Ha a kaviárról hallunk, elsőként az orosz maffia jut az ember eszébe – legalábbis egészen mostanáig. A
Bloomberg cikke szerint ugyanis keserves harcok árán, de egy kínai gyártó, a Kaluga Queen elérte, hogy az övék legyen a világ legjobb kaviárja. A dolgot nehezíti, hogy Kína számos élelmiszeripari botrány kulcsszereplője volt az utóbbi években, kezdve a fehérítővel kezelt húsokon át a fagyállóval felturbózott almalé értékesítésén keresztül az emberi fogyasztásra alkalmatlannak titulált magkeverékekig és hústermékekig.
A Kaluga Queen Sanghajtól 300 mérföldre gyűjti be a kaviárjához szükséges ikrát, az első konzervet 2006-ban bocsátották a piacra, ma már évi 60 tonna kaviárt adnak el. Jelenleg a 26 darab 3 Michelin-csillagos étteremből 21-ben kapható a termékük, sőt, a Lufthansa első osztályán repülők maguk is élvezhetik bármelyik út alkalmával. A volt amerikai elnök, Barack Obama is ezt fogyasztotta a tavalyi G20-as csúcson. A kaviárból 30 gramm 150 dollár körül mozog (nagyjából 37 ezer forint).