Hirdetés
Hirdetés

A fizetéseken még 10 év után is meglátszik a válság

2018. szeptember 12., 15:22

A Brexit körüli bizonytalanságok pedig csak további jövedelmi áldozatokkal járhatnak.

A brit alkalmazottak átlagbére még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtt kirobbant világgazdasági válság előtti szintet, de a brit gazdaság egésze sem teljesít olyan jól, amelyet a válság utóhatásai nélkül jelenleg nyújthatna. A brit Költségvetési Tanulmányok Intézetének felmérése szerint – bár a brit gazdaság nyolc éve folyamatosan növekszik, a brit hazai össztermék (GDP) értéke jelenleg 16 százalékkal, 300 milliárd fonttal (csaknem 110 ezer milliárd forinttal) alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a válság előtti növekedési ütemekkel mára elérhetett volna.

Az egy főre jutó éves GDP jelenleg 5900 fonttal (több mint 2 millió forint) marad el attól az értéktől, amelyen a pénzügyi válság előtt mért növekedési dinamikák fennmaradása esetén jelenleg lenne. Hozzátették: a válság óta eltelt évtizedben az egy órányi munkavégzésre vetített termelékenység mindössze 0,3 százalékkal emelkedett éves átlagban, jóllehet a hosszú időtávlatra visszaszámolt éves termelékenységnövekedési átlag 2 százalék.

Hirdetés

A Brexit sem segít...

Ezt a trendet leginkább a lakosság érzi közvetlenül: az intézet számításai szerint a brit alkalmazotti reálbér mediánértéken mérve még mindig 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt, és 13 százalékkal kevesebb annál az összegnél, amelynek elérését a válság előtti évek 1,4 százalék körüli éves átlagos növekedése alapján mára várni lehetett volna.

Meglepő eredmények: még van remény a brit gazdaságban?

A második negyedévben egészen kedvező trend látható a szigetország gazdaságában. További részletek >>>

A brit háztartások reálértéken számolt éves mediánjövedelme 2008 óta 6 százalékkal, 25 700 fontra nőtt, de ha az éves jövedelmek az elmúlt évtizedben is a válság előtti ütemben növekedtek volna, akkor ma egy-egy brit háztartás éves átlagjövedelme 29 900 font (10,9 millió forint) lenne, a jelenleginél 4200 fonttal (több mint 1,5 millió forinttal) magasabb - áll a tanulmányban.

A Brexit szintén komoly jövedelmi áldozattal járhat az azt körülvevő bizonytalanságok miatt. Mark Carney, a Bank of England kormányzója elmondta: az Egyesült Királyság GDP-je jelenleg 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank által az EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel mára elérhetett volna, és ez háztartásonként 900 font (csaknem 330 ezer forint) éves jövedelem-kiesésnek felel meg reálértéken.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi köcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

Még hogy válság? Kitűnő hete volt Amerikának

A múlt év őszén komoly esés indult az amerikai tőzsdéken, amely decemberben összeomlásba torkollott. Nem csak a befektetők estek pánikba, hanem amerikai kormányzati tényezők is, sőt, maga a jegybank szerepét betöltő Fed is. Nos, mindez csak ijesztés volt, a héten az árfolyamok immár az őszi szintekre emelkedtek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Advertisement

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?