5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nánási Henrik a világ egyik legsikeresebb magyarja, nem árt, ha mi is tudomást veszünk róla. A híres mester nemsokára hazalátogat, előtte azonban még Európa egyik legérdekesebb városában, Velencében lesz látható egy feszültségekkel teli, vérpezsdítő estén.

Velencébe minden európainak el kellene látogatnia életében legalább egyszer. A velencei kultúra, építészet, gasztronómia ismeretével közelebb jutunk saját modernkori Európánk megértéséhez. Persze ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hiszen egy ilyen turisztikai célpontot valóban megismerni és megérezni úgy nem lehet, ha csupán a turisták hadaival együtt fotózkodunk a Szent Márk téren, hanem csak úgy, ha belevetjük magunkat az igazi Velencébe, a kis sikátorokba, az éjszakákba és hajnalokba. Akkor is közelebb jutunk Velencéhez, ha nem a karnevál alatt és nem nyáron megyünk, hanem kora tavasszal vagy késő ősszel. Erre most apropót is találtunk, ugyanis a világhírű magyar zseni, Nánási Henrik ad koncertet a La Fenice színházban november 24-én és 25-én.

De ki is az a Nánási Henrik?

A berlini Komische Oper Főzeneigazgatója, már a zeneakadémiát is Bécsben végezte el, majd Klagenfurtot már első karmesterként hagyta el. Később zeneigazgató-helyettes lett a Theater Augsburgban majd a müncheni Staats Theaterben. Innen már egyenes volt az út a világ egyik legelőremutatóbb és legjobb operájának főzeneigazgatói címéig.

Fotó: Komische Oper - Jan Windszus Photography

A mindössze 41 éves karmestert jelenleg a világ egyik legjobbjaként tartják számon. Vezényel - a teljesség igénye nélkül - az Arena di Veronában, a Covent Gardenben, Zürichben, az összes A kategóriás német házban, így a Bayerische Staatsoperben is, Chicagóban, Valenciában és hamarosan a New York-i Metropolitanben is premiert dirigál. Az ő nevéhez fűződik az a Varázsfuvola, melynek premierje a Komischében volt, de azóta szó szerint bejárta a világot  (egyetlen egy alkalommal a 2017-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Müpában is látható lesz a produkció, így a magyar közönség is élvezheti a világhírű magyar karmester munkáját - ha valakit érdekel, akkor nagyon figyeljen, mert valószínűleg a jegyértékesítés első órájában el is fognak fogyni a jegyek). Nánási Henrikről eképp nyilatkozik a rettegett kritikus, James L. Zychowicz:

“Likewise, conductor Henrik Nánási led with consummate style. Without ever wandering from the score, Nánási brought out details with subtly effective tempos and satisfying phrasing. The overture built dynamically to the concluding bars to coincide with the stage action. For the brass contingent, the trumpets and horns fit nicely with the richly voiced string textures, just as the woodwinds had the full burnish of the Chicago Symphony Orchestra. Continuity was remarkable; the orchestral passages and recitative from the keyboard were seamless. Nánási allowed stylish decoration, as with Amanda Majeski’s masterful reading of the third-act aria “Dove sono.”” Seen and Heard International

Fájdalmunk, hogy a neves művészt a Magyar Állami Operaházban még nem hallhattuk vezényelni - remélhetőleg mihamarabb meghívják hozzánk is.

Sajnos Magyarországon nem tettük ki a karmestert a polcra, de szerencsére Madarász Zsolt a Bartók Rádió Lemezelő című műsorában készített egy nagyinterjút a művésszel, melyet itt a műsor oldalára kattintva meghallgathatnak.

A Főnix mindig feltámad hamvaiból

A hírhedt velencei La Fenice színház nem csupán turistalátványosság, hanem egy nagyon komoly érdemekkel büszkélkedő, mára egészen progresszívvé vált A kategóriás operaház. Barokk nagytermével, klasszicizáló homlokzatával Velence egyik legikonikusabb, legfontosabb épülete lett, melyet 1792-ben adtak át az 1774-ben leégett San Benedetto színház helyén. A nagyterme barokk, homlokzata klasszicizáló. 1836-ban porig égett a színház, de két év múlva ismét megnyitotta kapuit. 1996-ban szándékos gyújtogatás miatt ismét hamuvá lett a nagy múltú operaház, majd 90 millió euróból megint feltámadt hamvaiból, és 2003-ban újra szárnyalásba kezdett. Számos dokumentumfilm is készült a színházról.

A La Fenicét jelenleg Cristiano Chiarot igazgatja, kiváló ízléssel. Izgalmas és mégis közönségbarát repertoárral rendelkező opera és koncertterem, minden produkciót bátran ajánlunk, ha valakinek éppen nem felelne meg a már említett két novemberi időpont.

Nyughatatlan dallamok

Egészen izgalmas, ritkán hallható és a színház zaklatott múltjához kiválóan passzoló programot állított össze Nánási és a La Fenice vezetősége. Tulajdonképpen ezért a programért egy pincébe is érdemes volna elmenni, nemhogy a La Fenice nagytermébe...

Nánási a La Fenice zenekarával a nemrégiben elhunyt olasz zeneszerző, Goffredo Petrassi vészjósló darabjával nyitja az estet, majd Kodály olykor diszharmonikus, izgalmas szépségű Galántai Táncok című művével szögezi székbe a nézőt, végül Dvořák vad, ugyanakkor felemelő 8. szimfóniájával zárja az estet.

Mindenképpen egy feszültségekkel teli vérpezsdítő estére készüljön, aki teheti.

Az előadás honlapja >>

Jegyek 25 és 66 euró között kaphatóak.

Címkék: Kultúra

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG