, gyertya, fürdőgolyó), mivel a termékből könnyen lehasítható kis paraffindarabok az emberi szervezetbe kerülve fulladást vagy emésztőszervi elzáródást okozhatnak.
  • Amennyiben a karácsonyfafüzér vezetékének keskeny a keresztmetszete, ne vegye meg, mivel a vékony vezeték tűzveszélyességet feltételez.
  • A csatlakozó dugó mérete és minősége, valamint a helytelen szigetelés is könnyen problémákhoz vezethet a karácsonyfaégőknél. A legjobb, ha olyan fényfüzért választ, amelyet biztonságtechnikailag bevizsgáltak. Erre utal például a TÜV Rheinland, vagy a MEEI jel.
  • A pénztárnál figyeljen arra is, hogy az eladó a meghirdetett, vagy a tájékoztatón szereplő áron számolja-e az árut. Ha eltérést tapasztal, még lehetőleg a pénztárnál jelezze.
  • Több eladási ár együttes feltüntetése esetén mindenkor a legalacsonyabb ár felszámítására kötelezett a kereskedő. A magasabb ár felszámítását már lehetőleg a pénztárnál, vagy az ügyfélszolgálaton jelezze.
  • 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat.
  • Játék vásárlása esetén vegye komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Győződjön meg róla, hogy a játék megfelel a gyermek korának, természetének.

Nagy valószínűséggel az idei évben már a fogyasztók jelentős százaléka tervezi na neten keresztül elintézni a karácsonyi vásárlást vagy annak egy részét.

Karácsonyi online vásárlási tippek:

  • Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak itt használt jelszót választani. A jelszó legyen biztonságos: álljon legalább 10 karakterből, tartalmazzon kis- és nagybetűket, valamint számokat és írásjeleket.
  • Figyeljen arra, hogy milyen személyes adatokat ad meg a vásárlás során.
  • A netes vásárlás során lehetőleg ne olyan bankkártyával fizessen, amelyik a fő bankszámlájához kapcsolódik. Egy hitelkártya használata, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvétel biztonságosabb megoldást jelent.
  • Lehetőleg olyan webáruházból vásároljon, ahol lehet utánvétellel is fizetni, így nem fordulhat elő, hogy az előre kifizetett termék sosem érkezik meg.
  • Óvatosan kezelje az e-mailben érkező akciós ajánlatokat. Az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha e-mailben kap karácsonyi ajánlatot, mindenképpen győződjön meg arról, hogy a link valóban az adott bolt honlapjára vezet.
  • Ha egy új, az Ön számára ismeretlen webáruházban vásárolna, keressen rá a bolt nevére az interneten és a fórumokban. Ha túl sok reklamációt talál, inkább ne vásároljon az oldalon.
  • A vásárlás előtt mérje fel, hogy az adott boltot el tudja-e érni szükség esetén telefonon, illetve van-e mód a személyes reklamációra.
  • Ha egy honlapon csupa olyan akciós árat talál, mely hihetetlenül olcsónak tűnik, az valóban az is, hihetetlen. Mielőtt a termék árát előre kifizetné, feltétlenül nézze meg más webáruházakban is az adott termék árát összehasonlításul. A rendkívül alacsony ár jelentheti azt, hogy a kereskedő azt csak csalogató reklámnak szánja, és az Ön megrendelése után levélben közli, hogy az adott termék elfogyott, de ajánlhat helyette egy másikat, amely természetesen drágább.
  • A vásárlási döntés meghozatalakor a fogyasztó számára általában az elsődleges szempont a termék ára. Ezért a vásárlás során figyeljen arra, hogy szerepel-e megfelelően az oldalon a termék ára, illetve hogy a feltüntetett ár valamennyi fizetendő tételt tartalmaz-e (így például áfa, szállítási díj, egyéb járulékos költségek). Számoljon továbbá a szállítási költség tényezőjével, mely a távolságtól és a szállítási módtól is függ. Felmerülhet továbbá csomagolási, díszcsomagolási költség is, melyről a vállalkozásnak előzetesen kell tájékoztatnia a vásárlót.
  • Külföldről rendelt termék esetében számítson arra, hogy a fogyasztó által ténylegesen fizetendő összeg eltérhet az előzetesen kalkulált összegtől, melyre egyrészt az árfolyam-ingadozás adhat okot, másrészt nem mindig egyértelmű, hogy az adót vagy egyéb díjat (például a Norvégiából való megrendelésnél a vámkezelésért) külön számítják-e fel a termék vételára mellett. Erről érdemes előzetesen tájékozódnia.
  • Előfordulhat olyan eset is külföldi webáruházból történő vásárlás esetén, hogy a hitelkártya-használatért extra költséget (a vételár 1,25 százalékát) számolnak fel amiatt, hogy külföldi kártyát használtak. Erről az extra költségről előfordulhat, hogy nem kap előzetes tájékoztatást a vásárló, ezért kétség esetén kérdezzen rá a megrendelés elküldése előtt.

Mire figyelj a karácsonyi ételek megvásárlásánál? Arról itt olvashatsz >>>>

Mire ügyelj, ha karácsonyi vásárban, árusoknál eszel? Arról pedig itt olvashatsz >>>>>

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Vásárló Hogyan védhetjük az izületeinket az ülő munka adta nehézségektől?
    Márkázott tartalom | 2024. április 29. 19:45
    Az ülő munka legalább olyan szinten terhelheti az ízületeket, mintha kemény fizikai munkát végeznénk. Gyakran pedig 40 óránál is többet töltünk a számítógép előtt ülve, ezért különösen fontos, hogy tudatosan védjük az ízületeinket. Mit tehetünk egészségünk érdekében? Mutatjuk a leghasznosabb tippeket!
    Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
    Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
    Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
    Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
    Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
    Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
    Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
    Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
    Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
    Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
    Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
    A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
    Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
    Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
    Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
    Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
    Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
    Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
    Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
    Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
    Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
    Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
    Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
    A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
    Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
    Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
    Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG