Salmonella |
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósá közös jelentésében szereplő európai országokban 2016-ban 4786 élelmiszer eredetű szalmonellózis (zoonózist okozó szalmonella) megbetegedést regisztráltak, ami 94 530 személyt érintett. Bár ez nem tér el jelentősen a 2010 és 2016 közötti esetszámok éves átlagától, az előző évi 4362 esethez képest enyhe növekedést mutat. Ezzel megállt az a kilenc éve tartó tendencia, amelynek során folyamatosan csökkent a regisztrált megbetegedések száma.
Főleg a tojásban
Magyarországon 2016-ban a Nébih információi szerint 681 élelmiszer eredetű humán szalmonella-fertőzés történt, közülük 76 esetben volt szükség kórházi ellátásra. A hazai adatok szintén a megbetegedések mérsékelt növekedését igazolják. Az EU más tagországaihoz hasonlóan – az esetek több mint felénél a tojás, tojástermékek, illetve baromfihús fogyasztásából adódó Salmonella Enteritidis felelős a szalmonellózisok kialakulásáért.
Az utóbbi időszak magyarországi szalmonella-botrányai:
- Szalmonellás bébitápszer >>>
- Szalmonellás csokoládé a Rossmannban>>>
- Szalmonellás kölesgolyó a Lidlben>>>
Csoda, hogy élünk – ezekkel etettek minket Rovarirtóval szennyezett tojások, madárinfluenza miatt leölt állatok milliói, hiány kacsából és libából az üzletekben, mocsok a Nagyi Palacsintázójában, pocsék minőségű termékek – csak néhány eset, a jéghegy csúcsa az elmúlt egy évből, amelyek kiderültek. 2017 legnagyobb és legemlékezetesebb élelmiszerbotrányai >>>> |