1p
Óriási előrelépésnek tartja a PSZÁF a lakossági hitelezés terén az április 1-től életbe lépett, a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét maximáló jogszabályt. A szervezet alelnöke elmondta, hogy akadnak olyan szolgáltatók, amelyek nem tartják be az új jogszabályt, így napokon belül elkezdődhet a vizsgálat a pénzügyi szolgáltatóknál.

Az új szabályozás szerint az április elsejét követően megkötött szerződéseknél a pénzügyi intézmények nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, amelynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, vagyis a 31 százalékot. Balogh László a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) alelnöke az új szabállyal kapcsolatban kifejtette: a termékek túlnyomó többségénél ez rendben van, de akadnak olyan szolgáltatók is, amelyek ezt a rendelkezést még nem tartják be.

Ezért a felügyelet az új szabályozás érvénybe lépését követő egy hónapon - azaz lényegében napokon - belül vizsgálatot fog indítani a pénzügyi szolgáltatóknál - közölte a PSZÁF alelnöke. A kezdeményezés célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében meghozott rendelkezést minden érintett pénzügyi szolgáltató betartsa, az előírásoknak pedig a rendelkezésre álló eszközeivel fog érvényt szerezni a pénzügyi felügyelet.

Balogh László szólt arról is, hogy április elsejétől a hiteladósok megsegítését célzó több törvény is életbe lépett, ilyen például a transzparens árazásról szóló szabályozás. Ennek lényege, hogy a bankok a hitelszerződések felajánlásakor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni; az új jelzáloghitelek kamatát vagy a referencia kamatláb változásához kell kötni, vagy pedig fix kamatozást kell alkalmazni.

Kevésbé közismert, hogy ez lehetőség a régi hitelszerződésekre is vonatkozik, azaz mindenkinek joga van a meglévő élő szerződéseit 2012. augusztus 31-ig az új típusú transzparens árazásnak megfelelően átalakíttatni, de ekkor az ügyfélnek kell jelentkeznie a bankjánál - emlékeztetett a PSZÁF alelnöke. Ezzel a jelenlegi hitelkonstrukció költség- és díjmentesen átalakítható az átláthatóbb árazást biztosító szerződéssé.

A sajtótájékoztató keretében nyitották meg a nyíregyházi pénzügyi tanácsadói irodát. A Nyíregyháza mellett további 10 megyeszékhelyen létrehozott irodák célja, hogy a fogyasztók ne csak Budapesten, a PSZÁF ügyfélszolgálatán kaphassanak pénzügyi tanácsokat, segítséget, hanem minél több vidéki helyszínen is elérhetőek legyenek a szolgáltatások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Meglepő statisztika készült az "egykékről"
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 3. 09:31
Egy negyven évvel ezelőtti amerikai film egyik jelenetében a főhős suttogva jelezte egy vendéglőben a pincérnek, hogy egyedül jött és lopakodva foglalta el a helyét. Mit tenne ma?
Vásárló MacBook Pro: Az Apple csúcsgépe lenyomja a Windowsos masinákat
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 30. 13:44
A MacBook Pro régóta az Apple prémium kategóriás laptopjainak zászlóshajója. Az elegáns dizájn, a kiváló teljesítmény és az integrált ökoszisztéma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a MacBook Pro kiemelkedjen a piacon. De miben különbözik egy MacBook Pro a Windowsos laptopoktól, és milyen előnyei vannak az Apple csúcsgépének? Lássuk!
Vásárló Felturbózott bolhapiacot alapított az IKEA
Buksza blog | 2024. augusztus 27. 11:08
Az IKEA már korábban rájött, hogy használt bútorai újraértékesítéséből pénzt csinálhat és a covid idején azt is megtapasztalta, mekkora lehetőségek rejlenek az e-kereskedelemeben. Most összeadták ezt a kettőt.
Vásárló Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
PR | 2024. augusztus 26. 10:38
A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé. A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
Vásárló Halvány remény a magyar diszkontokban - erre jutott a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. augusztus 26. 05:42
Valamivel olcsóbbak lettek a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek, de így is 10 ezer forint feletti összegről van szó, ami alig marad el a tavaly októberi szinttől. 
Vásárló Fogyókúrára küldi a termékeit a drogerie markt, de nem úgy
Buksza blog | 2024. augusztus 20. 09:31
A dm drogérialánc a sok kicsi sokra megy elvét alkalmazza a spórolásban.
Vásárló Feltámadt a Tesco, de nem a Lidl rovására
Buksza blog | 2024. augusztus 19. 15:34
Határozottan menetel előre hazai - egyesült királyságbeli - piacán a Tesco, ami abban mutatkozik meg, hogy az elmúlt időszakban apró lépésekkel hónapról hónapra növelte piaci részesedését hagyományos versenytársaival szemben.
Vásárló Dilemma a boltokban: hány fok legyen? Mennyit szeretnének a vásárlók?
Buksza blog | 2024. augusztus 18. 14:43
Az áruházak jelentős energiafelhasználók, ami megjelenik a költségeikben, így végső soron a vásárlók kiadásaiban is. Erre nem válaszolhatják egyszerűen azt, hogy csökkentik az energiafelhasználásukat. Az ugyanis kényelmetlenséget okozhat vevőiknek.
Vásárló Nemsokára örömhírt kaphatnak a magyar autósok?
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 13:31
Nem kell már sokat várni az előrejelzés alapján. 
Vásárló Így lehet olcsóbban megvásárolni a méregtelenítési folyamatokat elősegítő étrend-kiegészítőt
Márkázott tartalom | 2024. augusztus 16. 11:39
Ma már vannak olyan étrend-kiegészítők, melyek a szervezet méregtelenítési folyamatait segítik elő, hozzájárulnak a sejtek közötti térben felhalmozódott toxikus anyagok eltávolításához. A cikkben annak járunk utána, hogy hogyan lehet a legjobb áron megvásárolni őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG