A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint megnyugtató eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát. Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.
Magyarországon a téli ünnepek egyik hagyományos étele a virsli, a hatóság ezért is határozott a kereskedelemben fellelhető, különböző fajtájú termékek élelmiszer-biztonsági és -minőségi ellenőrzéséről. A kiválasztott virslik reprezentálják a hazai élelmiszer-előállítókat, illetve a nem hazai előállítású termékeknél az első magyarországi forgalomba hozókat. Az MgSzH vizsgálta a termékek fehérje-, víz-, zsír- és sótartalmát, érzékszervi, valamint mikrobiológiai tulajdonságait, továbbá azt, hogy a csomagoláson levő jelölések megfelelnek-e a jogszabályoknak.
A célellenőrzés összesen 62 féle virslire terjedt ki, több mint 400 akkreditált laborvizsgálat készült. A termékek megfeleltek az előírásoknak. A közlemény szerint a vizsgált termékek közül 40-nek a kedveltségét is felmérte a hatóság. A 40 virsli fele-fele arányban készült sertés, illetve baromfi húsból. A legjobb termékek 5 pontot, míg a legrosszabbak 0 pontot kaptak. A sertés virslik közül a 2 pontos volt a legrosszabb, míg 7 kapott 5 pontot. A baromfi virslik közül viszont 2 kapott 0 pontot, és csak 3 érte el az 5 pontos minőséget.
Két pontos sertés virsli | Nulla pontos baromfi virsli |
Sertés virsli, vákuumcsomagolt, műbeles (Pick Szeged) |
Dárdás Frankfurti baromfi virsli, védőgázas, emészthető bélben |
Cora Ínyenc virsli, vákuumcsomagolt, műbeles | SÁGA Frankfurti pulykavirsli, vákuumcsomagolt, műbeles |
TV (Tesco Value) sertés virsli, vákuumcsomagolt, műbeles |
A tárca közleménye - a Magyar Élelmiszerkönyv alapján - ismerteti a virsli előállítási szabályait. Így ez a termék legfeljebb 3 centiméter átmérőjű lehet, a húspép pedig akár természetes-, akár műbélbe is tölthető. A füstölés történhet keményfával, vagy aromaanyag párologtatásával. Amennyiben a csomagoláson a "füstölt ízű" kifejezés szerepel, akkor a füstaromát bekeverik a húspépbe. A virslinek legalább 40 százaléka hús. A fehérje 10, a zsír 25, míg a só legfeljebb 2,5 százalék lehet a termékben.