Hirdetés
Hirdetés

A birodalom visszaszól: nem akárki nevezte zöldfülűnek Trumpot

2017. augusztus 01., 06:07

Az Észak-Korea körüli helyzet súlyossá vált, nap, mint nap zajlanak a telefonok, üzengetések, Japán fél, de tulajdonképpen Amerika is, Kína viszont nem tűri a Twitteren történő ledorongolást. Megoldás nem látszik, Kim Dzsong Unnak nagy csúzlija van, amiről nem fog lemondani, hacsak ki nem csavarják a kezéből.

Az amerikai elnök szidalmazta Kínát, ráadásul nem legdiplomatikusabb szokása szerint, nyilvánosan a Twitteren, az egész világ füle hallatára. Az ilyen nyilvános dorgálást senki nem szereti, de egy nagyhatalom nem is tűri, és méltó választ is adott, jóllehet sokkal megfontoltabb hangnemben. Japán közben roppant mód aggódik, noha Észak-Korea valószínűleg nem őt célozná meg, ha elszánja magát a végzetes lépésre, nem Hirosima ismétlődne, sokkal inkább Pearl Harbor.

Üzenetek

De egyelőre még nem ilyen drámai a helyzet, egyelőre az üzengetés időszaka zajlik. Trump első lépésként megnyugtatta Abe Sinzo japán miniszterelnököt, hogy megvédi minden támadástól, bár e pillanatban nem látszik, milyen biztos védelem van, ha Kim Dzsong Un valami csúnya robbanófejet szerel rakétáira, talán leginkább abban lehet bízni, hogy amíg nem támadják meg, ő sem indít háborút.

Hirdetés

Az amerikai Csendes-óceáni légierő parancsnoka azt nyilatkozta, hogy erői képesek gyors, elsöprő és végzetes támadást intézni Észak-Korea ellen, de ez nyilván csak akkor lehet eredményes, ha annyira elsöprő, hogy még egy kósza, atomtöltettel felszerelt rakéta sem tud útjára indulni. Hogy ezt hogy lehet megoldani, ez már a katonai szakértők, ez esetben a Pentagon tervezőinek terepe, erről nem is nagyon nyilatkoznak érthető módon, nem adnak tippet az ellenségnek.

Késő bánat

A nyomásgyakorlással való megelőzés viszont már késő bánat, ha egyszer megvan az a csodafegyver, Észak-Korea rettegett ura sosem fog róla lemondani, meg is mondta, hogy ígérhetnek akárhány ezermilliárd dollárt is. Ebben a stádiumban már a szankciók sem segítenek, valószínűleg egy teljes kínai zárlat is kevés lenne. Trump pedig az utóbbiban hisz, Twitter bejegyzése szerint Kína könnyedén megoldhatná a feladatot, de nem tesz semmit.

Nos, erre válaszul nevezte a The Gurdian szerint egy prominens kínai újság zöldfülűnek az amerikai elnököt, hisz tudnia kéne, hogy a feladat még akkor sem lenne könnyű, ha Észak-Korea csak most kezdené a rakétafejlesztést, de így, hogy már kész van neki, lehetetlen rábírni, hogy lemondjon róla.

Nem az ő sara

A kínai külügyminisztérium egy, a Reutersnek is elküldött nyilatkozatban reagált, és kifejtette immár nem először, hogy egy olyan probléma teljes megoldását akarják rátestálni, amiben egyáltalán nem volt szerepe, nem ő veszett össze Észak-Koreával, és nem miatta fejleszt nukleáris robbanófejeket és rakétákat a phenjani rezsim. Ugyanakkor ezt a kérdés összemosni a kereskedelemmel, ahogy az a twitteres kirohanásban történt, inkább frusztráltságnak tűnik, mint átgondolt érvnek. A kínai-amerikai kereskedelem mindkét oldal számára kedvező volt eddig, ha nem így lett volna, nem folytatták volna évtizedeken át.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?