<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Talán nem gondoltunk bele elsőre, de a roamingdíjak eltörlése azért is hasznos, mert így utazáskor kevésbé használjuk majd a kétes megbízhatóságú nyilvános wifi-hálózatokat. Persze ha az ingyenes roamingolás egyben több internetezést is jelent, akkor több kockázatnak is kitesszük magunkat - ha elkerülünk pár szarvashibát és betartunk néhány alapszabályt, nyugodtabban alhatunk.

Az ESET biztonsági szakemberei szerint a roaming-díjak várva várt eltörlése pozitív változást hozhat abban, hogy a felhasználók már külföldön is kényelmesebben, olcsóbban és emiatt nagyobb arányban tudják majd használni saját mobilhálózatukat internetezésre, ezzel a korábban jellemző nyilvános Wi-Fi hálózatok használatából adódó veszélyek csökkenhetnek.

A nyilvános Wi-Fi pontok használata ugyanis rengeteg adatot szolgáltathat a hálózatokat rendszeresen monitorozó kiberbűnözők számára is, és ha a felhasználó nem elég körültekintő, akkor könnyen áldozattá válhat. A publikus Wi-Fi-n zajló adatforgalom lehallgatásához a bűnözők részéről különösebb szakértelem sem kell, elég egy csali-hotspot üzemeltetése, vagy akár csak egy egyszerű böngésző-kiegészítő használata.

Persze ha többet internetezünk, többet kockáztatunk

Számolni kell azonban azzal is, hogy a megnövekedett adatforgalom egyúttal bizonyos biztonsági kockázatok növekedésével is járhat. Külföldi weboldalakat látogatva sokszor nem fordítunk elegendő figyelmet a megbízható webhely ellenőrzésére, a letöltött appok biztonsági kockázataira, illetve az idegen nyelvi környezet miatt is belefuthatunk különféle veszélyekbe - ez pedig egyaránt igaz mind a Wi-Fi hálózatok, mind pedig a mobilhálózat alatti használat során.

Felhasználói tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan még a magyar nyelvű weboldalak vagy alkalmazások engedélykérési felületeit sem olvassák el alaposan és így sok esetben figyelmetlenül adnak hozzáférést adataikhoz, amellyel sok esetben a kiberbűnözők dolgát könnyítik meg. Ennek a jelenségnek a veszélye a külföldi mobilhasználat során megtöbbszöröződik, hiszen a nyelvi akadályok miatt is nehezebben veszünk észre egy hamis weboldalra való átirányítási kísérletet, vagy egy lokális alkalmazás túlzó adatigényét és engedélykéréseit.

És akkor még a folyamatosan posztolt nyaralós fotókról nem is beszéltünk

Az állandó online jelenlét és a túlzott kitárulkozás miatt sokak előre bejelentik a nyaralásukat, vagy folyamatos képes beszámolóval, élő videókkal jelentkeznek, ezzel pedig fontos információt adhatnak a hagyományos bűnözőknek is, akik úgy törhetnek be az illető lakásba, hogy nagy valószínűséggel számíthatnak arra, hogy a tulajdonos nem fogja megzavarni őket. Emlékezetes, hogy már egy 2012-es felmérés is azt mutatta ki, hogy a betörők csaknem 80 százaléka aktívan használja a Twitter, Facebook és Google StreetView adatait a bűncselekményeinél.

Ha odafigyelünk, sokkal kisebb eséllyel lesz baj

Hogy ne csak az ijesztgetés menjen, az ESET szakemberei a legfontosabb jótanácsokat is összegyűjtötték az okoseszközeink biztonságos külföldi használatához.

1. Ellenőrizzük a nyilvános Wi-Fi hálózatot

Néhány év, és eltűnik a mai cégek 70 százaléka - miért vesznek írógépeket az oroszok?

Miközben hivatalosan béke van, a világ vezető országai ebben a percben is hackertámadások ezreit indítják egymás ellen - afelől pedig ne legyen kétségünk, hogy ha egy szigorúan őrzött atomerőmű rendszereit tönkre tudják tenni, akkor a mi céges rendszereink sincsenek biztonságban. Bár nincsen száz százalékos védelem az informatikai fenyegetések ellen, nagyon nem mindegy, milyen esélyekkel szállunk harcba. Vajon tényleg mindig a felhasználók a hülyék?

A Privátbankár.hu IT-bizonsági meetupján Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője is részt vett, a rendezvényen elhangzottakról itt olvashat többet >>

A nyilvános Wi-Fi hálózatokat is lehet biztonságosan használni. Ellenőrizzük, hogy a Wi-Fi hálózat neve valódi (lehetőleg a személyzet segítségével), győződjünk meg arról, hogy készülékünk adatmegosztási funkciói ki vannak kapcsolva, és kerüljük a banki alkalmazások használatát a titkosítatlan hálózatokon.

Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, gyanakodjunk, és azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, illetve jelentsük szállásadóinknak a problémát. Győződjünk meg arról is, hogy laptopunkon és okostelefonunkon a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat még mielőtt útra kelünk.

2. Fizikailag is védjük a készülékeinket

Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy kocsiban. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékőrző szolgáltatást. Lopásvédelmi megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.

Állítsunk be jelszavas védelmet és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Állítsunk be minél rövidebb időt, ami után a telefon automatikusan zárolódik - így persze gyakrabban kell feloldanunk, ami kényelmetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek könnyedén ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.

3. Ellenőrizzük alkalmazásainkat

Kapcsoljuk ki a Wi-Fi és a Bluetooth használatát alkalmazásainkban, amikor éppen nem használjuk őket. Ez is kényelmetlenséget jelent ugyan, ám érdemes meghozni ezt az áldozatot személyes adataink védelmének érdekében. Kikapcsolhatjuk a helymeghatározási szolgáltatásokat is, ezzel illetéktelenek nem férnek hozzá tartózkodási helyünkhöz.

A legjobb, ha minden egyes alkalmazásban ellenőrizzük az adatvédelmi beállításokat - bár ez időigényes folyamat, azonban hosszútávon mindenképpen megéri a fáradtságot.

4. Maradjunk biztonságtudatosak

Használjunk minden oldalhoz erős, egyedi jelszavakat, amelyek hosszúak és bonyolultak, illetve ahol lehet, aktiváljuk a kétfaktoros azonosítást. Csak megbízható, hivatalos helyről telepítsünk alkalmazásokat, gondoljuk meg, mielőtt engedélyt adunk a programoknak, hogy hozzáférhessen adatainkhoz.

5. Cselekedjünk, ha baj van

Ha nincs antivírus-megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, használjunk ingyenes online scannert - az ESET persze erre saját megoldását kínálja, ami fontos, hogy valóban megbízható program segítségével találjuk meg és távolítsuk el a kártevőket gépünkről. Ám nem csak a számítógépen, hanem az okostelefonunkon is kiemelten fontos, hogy használjunk naprakész biztonsági megoldást, ugyanis a mobil kártevők száma az utóbbi években meredeken emelkedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Vásárló Milyen szíjat válasszak az Apple Watch okosórámhoz?
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 12:49
  Bizony olyan nagy már a választék, hogy nehéz dönteni. Az okosórák az utóbbi években felváltották a hagyományos társaikat, és a szíjakat olyan könnyű cserélni, mintha egy karkötőt vennénk fel. Mégis, szeretnénk, ha a karkötőnk hosszú távon is kiszolgálna minket, ellenálló legyen, és jól is érezzük magunkat benne!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos