3p

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Milyen egyszerű is lenne vacsorafőzés helyett, csak megnyomni egy gombot egy fárasztó munkanap után, nem? Na, ez már nem a jövő, a 3D printerek legújabb generációja pillanatok alatt összedob egy pizzát, amit utána csak sütnünk kell.

A Natural Machines kajanyomtatója a szép csengésű Foodini névre hallgat, és az eddig megismert 3D printerektől eltérően nem műanyagból, hanem fémkapszulákból kipréselt ételalapanyagokból hozza ki az eredményt.

Forrás: www.naturalmachines.com/

A cég társalapítója szerint a technológia azonos a tradicionális 3D nyomtatókban használttal, viszont a folyamaton belül sok az eltérés. A műanyagnak csak egy olvadási pontja van, de az élelmiszereknek fajtánként eltérő, megnehezítve ezzel a gép dolgát. De a gravitáció is a technológia ellen dolgozik, mert az étel nem tartja olyan jól a formáját, mint a műanyag.

A barcelonai startup egyelőre egyeduralkodó a területen, ráadásul ők ezzel sikeresen lekicsinyítettek egy komplett ételgyárat egy nyomtatóba. Lynette Kucsma elsősorban a gyorséttermeket és az ipari konyhákat tartja a Foodini ideális piacának, mivel itt van szükség nagy mennyiségű étel gyors előállítására.

Forrás: www.naturalmachines.com/

De azok se keseredjenek el, akik a saját konyhájukba vinnék a Foodinit, a cég tervei szerint hamarosan már rendelkezésre áll egy kisebb kapacítású nyomtató is erre a célra, körülbelül ezer dolláros áron.

Éljen a lustaság! Vagy mégsem?

Első hallásra a bennem élő lusta ünnepelni kezdett, mivel mennyire jó lesz már csak megnyomni egy gombot a vacsorámhoz, de aztán a cég elkeserített. A Foodini nem a főzést hivatott kiváltani, ráadásul miután a Natural Machines nagyon figyelt az egészséges életmód promotálására, a gép csak friss alapanyagokból készít kaját. Szóval a sütővel és a tűzhellyel továbbra sem árt megbarátkoznunk, mert az ételnyomtató csak összeállítja a vacsoránkat, de egyelőre még biztos nem főzi meg azt.

A cég egyébként több nagyobb élelmiszeripari vállalattal is tárgyal arról, hogy gyártsanak alapanyag-kapszulákat, de mindenkit biztosítanak arról, hogy ezek alapvetően természetes anyagokból készülnek majd, amit egyelőre kicsit nehéz elképzelni.

A piszkos kis részletek

A Foodini kicsit gyorsabb lesz, mint egy hagyományos 3D printer, de ez még így is elég lassú. A gép egyik erőssége az ételek dizájnolása, bonyolult tortadekorációkat és furcsa kompozíciókat is készíthetünk vele majd. De az olyan recepteknél, amik nagy pontosságot és figyelmet igényelnek is jól jöhet, például a házi tésztakészítésnél.

Forrás: www.naturalmachines.com/

A nyomtató egyelőre még nem képes megsütni vagy megfőzni az ételt, de printelni egy pizzát még mindig egészségesebb lesz, mint egy mirelitet kibányászni a múanyagból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nincsen még vége a horrornak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2025. október 29. 10:36
Újabb áremelkedés jön.
Vásárló Egész évben karácsony – de hová tűnik az ünnep varázsa?
Elek Lenke | 2025. október 27. 19:22
Kint 17 fokot mutat a hőmérő, még októberben vagyunk, de az egyik nagy bevásárlóközpont lakberendezési üzletében már ömlenek ránk a halloweeni mellett a karácsonyi áruk is. Mire eljön az ünnep, elvész annak a varázsa, gondolhatja sok magyar vásárló. De hogyan és miért kezdtek a hazai kereskedők is elmozdulni ebbe az irányba?
Vásárló Csapatépítés: befektetés vagy plusz kiadás?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 18:58
A legtöbb vállalat életében időről időre felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg megéri-e csapatépítést szervezni, vagy ez csak egy újabb költség, amit a vezetőség jobb híján elkönyvel a „jó hangulat fenntartása” címen? A válasz azonban sokkal egyértelműbb, mint gondolnánk. Egy jól megválasztott program ugyanis nem csupán a közösséget erősíti, hanem hosszú távon a teljesítményre és a lojalitásra is hat. 
Vásárló Új korszak kezdődik Salgótarjánban: épül a város első STOP SHOP bevásárlóparkja
Natív tartalom | 2025. október 27. 16:18
Salgótarján új fejezethez érkezik: a város központjában, a Lidl melletti területen megkezdődött a régió legújabb STOP SHOP bevásárlóparkjának építése. A CPI Hungary fejlesztésében megvalósuló projekt nemcsak új vásárlási lehetőségeket, hanem modern, fenntartható és közösségbarát környezetet is hoz a nógrádi megyeszékhelyre.
Vásárló Csak ebben a magánkórházban található újszülött/koraszülött intenzív centrum
Natív tartalom | 2025. október 27. 14:33
A természetes szülés fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Siklós Pál, hiszen szerencsére már akár két császár után is lehetséges a hüvelyi szülés, ahogyan ikreknél is. A szülészfőorvos kiemelte a magánegészségügy azon vitathatatlan előnyét, hogy személyhez kötött szülésznő és/vagy szülészorvos választására is lehetőség van. A TritonLife magánkórház közleményében továbbá kiemelik, hogy intézményükben van a magánegészségügyben egyedüliként elérhető újszülött/koraszülött intenzív centrum (PIC II).
Vásárló Miért éri meg ökobarattá tenni egy szálláshelyet?
Márkázott tartalom | 2025. október 27. 12:22
A turizmusban is évről évre egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság. Az utazók közül sokan ma már nemcsak a szállás kényelmét vagy elhelyezkedését mérlegelik, hanem azt is, hogy mennyire környezetbarát a hely, ahol megszállnak. Egy ökobarát szálláshely nemcsak a bolygónknak tesz jót, de hosszú távon a tulajdonosnak is, hiszen csökkenhetnek a költségek, nőhet a vendégek elégedettsége és a vállalkozás vonzóbbá válhat a piacon. 
Vásárló Nagy öröm érte az Aldi vásárlóit
Privátbankár.hu | 2025. október 21. 08:14
Megduplázza az online vásárlás elérhetőségét.
Vásárló Milyen termékeket érdemes értékesíteni a magyar online piactereken?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 16:56
A magyar online kereskedelem folyamatosan bővül, és a piacterek egyre népszerűbbek a vásárlók körében. Az eladók számára ez hatalmas lehetőségeket kínál, ugyanakkor egy fontos kérdést is felvet: mely termékek fogynak a legjobban? A megfelelő termékkör kiválasztása döntő lehet a siker és a stagnálás között.
Vásárló Brand safety vs. bevétel: mit kezdjenek a kiadók a „szürke zónás” hirdetőkkel?
Márkázott tartalom | 2025. október 20. 10:17
A hazai online médiapiac egyszerre él meg két nyomást: az egyik az olvasói bizalom megőrzése, a másik a hirdetési bevétel növelése. A kettő általában együtt halad – amíg nem kerül szóba a „szürke zóna”. Ez az a tér, ahol a hirdető jogilag tiszta, a termékkategória nem tiltott, mégis felmerülhetnek reputációs, ízlésbeli vagy kontextusbeli kérdések. Klasszikus példa, amikor egy komoly, tragédiával foglalkozó cikk mellé fut be harsány, „garantált eredményt” ígérő kreatív. Nem illegális, csak rossz helyen van – és a kiadó márkájától idegen.
Vásárló Egyre jobb magyar autósnak lenni
Privátbankár.hu | 2025. október 20. 09:49
Megint csökkentek az üzemanyagok átlagárai, a dízelről pedig újabb jó hír érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG