Az IKEA azt követően döntött a sütemény visszavonásáról, miután a kínai hatóságok 1800 darab, novemberben lefoglalt tortát semmisítettek meg. Kínai sajtó szerint a hatóságok megállapították, hogy a torta coliform baktérium mennyisége meghaladta a megengedett határértéket.
A coliform baktériumok megtalálhatóak a vizes élőhelyeken, a talajban és a növényzeten, és általában nagy számban vannak jelen a melegvérű állatok székletében. Míg ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, könnyen kitenyészthetők és a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek. (forrás: Wikipédia) |
A magyarországi Ikea közleménye szerint nem került Magyarországra a coliform baktériumot tartalmazó mandulás csokoládétorta szállítmányból. Hangsúlyozták, hogy az érintett termékeknek semmilyen egészségkárosító hatásuk nincs, azonban minőségi és egészségügyi okokból minden más baktériumra kiterjedő vizsgálatot végeztek. A tesztek során semmilyen egészségre káros kórokozót nem találtak.
Az egyik beszállító hibázhatott
A tortákat egy svéd cég, az Almondy szállította a nemzetközi vállalatnak. Ylva Magnusson, az Ikea szóvivője az AFP hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a baktérium koncentrációja nem jelent súlyos veszélyt az egészségre. Szerinte ugyanis a baktérium csak kis mennyiségben volt jelen. A Dow Jones hírügynökségnek elmondta: a társaság nagyon komolyan veszi az ügyet és vizsgálják, hogy a szállítmányból került-e az Ikea más éttermébe.
Rájár a rúd az Ikea éttermeire
Ahogy azt korábban a Privátbankár is megírta, nemrégiben az áruházlánc által forgalmazott húsgolyójával volt probléma. Február végén az Ikea 25 országban vont vissza húskészítményeket, miután lóhús nyomaira bukkantak az árusított svéd húsgolyókban. Az akkori visszahívás nem érintette a magyarországi értékesítést.