1p
Az új alaptörvény életbe lépésével új országban ébredhettünk, az ország hivatalos elnevezése mától Magyar Köztársaságról Magyarországra változott. Azonban nem csak a nevek változnak idén, az áfa emelésével szinte mindennek emelkedik az ára, a benziné újabb csúcsokat dönt, a lakossági energia és a közösségi közlekedés árai is megugranak.

Az új évet érintő eddigi legnagyobb változás az áfa 25-ről 27 százalékra történő megemelése lesz. A "megszorításokat nem tartalmazó 2012-es költségvetés" a megemelt áfából jövőre 2722 milliárd forintos bevételre számít. Az áfa-emelés mindenki pénztárcáján nyomot fog hagyni, emelkedni fognak az élelmiszerárak, a szolgáltatások árai, a telefonszámla, a közösségi közlekedés árai és nem utolsó sorban az inflációi is.

A forgalmi adó emelése természetesen az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat érinti a legkedvezőtlenebbül, hiszen ők jövedelmüknek szinte egészét fogyasztásra költik, az emelkedő árak miatt ugyanazért a pénzért azonban kevesebb marad majd a kosarukban.

Az áfa hatása más terülten is éreztetni fogja hatását, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban már be is jelentette, hogy az áfa-kulcs megemelése és a növekvő költségek miatt január elsejétől a villamos energia ára 2,7, míg a távhő és földgáz ára 4,2-4,2 százalékkal emelkedik meg.

A közösségi közlekedésé igen, a BKV tarifái nem változnak

Mindezek mellett a korábban megszokott jegy és bérletárak is változni fognak a vonat- és a buszközlekedésben, természetesen ez is az áfa-emelés miatt. A közösségi közlekedés díjai jövőre 1,6 százalékkal emelkednek. Újdonság, hogy mától megszűnik a regisztrációs jegy a szociálpolitikai okokból díjmentesen utazóknak, helyette korszerű e-ticket rendszert fognak bevezetni.

A BKV tarifái azonban nem változnak, a társaság a döntést azzal indokolta, hogy ha tovább növelnék a jegyek és a bérletek árait, akkor több bevételtől esnének el, mint, amennyit az áremelés hozna. Az emelés helyett a BKV újrarajzolta a szakaszhatárokat.

Az áfa 2 százalékpontos emelése a tankoláskor is nyomot fog hagyni pénztárcánkon. Számítások szerint mától a 95-ös benzin 6, a gázolaj pedig 7 forinttal lesz drágább literenként. A benzin átlagára így 406-408 forintra, a gázolajé pedig mintegy 427 forintra nő. A két üzemanyag ára az idén november közepe után érte el eddigi történelmi csúcsát, akkor a benzin átlagára 402-404, a gázolajé pedig 430 forint volt. A mostani áfa-emeléssel a benzin ára új csúcsra kerül.

"Jó hír" a minimálbér-emelés

Egy másik, mától életbe lépő intézkedés a minimálbért 20, a garantált bérminimumot 15 százalékkal emeli meg. A minimálbér 93 000 forintra, míg a garantált bérminimum 108 000 forintra emelkedik.

Mivel a garantált bérminimum alatt a munkavállalók közel harmada dolgozik, és a minimálbér emelése a bérskála felsőbb szegmenseibe is tovagyűrűzik, a versenyszféra bruttó bérköltsége az elmúlt éveket meghaladó mértékben emelkedik, jelentősen növelve a vállalatok terheit és rontva ezzel jövedelmezőségi helyzetüket. Korábbi felmérések szerint a vállalatok a megemelkedett költségeik miatt létszámleépítéshez, részmunkaidős foglalkoztatottsághoz, esetleg feketemunka alkalmazásához folyamodhatnak.

Budapesten a közműdíjak is emelkednek

Budapesten élőket még az ág is húzza, mától ugyanis a közműdíjak emelkedésével is szembesülniük kell, a víz- és csatornadíjak ára 2,5 százalékkal a szemétszállítás pedig 2,26 százalékkal emelkedik. Lakossági fogyasztóknál 2,51 százalékkal növekedik a fizetendő összeg, az ipari-közületi fogyasztóknál pedig 2,53 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztók számára nettó 191,90 forint lesz egy köbméter ivóvíz (áfával együtt 243,71 forint), az ipari-közületi fogyasztóknak pedig nettó 198,90 forintot kell fizetniük (27 százalékos áfával számolva 252,60 forintot).

A csatornahasználati díj nettó 333,6 forint lesz köbméterenként, amely 5 forintos köbméterenkénti áthárított vízterhelési díjat tartalmaz. Emelkedik a kéményseprő-ipari szolgáltatások ára is, ezért a szolgáltatásért 3,9 százalékkal kell többet fizetni jövőre. Többet kell jövőre fizetni a szemészállítási díjért és a kegyeleti szolgáltatásokért is.

A szemétszállítás esetében az áremelkedés 2,26 százalékos lesz, egy négytagú, családi házas övezetben élő család kukáját havi 579 forint helyett 592 forintért viszik el hetente egyszer. A nyitott konténerek ürítése alkalmanként 5 264 forint helyett 5.383 forintba kerül majd. A kegyeleti szolgáltatások árai szintén 3,9 százalékkal emelkednek mától.

A közüzemi díjak megállapítsa az egyes települések közgyűlésének hatásköre. A nagyvárosokban szinte mindenhol emelkedik a szemétszállítás, a víz- és csatornaszolgáltatás díja, de sok helyen drágul a parkolás is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG