5p
A világ egyik legsúlyosabb – egyben ki nem beszélt – problémája lett a globális adósságállományok egekbe törő szintje. Paradigmaváltás hiányában a radikalizálódó világ tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé. De mibe fektessünk? Káncz Csaba jegyzete.
A görög kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Athénban. (Archív) Az elmúlt évtizedben Görögország súlyos adósságválságba került, most pedig globális szinten léphet fel ez a probléma.(MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A 2008-as pénzügyi megrendülés óta meredeken emelkedő globális adósságok, az ökológiai rendszer egyre súlyosbodó válsága, a növekvő migrációs nyomás, a táguló jövedelemkülönbségek, a középosztály frusztrációja és az elitek hitelvesztése garanciát jelentenek arra, hogy 2020-ban is folytatódnak a (geo)politikai viharok a világban.

A globális politikai elitek nem merték időben szembesíteni a közvéleményt az elkerülhetetlen paradigmaváltás szükségességével, helyette inkább a  jegybankokkal kéz a kézben nyomják az ég felé az államadósságokat.  A radikalizálódó világ eközben tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé.

Növekvő adóssághegyek

A legfrissebb adatok szerint  2010 óta a fejlődő világ adósságállománya GDP-jük 170 százalékára nőtt, 8 éve alatt 54 százalékponttal növekedve. Kína, Törökország, Libanon és Argentína brutális szintű állam- és vállalati adósságállományai miatt különösen sérülékeny. A teljes globális adósságállomány ma 40 százalékkal áll magasabban, mint a 2008-as válság kitörésekor.

Napjaink civilizációjának egyik nagy titka, hogy az idő előrehaladtával az adóssághegyeket egyre nehezebben lehet visszafizetni, miközben a nyugati világ nyugdíj-ígérvényei gyakorlatilag betarthatatlanok.  Az utóbbi évek monetáris játszmája eközben csendben kifulladt: a vezető jegybankok stimulusa napjainkban már nem működik, és a likviditás-cunami ellenére erősödik a szinkronizált globális lassulás üteme.

USA

Ha nem lesz komolyabb recesszió novemberig, akkor Trump ismételni tud a 2020-as elnökválasztáson. A választási év miatt a globális rendőr szerepét betöltő állam figyelme még inkább befelé fordul. Ezt Kína máris kihasználja és közvetítő szerepben lép föl Washington két fő szövetségese, Japán és Dél-Korea elfajult vitájában.

Trump várhatóan újabb lépéseivel kergeti őrületbe a neokonzervatívokat és a biztonságpolitikai mélyállamot, hiszen eltökélte, hogy az idén meghívja Putyin elnököt a G7 csúcsra az USA-ba, egyben lehet, hogy elfogadja a Kreml urának meghívását Moszkvába a 75. Győzelem Napja májusi ünnepségére.

Az amerikai államadósság tavaly novemberben lépte át a 23 ezer milliárd dollárt – több, mint 100 százalékkal növekedve kevesebb mint egy évtized alatt. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése  áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat.

A CBO előrejelzése szerint az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz – amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Kína

A világ második legnagyobb gazdasága jelenleg hasonló állapotban van, mint Japán 1989-ben. Harminc éve a világ a japán veszedelemtől félt, most pedig az új kínai hegemóniától – márpedig ahogyan a japán tündérmese is semmivé foszlott, úgy a jelek szerint a kínai is a lecsengéshez közeledik. Pekingben eljött a negyven évig tartó szárnyalás vége: rossz adósságok állnak égig érő hegyekben, miközben brutális ütemben öregszik el az ország.

2007 és 2017 között a kínai állami vállalatok adóssága csaknem négyszeresére nőtt, miközben nyereségük csupán 60 százalékkal emelkedett. A Fitch Rating hitelminősítő elemzése szerint 2020-ban a kínai cégek kötvényei rekordszinten fognak becsődölni. Valóban, a Patyomkin-paravánok mögött az ország bankrendszere rettenetes állapotban van.

Európai Unió

Káncz Csaba

Párizs és Berlin az elkövetkező években szeretné az EU-t egy autonóm globális játékossá tenni. Nos, ez egy szép terv, de a német nagypolitika Merkel 2021-es távozásáig várhatóan bénult marad, Macron pedig nagyobb geopolitikai ambíciókkal rendelkezik, mint amilyet a francia gazdaság megtámasztana, avagy a saját társadalma eltűrne.

Mindettől függetlenül az EU polgárainak többsége azt akarja, hogy a 27-ek közös megoldásokat keressenek a közös gondokra. London és Budapest neo-szuverenistái a fokozódó összefogás igényét nem látták előre és egy váratlanul egységes unióval kerültek szembe – a rövidebbet húzva.

Oroszország

Moszkva geopolitikailag emelkedő pályára lépett, megtámasztva egyrészt a leolvadó arktikus térségben még időben szerzett pozíciókkal, másrészt a növekvő észak-afrikai, szíriai és török befolyással.

Bár hivatalosan mind Törökország, mind Magyarország a NATO tagja, ezen országok első számú politikai vezetői várhatóan az idén is bizalmas különjátszmákat folytatnak majd a Kreml urával.

Befektetés

Ezeken a hasábokon pontosan egy éve az arany vételét javasoltuk 2019-re, amely aztán dollárban kifejezve 18,75 százalékkal értékelődött fel az elmúlt 12 hónap alatt. E sorok szerzője 2020-ra azon új-zélandi, ausztrál, kanadai, norvég, dán és svájci bankok határidős eladását (’shortolását’) javasolja, amelyek nagy jelzáloghitel állománnyal rendelkeznek a buborék szintre jutott helyi ingatlanpiacokon.

Ezekben az országokban az elszálló lakásárak az adósokat túlzottan kifeszítették, ezáltal komoly pénzügyi stabilitási kockázatot okoztak – ez pedig egy komolyabb gazdasági lassulás esetén törvényszerűen az érintett bankok megrendüléséhez vezet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG