<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Hiába az alacsony inflációs környezet, gyűjtésünk alapján mindebből a pénztárcánk nem sokat érez. A mindennapok során szükséges termékek, az alapvető élelmiszerek ára ugyanis őrült módon elszállt az elmúlt időszakban. Több esetben még a kiemelkedő, kormány által sokat emlegetett nettó keresetnövekedést is meghaladó mértékű drágulásról árulkodnak a számok.
20 tonna zöldséget foglalt ak le az ellenőrök. MTI Fotó: Kollányi Péter

Jó ideje már, hogy országos fogyasztói árindexre tekintve nyugalom töltheti el a szakembereket, közgazdászokat, a jegybanki szakembereket és a kormány tagjait is. Az ugyanis stabilan alacsony, 3 százalék körüli szinten mozog, az áremelkedés hétköznapokra gyakorolt hatását azonban az egyéni preferenciák és szükségletek határozzák meg, hiszen nem mindenkinek jelenik meg kiadásként a tűzifa, a mozijegy vagy az üzemanyag. Van azonban valami, ami - a lehetőségekhez mérten - minden háztartásban megegyezőnek nevezhető, ezek pedig az alapvető élelmiszerek. Ezek ugyanúgy a fogyasztói kosár részét képezik, a teljes körre mért árváltozás azonban mégis nagymértékben más képet mutathat, hiszen az átlagos fogyasztói árindexben a rezsitől kezdve a lakbéren, közös költségen, háztartási gépeken át a cigarettáig és férfi cipőig sok minden más is megtalálható. Ezek pedig könnyen más irányba húzhatják az inflációt, mint amit az alapvető élelmiszerek változása mutatna. Ezért kíváncsiak lettünk arra, hogy az elmúlt pár évben hogyan változott ezen termékek ára, a rájuk számolt infláció mennyiben tér el az országos mutatótól.

A Központi Statisztikai Hivatal adatbázisából legyűjtöttünk néhány alapvető terméket, árakkal együtt a liszttől kezdve a csirkecombon át a vöröshagymáig. Tekintve, hogy cikkünk megjelenése után publikálja a statisztikai hivatal a szeptemberi inflációs adatot, a 2017., illetve 2018. augusztusi állapottal vetettük össze az idei nyolcadik havi árakat. Különösen fontos volt, hogy ugyanazon időszakra vonatkozó  adatokat vizsgáljunk, hiszen a termékek egy része a mezőgazdaságból származik, melyben a szezonális hatások élénken befolyásolhatják az árakat. Egy egyszerű példa: míg nyáron van friss őszibarack, málna, a fogyasztói árak alacsonyabbak, ellenben januárban ilyen termékek importból származhatnak, melyek ára a járulékos szállítási, tárolási költségek miatt jóval magasabb lehet.

A vizsgált alapvető termékek listája

 • kristálycukor
 • alma
 • őrölt kávé
 • étolaj
 • gyorsfagyasztott zöldborsó
 • csirkecomba
 • tojás
 • margarin
 • csirkeszárny
 • rizs
 • csirkemellfilé
 • banán
 • sertéscomb
 • párizsi
 • tej
 • fehér kenyér
 • liszt
 • uborka
 • burgonya
 • fejes káposzta
 • paradicsom
 • vöröshagyma

Elszállt az alapvető élelmiszerek ára

A vizsgálatba bevont 22 termékből mindössze 7 esetében volt kedvezőbb az ár változása az országos infláció mértékénél. 2017. és 2019 augusztusa között az átlagos infláció 6,6 százalékos volt Magyarországon. Ehhez képest

 • a gyorsfagyasztott zöldborsó
 • és a csirkecomb ára növekedett ennél kisebb mértékben.

Előbbi esetében 6, utóbbinál pedig 1,7 százalék volt az áremelkedés mértéke két év alatt. 4 termékhez pedig jóval olcsóbban lehetett hozzájutni idén augusztusban, mint 2017-ben.

 • Az étolajért 2,
 • az őrölt kávé csomagjáért 8,9,
 • az almáért 14,1,
 • a kristálycukorért pedig 23,7 százalékkal kevesebbet kellett idén kifizetni.

Az alma és a kristálycukor árának szinte már drasztikus csökkenésében speciális tényezők is szerepet játszottak. Az alma vonatkozásában a 2016-os év a termés szempontjából meglehetősen gyenge volt, mely nagyban befolyásolja nemcsak az adott év, de még a következő év kínálatát és ezáltal az árát is, tavaly azonban az elmúlt évek legjobb termésmennyiségét produkálta az ágazat, aminek köszönhetően a fogyasztói árak is kedvezőbben alakulhatnak.

A kristálycukor árcsökkenésében pedig a legnagyobb szerepe egyértelműen az európai cukorpiaci kvótarendszer 2017-es eltörlésének van. Ennek köszönhetően ugyanis emelkedni tudott a termelés, nőtt a kínálat, ami az árak letörését eredményezte. Igaz, Magyarország vonatkozásában sokkal inkább a nemzetközi kínálatnövekedésnek van szerepe, mint a hazai termelők növekvő teljesítményének. Idehaza a cukorgyártás ma már ugyanis szinte alig létező ágazat, a régi 12 cukorgyárból csak egy maradt talpon. Az árak letörésének következménye lehet az olcsóbbá váló import fokozódása is: az Agrárgazdasági Kutatóintézet kiadványa szerint az idei első félévben nagyjából hasonló értékben, de jóval nagyobb mennyiségben importált cukrot Magyarország, mint egy évvel ezelőtt, a kivitel pedig - az alacsonyabb termelésnek is köszönhetően - mind értékét, mind mennyiségét tekintve visszaesett. Nemcsak 2018-hoz, de 2017-hez képest is megfigyelhető az importmennyiség növekedése és az export jelentős mérséklődése.

Az általunk vizsgált alapvető élelmiszerek többsége azonban az elmúlt két évben az átlagos inflációnál jóval nagyobb mértékű áremelkedést mutat. Érdekes fejlemény, hogy a baromfi áfájánsk csökkentése ellenére a csirkemellfilé és a szegényebb háztartások számára is elérhetőbb csirkeszárny ára az országos 6,6 százalékos átlagos fogyasztói árindexnél nagyobb mértékben emelkedett. A filéért 9,2, a szárnyért pedig átlagosan 8,1 százalékkal többet hagytunk a boltokban idén augusztusban, mint két évvel ezelőtt. Hasonló megállapításra juthatunk a sertéscomb esetében is, ára 9,6 százalékkal növekedett a vizsgált időszakban.

A helyzet azonban az előttünk álló időszakban tovább romolhat a sertéspestis miatt. Noha azokat idehaza még csak vaddisznókban mutatták ki, a nem megfelelő kerítéssel védett állományok esetében azonban kényszervágásra kerülhet sor. Ezzel jelentősen csökkenhet a sertéshús kínálata, ami növekvő árhoz vezethet az előttünk álló időszakban. Ráadásul mivel a sertéspestis más országokban sokkal nagyobb problémát jelent, mint Magyarországon, a világszintű kínálat is apad, ami a világpiaci árak emelkedését is eredményezi. A folyamat tehát semmi jóval nem kecsegtet és valószínű, hogy a kedden megjelenő inflációs statisztika is további áremelkedésről fog beszámolni.

A legnagyobb áremelkedést a zöldségféléknél lehet kimutatni, az alapvető termékek nemcsak az országos árindexnél, de még az elmúlt két évben regisztrált nettó bérnövekedésnél is nagyobb ütemben drágultak.

Az átlagfizetés 2017 augusztusa és 2019 augusztusa között 24 százalékos volt, amivel szemben az

 • uborka ára 40,5,
 • a burgonyáé 63,
 • a fejes káposztáé 69,
 • a paradicsomé 87,1 százalékkal ugrott meg,
 • a vöröshagyma kilójáért pedig duplaannyit kell most kiadni, mint 2017 nyarának végén.

Mezőgazdasági termékekről lévén szó az áremelkedésben a rossz termésnek van a legnagyobb szerepe: egy kedvezőtlen évjárat következménye a kínálat szűkülése miatt az árak emelkedése.

