3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sor került a Tesla Model 3-asának bemutatójára, egyúttal tegnap óta lehet vételre jelentkezni, akár több éves várakozás mellett, mint egykor nálunk a Trabantért, Ladáért. Elon Musk cégvezér mindenesetre majd kiugrik a bőréből, úgy érzi, csak bejön neki az elektromos autós álom.

Hiánypszichózis

Az esemény jó alaposan elő lett készítve, létrehozták a hiánypszichózist azzal, hogy egy adott nap adott órájában lehetett kezdeni a jelentkezést, előre meghirdetetten legalább másfél éves várakozással. Igaz, hogy csak ezer dollárt kellett letenni, és azt bármikor vissza lehet kérni, tehát kockázat nincs. Nem kizárt, hogy sokan így csak az érdekesség kedvéért regisztrálnak, de még az sem, hogy segíteni akarják a Teslát, hogy szebb számokat mutathasson. A részvényesek közül is biztosan sokan akadnak, akik besegítenek.

Mindenesetre rövid idő alatt 133 ezer foglalás történt, és ez minden bizonnyal még jócskán növekedni fog Ez azt jelenti, hogy 133 millió dollár befolyt a céghez, és ha a megrendelt autókat mind el is viszik majd ténylegesen a vevők, 4 milliárd dolláros árbevételt jelentene a cégnek, egyúttal elindulna a kitűzött cél felé, hogy 2020-ban már évi 500 ezer autót adjon el.

Versenyképes

A Model 3 már több szempontból közelíti azt az állapotot, amikor fel lehet venni a versenyt a belsőégésű motor hajtotta autókkal. Egy töltéssel a most megadott adatok szerint 215 mérföldet lehet megtenni, ami 345 kilométer: ez már nincs messze a ma megszokott 500-tól. Az autó 6 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, ez meg is haladja a legtöbb belsőégésű autó hasonló adatát.

Ára 35 ezer dollár, ami az alsó luxuskategóriába tartozik, ebben a szegmensben már meglehetősen sok autót lehet eladni. Ha ezt követné egy olyan típus, amelyik a tömegesen eladott autók árszintjén kerülne a piacra és még a töltési időt is sikerülne minimálisra csökkenteni, akkor mindjárt több 10 milliós piac nyílhatna a cég előtt, pláne ha a töltőhálózat is kiépül addigra.

A versenytársak

Persze ez a lehetőség a többi autógyártót is foglalkoztatja, így a konkurencia is erős fejlesztésbe fogott. A New York Times szerint a General Motors és a Renault-Nissan már megkezdte az elektromos autók gyártását. A kérdés az, ki fog eljutni oda, hogy a mai kisebb és közepes típusok áráért több millió autót tud majd kínálni évente.

Elon Musk Tesla-vezér mindenesetre elemében van, nagyon tetszik neki a nagy érdeklődés, miközben szállítani csak jövő év második felében tud, akkor is csak szakaszosan: először az amerikai nyugati part vásárlói kerülnek sorra, aztán a keleti partiak, utána jöhetnek a külföldi vevők. Így volt ez nálunk 1990 előtt a Trabantokkal, Wartburgokkal és Ladákkal, csakhogy akkor nem létezett konkurencia, most pedig ha elég ügyesek a versenytársak, addigra elárasztják a piacot.

Gigafactory

A kapacitás 2018-ra már a Teslánál is megfelelőképpen kiépül, és akkortól évi 500 ezer darab Model 3-ast tud készíteni az amerikai gyár, és közben európai és kínai gyárat is terveznek. Ez viszont nem elég: az autó lelkét, az akkumulátort is elő kell állítani nagy mennyiségben, és az óriási nevadai gyár, melynek még a neve is Gigafactory, még nem üzemel. Viszont ha felfut, Musk szerint több lítiumos akkumulátort fogy gyártani, mint a világ többi gyára együttvéve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Örömteli hír érkezett a magyar benzinkutakról
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 11:24
Olcsóbb lesz megtölteni a tankokat. 
Vásárló Bevetik a "mindent tudó" tanácsadót az élelmiszereknél
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 15:28
Komoly változás jöhet az élelmiszer- és italpiacon, miután minden vállalat a mesterséges intelligenciára támaszkodva akar versenytársai fölé kerekedni. 
Vásárló Használtcikk-forradalmat hirdet a Decathlon
Buksza blog | 2024. április 28. 14:41
Magasabb szintre emeli használtcikk-üzletét a Decathlon.
Vásárló Ki lehet mosni a legkoszosabb ruhákat is 15 perc alatt?
Buksza blog | 2024. április 28. 12:57
A távmunka egyik kevésbé ismert mellékhatása, hogy sokan többet sportolnak, amihez nem az öregebb pólókat használják, hanem az úgynevezett athleisure ruházatot. Ennek is van azonban egy mellékhatása.
Vásárló Meglepő újdonsággal állt elő az Aldi, mérföldkő lehet a boltlánc életében
Buksza blog | 2024. április 28. 08:33
Az Aldi és építőipari beruházó partnere új szintre emelte Németországban közös tevékenységét azzal, hogy többre vállalkozott egyszerűen egy új áruház felépítésénél. A bolt felett lakóház épült.
Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Csempésszünk egy kis zöldet bárhová!
Márkázott tartalom | 2024. április 22. 16:32
A szép, zöld, gondozott fűfelület nagyon vonzó és kellemes látványt nyújt. Azonban tény, hogy sok odafigyelést is igényel. A rendszeres fűnyírás, öntözés, esetlegesen a gyomirtás vagy a különféle növényvédelmi kezelések időt és energiát igényelnek. Emellett költségesek is, és még a környezetet is terhelik.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG