Az ökológiai termelésre és a címkézésre vonatkozó új uniós jogszabály célja, hogy növelje a fogyasztók bizalmát a bioélelmiszerekben, így szigorú, legalább évente ismétlődő ellenőrzéseket írnak elő minden szereplőnél. A módosítás a növényvédő szerek és gyomirtók használatával kapcsolatban leszögezi, ha egy nem engedélyezett szer, vagy műtrágya kimutatható az áruban, azt nem szabad biocímkével ellátni. Ha pedig a szennyeződés szándékos volt, vagy a termelő nem alkalmazta megfelelően a szükséges óvintézkedéseket, a termék elveszíti bioélelmiszer minősítését.
Az organikus élelmiszerek termelésének növelése érdekében az új jogszabály adatbázis létrehozását tűzte ki a biovetőmagokat és bio állati eredetű termékeket előállító gazdaságokról, kielégítve a termelők igényeit. A szabályozás továbbra is megengedi a gazdaságok számára a hagyományos és a biotermelés egyidejű folytatását, ugyanakkor a vegyesgazdaságok működése akkor megengedett, ha a két gazdálkodási tevékenység egyértelműen és ténylegesen elkülönül.