Hirdetés
Hirdetés

Még nem látszik a csúcs – még mindig megéri lakásba fektetni?

2018. június 21., 15:10

A Raiffeisen szerint még mindig megéri lakást venni, már ha meg tudjuk fizetni.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az utóbbi évek áremelkedése ellenére sem érte még el tetőpontját a hazai ingatlanpiac, így a következő években - ha lassabban is - de tovább drágulhatnak az eladó lakások, ezt közölte a Raiffeisen a Privátbankár.hu-val. A bank meglátása szerint vásárolni saját és befektetési célra is még mindig érdemes, a bank elemzője, Pálffy Gergely szerint az alacsony kamatszint, az állami támogatások és a reálbér-növekedés ugyanis egyaránt fűti a magyarországi ingatlanpiacot. Emiatt nem várható, hogy a következő években a trend jelentősen megváltozna, az árak növekedésének üteme azonban mérséklődhet a szakértő szerint.

A Raiffeisen Lakásárindex adatai alapján 2018-ban országos átlagot tekintve az új építésű lakások 7,3 százalékkal, míg a használt lakások 5,5 százalékkal drágulhatnak majd. Az árak további emelkedése különösen Budapesten, és a vidéki, főleg egyetemi városokban lehet majd látványos. Emiatt az idén év végére a fővárosban a használt lakások átlagos négyzetméterára 409.000 forint lehet, míg az új lakások esetében 555.000 forintot kell majd fizetni. 2020-ban pedig a prognózis szerint egy újépítésű lakás várható átlagos négyzetméterára már 612.000 forint lesz, a használt ingatlanok esetén nominálisan kisebb növekedés, 440.000 forintos árszint várható.

Hirdetés

Mindenki a panelra bukik

Pálffy emlékeztetett, hogy nagyon keresettek lettek a panellakások – ezek ennek megfelelően jelentősen drágultak, a főváros egyes kerületeiben már 25-30 millió forintot is elkérnek egy kétszobás lakótelepi ingatlanért, de a vidéki városokban is erőteljes az árnövekedés. Itt a keresletet elsősorban a hazai vásárlóközönség adja, míg a belvárosi téglalakásokat a legtöbbször azonnali, sokszor rövidtávú kiadásra vásárolják meg.

Módosultak az ingatlanpiaci preferenciák a vidéki nagyvárosokban is, sok helyen a kiadó lakások árai megközelítik a fővárosi árszint alsó sávját. Mivel egy lakáshitel törlesztő-részlete most sok esetben jelentősen alacsonyabb a havi bérleti díjnál, sok szülő a felsőoktatási tanulmányokat megkezdő gyermeke számára inkább vásárol egy ingatlant, amely a felsőoktatási évek után ki- vagy eladható. A Raiffeisen elemzői által készített modell szerint a növekedés 2020-ig biztosan kitart, ám a jövő év végén várható kamatemelkedés fokozatosan fékezi majd a piac lendületét: a befektetők egy csoportja visszatérhet a hagyományos pénzügyi instrumentumokhoz.

Jön a szigor a lakáshiteleknél - mi változik októbertől?

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn bejelentett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra vonatkozó szabálymódosítása a stabil, kiszámíthatóbb fix kamatozású hitelek felé tereli az ügyfeleket. A szabályozás hatásairól megjelent vélemények után a Duna House megvizsgálta, hogy a Hitelcentruma által közvetített hitelek vizsgált mintájára hogyan hatna az új szabályozás, és jelenleg a kamatperiódusok szerint milyen összetételű a piac. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

Még hogy válság? Most kell elkezdeni bevásárolni!

A Generali Alapkezelő sajtóebéd keretében számolt be stratégiájáról, idei évéről, jövőbeni terveiről. A cég nyit a vagyonkezelés felé, a tőkepiacokon pedig úgy látja, hogy az amerikai rali kitart még, az európai tőzsdék és a feltörekvő piacok pedig egyenesen beszállási pontot kínálnak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?