Az alapvető élelmiszerek drágulása tartós folyamatnak tűnik, hiszen nemcsak 2017-hez, de a tavalyi állapotokhoz képest is jelentős áremelkedésről tanúskodnak a KSH adatai. A felállított rangsor ráadásul szinte semmit nem változott 2018-as bázison sem. Az áremelkedésben a prímet itt is a zöldségek viszik, míg az olcsóbbá váló termékek rövidke listája is lényegében ugyanazokat a termékeket tartalmazza, új szereplőként a csirkemell és a pasztőrözött tej tűnik fel, melyek ára 3, illetve 2 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ne maradj le semmi jóról csak azért, mert idős vagy!
Márkázott tartalom | 2021. július 12. 10:02
Emlékszel még a rohanó hétköznapokra? Amikor annak is örültél, hogy egy gyors zuhanyra be tudsz ugrani a kádba, miután mindent elrendeztél a gyerekek és a háztartás körül. Nyoma sem volt ott ülőfürdőnek, nemhogy wellnessélménynek…
Vásárló Biogazdálkodás csalánlé lombtrágyával
Márkázott tartalom | 2021. július 9. 11:12
Tombol a nyár és a hőség, szép fokozatosan érik a zöldség- és gyümölcstermés. De vele együtt a kártevők is felbukkantak, és bizony komoly fejtörést okozhat a kezelésük. Ha Te is az ökológiai szemléletű kertészkedésben hiszel és a növényeidet vegyszermentesen, természetes módon szeretnéd ápolni, akkor a csalánlé lombtrágya nagyon is hasznos lehet számodra. Cikkünkben a gyógynövények erejére felesküdött szakértő, a KE-shop.hu csapata van segítségünkre a részletekkel.
Vásárló Új világ jön a kocsmákban augusztustól
MTI | 2021. július 8. 11:41
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
Vásárló Drágább a dinnye, mint tavaly – mennyiből hozható ki egy családi nagybevásárlás?
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. július 7. 16:06
A júniusban mért kiugró éves áremelkedési adat után a júliusi jobban belesimul az elmúlt hónapokban megszokott trendbe – legalábbis ezt tapasztaltunk mostani Árkosár-felmérésünk alkalmával. Összeválogattunk egy kisebb gyümölcskosarat is: megnéztük, mit okozott az árakban a tavaszi fagy. Ami már most biztosra vehető: 25-30 százalékkal többe kerül a görögdinnye, mint egy éve.
Vásárló Fokozódó verseny és egyre nagyobb potenciál az e-kereskedők előtt
Márkázott tartalom | 2021. július 7. 13:14
Évről évre erősödő piac jellemzi a hazai e-kereskedelmet. 2020-ban az online piac gyakorlatilag három évet lépett előre, ami elsősorban a pandémia nyomán megváltozott vásárlói viselkedésnek tudható be – fogalmaz a megkérdezett marketingszakértő. Kihívások és lehetőségek várnak a hazai kereskedőkre, a formálódó piacon senkinek sincs bérelt helye.
Vásárló Vidd át kedvenc képed bármilyen felületre – Most egyszerűbb, mint valaha
Márkázott tartalom | 2021. július 6. 12:21
  Hogy ez mit is jelent? Veled is történt már olyan, hogy egy adott képet szerettél volna viszontlátni kedvenc tárgyadon, bútorodon, esetleg egy saját kezűleg készített ajándékon, de sehogy sem sikerült lerajzolnod vagy inkább bele sem kezdtél? Mi tudunk erre egy megoldást, és most meg is osztjuk veled. 
Vásárló Hasznos tanácsok a műfű lerakásához
Márkázott tartalom | 2021. július 5. 10:31
A műfű lerakása nem nehéz feladat, azonban van néhány tanács, melyeket érdemes megfogadni a tökéletes végeredmény érdekében. Mutatjuk, hogy melyek ezek! A műfű telepítése nem véletlenül népszerű, ha zöldfelület kialakításáról van szó. Hova kerülhet? Tulajdonképpen bárhova, csupán a fantázián múlik. Lényegében olyan helyekre, ahol a természetes fű nem tudna kinőni, kerülhet például erkélyre vagy teraszra.
Vásárló Ezt tanultuk meg a koronavírus alatt! - Mit mond a marketing ügynökség?
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 15:18
2019-ben még elképzelhetetlen volt, hogy 2020 lesz az az év, amikor leáll az egész világ. A koronavírus megbénított a járvány első hullámában szinte minden vállalatot, azonban az azóta eltelt év rengeteget tanított a cégeknek az online marketingről. Másfél éve van jelen az életünkben a koronavírus, és bár a nyár és az oltások a szabadsággal kecsegtetnek, nem árt visszatekinteni az elmúlt időszakra és leszűrni belőle a tanulságokat.
Vásárló Finom lekvárok a KolbászPosta.hu-tól
Márkázott tartalom | 2021. július 4. 10:00
A nagyi házi készítésű lekvárjai gyerekkorunk nyarainak csodáit idézik. Egy ismerős illat és íz évtizedek múltán is képes előcsalogatni belőlünk a mama lekvárjainak emlékét.  Ma is sokan készítenek házi lekvárokat, dzsemeket sárgabarackból, szamócából, meggyből, bozdából, málnából, csipkebogyóból, birsalmából, erdei gyümölcsökből vagy áfonyából, amik édességét a gondosan válogatott, érett gyümölcsökhöz adagolt ízesítőkkel érhetjük el, de minőségi lekvárok készen is kaphatók.
Vásárló Milyen szíjat válasszak az Apple Watch okosórámhoz?
Márkázott tartalom | 2021. július 2. 12:49
  Bizony olyan nagy már a választék, hogy nehéz dönteni. Az okosórák az utóbbi években felváltották a hagyományos társaikat, és a szíjakat olyan könnyű cserélni, mintha egy karkötőt vennénk fel. Mégis, szeretnénk, ha a karkötőnk hosszú távon is kiszolgálna minket, ellenálló legyen, és jól is érezzük magunkat benne!
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos