1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb 5190 honfitársunk igényelt társadalombiztosítási számot a tavalyi negyedik negyedévben Nagy-Britanniában, ami az eddig második legmagasabb három havi adat tíz év alatt. Tavaly 26 százalékkal nőtt és minden eddigi rekordot megdöntött a magyarok száma. Orbán Viktor szerint már csak 5-10 év, és jó hely lesz Magyarország.

Tavaly a negyedik negyedévben nagy-Britanniában 5190 magyar állampolgár igényelt NINO-t (National Insurance Number, egyfajta társadalombiztosítási azonosítószám) Nagy-Britanniában, ezzel az év egészére 17 900 ilyen kérelem jutott, sokkal több, mint bármikor a statisztika fennállása óta (lásd grafikonunkat). Az előző évhez, 2010-hez képest 26 százalékos a növekedés – derül ki a brit munkaügyi hatóság, a DWP újabb adataiból. Ezeket a számokat a bevándorlással kapcsolatos jelzőszámként is használják.

Negyedéves szinten ez a második legmagasabb érték az adatsorok teljes tíz éves történetében, és igaz, hogy csak szerény növekedés az előző negyedévi 5040 főhöz képest, mégis figyelemre méltó. Ebben a brit statisztikában és más külföldi (például németországi) migrációs adatsorokban ugyanis az októbertől májusig terjedő időszak inkább a csökkenés időszaka. Ennek oka, hogy a mezőgazdaság, illetve az idegenforgalom szezonalitása miatt ezekben az időszakokban lényegesen kevesebben mennek oda dolgozni, mint tavasztól őszig.

Még a spanyoloknál is jobb, mint itthon?

 

A spanyol statisztikai hivatal (INE, Instituto Nacional de Estadística) adatai szerint a mély gazdasági válsággal küzdő országba 2010-ben 915, 2011-ben 1122 magyar állampolgárságú bevándorló érkezett. Ez azonban inkább csökkenés az előző évekhez képest, az Eurostat 2009-re 1013, 2008-ra 1392, 2007-re pedig 2051 magyar bevándorlóról tud. A magyar állampolgárok ezzel párhuzamos elvándorlása Spanyolországból sokkal alacsonyabb volt, 2008-ban 222, 2009-ben 360, 2010-ben 263 fő (Eurostat).

A korábbi években szokásos 20-50 százalékos visszaesés helyett most mégis határozott emelkedés van. Ezt a furcsaságot húzza alá az is, hogy az EU-hoz később csatlakozott 12 ország polgárai összesen a harmadik negyedévben 142, a negyedikben csak 105 ezer biztosításiszám-kérelmet adtak be, a legtöbb országnál csökkent a kérelmek száma. (Németországi statisztikákról itt, ausztriai munkavállalásról itt írtunk korábban, mindkettő a hazai munkaerő elvándorlásának gyorsulását mutatta.)

Az természetesen ezekből a statisztikákból nem látszik, hogy hányan mentek tanulni, hányan dolgozni, és hányan esetleg csak segítő családtagként. Mint ahogy az sem, hogy hányan maradtak kint hosszabb távon, és hányan jöttek esetleg haza, vagy távoztak inkább egy harmadik országba. A brit népességstatisztikákban a 2011 júniusi adatok szerint 42 ezer magyarországi születésű és 41 ezer magyar állampolgárságú nagy-britanniai lakos szerepel. A munkaügyi statisztika viszont tíz év alatt 95 100 magyart említ, akik NINO-számot kértek. A növekvő tendencia azonban mindenképpen aggasztó.

Orbán a kivándorlásról: már csak 5-10 évet kell kibírni

"Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy Magyarország olyan ország legyen, ahová vissza fognak jönni a magyar fiatalok. Ebben én hiszek, erre látok esélyt. Magyarországnak kell még néhány év, öt-tíz év, és jobb ország lesz, jobb életet nyújtó, boldogabb ország lesz, mint azok, ahová most elmennek a fiatalok, és akkor vissza fognak jönni" - fejtette ki véleményét Orbán Viktor miniszterelnök az elvándorlással kapcsolatban az M1 televíziónak az MTI szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG