BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2017. május 9. 12:35

Márciusban csúcsra ért a havi nagybevásárlás ára a hazai hipermarketekben, innen azonban a következő hónapban lejjebb került az árszínvonal - legfrissebb felmérésünkben pedig ismét árcsökkenésről számolhatunk be.

Ahogy már több mint 10 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. Az eredmény: a márciusi csúcsdöntés óta lassan csorog lefelé az ár, májusban az előző hónaphoz képest közel 2 százalékot csökkent az átlagár, a tavalyinál pedig 38 forinttal (0,2 százalékkal) alacsonyabb lett a számla végösszege.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco is olcsóbban adta az élelmiszerkosarunkat májusban, mint áprilisban. A legnagyobb havi árcsökkenést az Intersparban mértük, őket szorosan az Auchan követte. A tavalyihoz képest a Tesco és az Interspar is engedett az árakból, az Auchanban viszont áremelést mértünk. Összességében így alaposan összerázódott a mezőny: a legolcsóbb és a legdrágább kosár között mindössze 686 forint a különbség, alig 3,6 százalék. Az Auchan visszavette a vezetést a Tescótól, az Interspar pedig nagyon felzárkózott.

Az ezúttal legolcsóbbnak bizonyuló Auchanban is hajszállal 18 ezer forint fölött maradt a kosár ellenértéke, a havi átlagár pedig 18 341 forint lett. Megúszhatnánk persze 17 ezer forint alatt (egész pontosan 16 556 forintból) is a nagybevásárlást ugyanezekkel a termékekkel, ehhez azonban mindent ott kellene megvennünk, ahol azt a legolcsóbban adják - ez pedig elég macerás dolog lenne.

Mi drágult és mi lett olcsóbb?

Kisebb árelmozdulást minden terméknél mértünk, komolyabb, 10 százalékot meghaladó változással azonban az előző hónaphoz képest csak 4 termék esetében találkoztunk: a száraztésztát 15, a krumplit pedig közel 20 százalékkal drágábban adták most, mint egy hónapja (a gránátos kocka rajongóinak nagy bánatára), egyes felvágottak, májasok esetében viszont nagyjából ugyanekkora csökkenést mértünk.

Éves viszonylatban már nagyobb mozgolódást láttunk: a sajt drágult a legtöbbet (+35%), illetve a rizs (+27%), de 10 százaléknál nagyobb éves áremelkedést mértünk a chips, a cukor, a joghurt, a tejföl, egyes üdítők és ásványvizek esetében. Az áfacsökkentésnek köszönhetően sokkal olcsóbb viszont a csirkemellfilé (-28%), mint egy éve és 10 százaléknál nagyobbat csökkent a májas, a csokoládé, a banán és a tojás ára egy év alatt.

Havi legolcsóbbak

Ha már ott jártunk, megnéztük, hol adják a legolcsóbban a hónap sláger-zöldségét, a spárgát: a félkilós, hazai termesztésű csomag a Tesco akciójában mindössze 499 forint volt, fehér és zöld változatban is. Az Auchan 569-ért adta a magya spárga félkilóját, az Interspar pedig 899 forintért. Hogy mire kell figyelni a spárga főzésénél, mi a különbség a zöld és a fehér között, és milyen furcsa mellékhatása van ennek a zöldségnek, azt korábbi cikkünkben szedtük össze >>

Fotó: Privátbankár.hu / Valkai Nikoletta

Aki a spárgakrémlevest fürjtojással dobná fel, az az Intersparban 15 darabot 499 forintért is megvehet - ennyiért hazai termelésű, ketreces tartásból származó terméket vehetünk. Az Auchan ugyanezt 549 forintért adta ottjártunkkor, a Tescóban pedig nem volt fürjtojás.

A családok legifjabb tagjaira gondolva körülnéztünk a bébiételek körül is: a Tescóban a Dinky márkáju, EU-ból származó bébiétel kilónként már 1047 forintos áron is megkapható, ennyiért krumplifőzeléket (spenótos, répás vagy natúr változatban) vagy sütőtököt (répával vagy magában) ehet a gyerek. Az Intersparban a cseh Hamanek kilónként 1363 forint, és már hús is van benne (burgonya csirkével és zöldséggel). Az Auchanban az Univer termékei 11 féle ízben 1404 forintos kilónkénti áron voltak kaphatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Vásárló

Vásárló Már megint drágább lett a tankolás - ennek most különleges oka van
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 11:17
Drágább lett a benzin hétfőn hajnalban - a háttérben ezúttal nem pusztán piaci folyamatok állnak.
Vásárló Újratervezett turizmussal akarnak kijönni a koronavírusból Közép-Európa buliközpontjai
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 06:03
A járvány miatt Budapestről, Prágából és Krakkóból is eltűntek a brit legénybúcsúsok - ez a vendéglátásban krízist, a helyi lakosok körében nyugodt alvást hozott. A bulivárosok vezetői ígérik: a vírus legyőzésének idejére fenntarthatóbb, a helyieknek is kedvező turisztikai stratégiával rukkolnak elő.
Vásárló Isztok ti eleget? A szeszgyárak szerint nem
Privátbankár.hu | 2020. május 31. 06:01
Az emberek sokkal több alkoholt vásároltak a karantén alatt az üzletekből, de ez nem volt elég ahhoz, hogy megakadályozza az iparág általános visszaesését. A turizmus, éttermek, szórakozóhelyek bezárása sokkal nagyobb lyukat ütött a bevételeken. Az alkoholos italok ágazatában évekig tartó lassú javulást várnak.
Vásárló A budapesti plázázók fele már vissza is tért természetes élőhelyére
MTI | 2020. május 22. 07:58
Néhány hét, és visszatér a másik felük is.
Vásárló Műanyagok betiltása: megmagyarázták, miért vonta vissza a kormány a törvényjavaslatot
Valkai Nikoletta | 2020. május 20. 15:36
A szaktárca szerint a munka folytatódik az egyszer használatos műanyagok 2021-ben megkezdődő kivezetéséhez. 
Vásárló Jönnek a támogatások - mekkora összegre pályázhat, aki elektromos autót venne?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 20. 13:36
Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.
Vásárló Közterületeket kaphatnak a budapesti vendéglátósok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 19. 20:31
A fővárosi önkormányzat így segítené a vendéglátás újraindítását. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
Vásárló Szájmaszkkal fedett citylight posztereken hirdetik a magyar árut
Márkázott tartalom | 2020. május 19. 15:55
Izgalmas, a járványhelyzetre közvetlenül reagáló plakátkampánnyal jelentkezik Budapest közterein a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” mozgalmat elindító Magyar Termék Nonprofit Kft. Szájmaszkkal ellátott citylight posztereken hirdeti most a kezdeményezést a plakátkampányban résztvevő húsz magyar cég részvételével.
Vásárló Drágul a postai csomagküldés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 15. 12:28
A Magyar Posta  június elsejétől átlagosan 6,1 százalékkal emeli a belföldi és a nemzetközi csomagfeladás díjszabását a költségek növekedése és a nemzetközi szállítási díjak drasztikus emelkedése miatt - közölte a társaság.  
Friss
hírlevél