Az arany nélküli változatot mintegy 65 ezer euróért, vagyis csaknem húszmillió forintos kilogrammonkénti áron kínálják. A salzburgi haltenyésztő, Walter Grüll egyike azon keveseknek, akik évek óta sikeresen tenyésztik ezt a halfajtát.
Az arannyal dúsított kaviár előállítása nem könnyű, mivel az albínó tokhal tizenkét év után ívik.
Az ikrát feldolgozás során két napig szárítják, így súlyának 80 százalékát elveszti - így egy kilogramm "aranykaviárhoz" csaknem öt kilogramm ikra szükséges. Aztán "morzsolják", majd 22 karátos arannyal dúsítják. Szakértők szerint az arany erősíti az immunrendszert, a kaviár ízét pedig még intenzívebbé teszi.
A luxuskaviárt leginkább a svájci csúcsgasztronómiában használják fel, de a salzburgi halbirtok Dubajba, Szingapúrba és Dél-Afrikába is szállít.
A képek a gyártó honlapjáról származnak.