Hirdetés

Banksy-bolt nyílik Londonban

2019. október 03., 14:24

GDP néven rendhagyó üzletet nyit London Croydon negyedében Banksy. A híres street-art művész egy szerzői jogi vita miatt szánta rá magát a szokatlan lépésre.

A cégéren ez áll majd: bruttó hazai termék

Ismét egy figyelemfelkeltő akcióval jelentkezik a neves brit utcai graffitiművész, Banksy, ugyanis a csütörtöki, a Sotheby's-ben megrendezésre kerülő aukcióját követően egy minden tekintetben rendhagyó boltot fog megnyitni az angol fővárosban. A lépésre azt követően szánta rá magát, hogy jogvitába keveredett egy üdvözlő lapokat kiadó társasággal – írja a Guardian internetes kiadása.

Hirdetés

A GDP (Gross Domestic Product) névre elkeresztelt üzletet London Croydon városrészében fogja titokban megnyitni a művész egy volt szőnyegbolt helyén. Az árusítás két héten keresztül zajlik majd, habár maga a bolt a valóságban soha nem fog kinyitni, minden on-line zajlik majd, a rendelés és a kiszállítás is egyfajta web-shop módjára működik majd.

Banksy a vállalkozás indítását a lehető legprózaibb okokkal indokolta, olyanokkal melyekből művészet talán a legritkább esetben született még: az ügy hátterében ugyanis egy hétköznapi szerzői jogvita áll. Az üdvözlőkártyás cég oly’ módon próbálja felhasználni a nevemet, hogy az általa forgalmazott fake-Banksy alkotásokat jogszerűen tudja forgalmazni – áll a művész által kiadott közleményben.

Haszontalan és sértő

Banksy olyan, általa készített tárgyakat kínál majd a boltjában, melyek használati értéke a nullával lesz egyenlő, azaz teljességgel haszontalanok, legalábbis, ami a hétköznapokat illeti, ugyanakkor kellően sértőek lehetnek a polgári társadalom általános ízlésvilágát tekintve. Ilyen például a használaton kívüli rendőrségi rohamsisak, amiből egy helyre kis diszkógömböt varázsolt a művész.

Egy másik, igencsak figyelemreméltó darabja az alkotásoknak egy jelenetet formáz, amiben gyerekeknek készült játék fafigurák tucatjai szállnak be kicsiny bőröndjeikkel egy játék hűtőkocsi rakterébe, egyértelműen utalva a menekült témára.

De egy olyan, a nap 24 órájában lámpákkal megvilágított párna is került a kiállított és megvásárolható tárgyak közé, melynek felirata a következő: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy egy párnától kérjünk tanácsot.”, vagy egy olyan sírkő, melyre a következő szöveget vésték: „Ön most érte el a rendeltetési helyét!”.

A bevételből csónak lesz a menekülteknek

Mark Stephens, ügyvéd és a Design and Artists Copyright Society alapítója, aki amúgy jogi tanácsot is ad Banksy-nak az ügyet amúgy kifejezetten nevetségesnek minősítette. "Banksy nehéz helyzetben van" - mondta. "Mivel nem gyártja a szokatlan termékeket, a törvény pedig egyértelműen fogalmaz - ha a védjegytulajdonos nem használja a védjegyet, akkor azt átadhatja valakinek, aki ezt fogja végezni."

Mark Stephens a helyzet megoldására javasolta azt a művésznek, hogy lépjen a piacra saját termékeivel, és nyisson egy boltot, hogy ott forgalmazni tudja azokat.

Banksy a bevételből egy új mentőcsónakot kíván vásárolni, az olasz hatóságok által elkobozott hajót fogja ezzel kiváltani.

"Munkába is kell járni, ráadásul nehéz kitalálni mit is fessen az ember, de az elmúlt hónapokban kizárólag azzal a céllal dolgoztam fel témákat, hogy az uniós jog szerinti védjegy-kategóriákat teljesítsem" – fogalmazott maliciózusan a művész.

A Sotheby's most csütörtöki árverésén meghirdetett Devolved Parliament (Visszafejlődött Parlament) című híres-hírhedt kép az előzetes becslések szerint másfél, kétmillió font között fog vevőre találni, napra pontosan egy évvel azután, hogy az akkori aukción az egymillió fontért elkelt "Lány luftballonnal" című képét a jelenlevők teljes döbbenetére egy papírmegsemmisítővel a művész ledarálta.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Komoly csaták várnak a dolgozókra az idei bértárgyalásokon

Nehezebben haladnak a bértárgyalások idén, mint az előző években. Míg a munkáltatók óvatosabbak lettek, tartva egy gazdasági visszaeséstől, a szakszervezetek lényegesen nagyobb béremelést tartanak indokoltnak. Emiatt van, ahol elakadt a párbeszéd. Megnéztük az egyes ágazatokban, hol tartanak a béregyeztetések.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?