Hirdetés
Hirdetés

A fizetéseken még 10 év után is meglátszik a válság

2018. szeptember 12., 15:22

A Brexit körüli bizonytalanságok pedig csak további jövedelmi áldozatokkal járhatnak.

A brit alkalmazottak átlagbére még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtt kirobbant világgazdasági válság előtti szintet, de a brit gazdaság egésze sem teljesít olyan jól, amelyet a válság utóhatásai nélkül jelenleg nyújthatna. A brit Költségvetési Tanulmányok Intézetének felmérése szerint – bár a brit gazdaság nyolc éve folyamatosan növekszik, a brit hazai össztermék (GDP) értéke jelenleg 16 százalékkal, 300 milliárd fonttal (csaknem 110 ezer milliárd forinttal) alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a válság előtti növekedési ütemekkel mára elérhetett volna.

Az egy főre jutó éves GDP jelenleg 5900 fonttal (több mint 2 millió forint) marad el attól az értéktől, amelyen a pénzügyi válság előtt mért növekedési dinamikák fennmaradása esetén jelenleg lenne. Hozzátették: a válság óta eltelt évtizedben az egy órányi munkavégzésre vetített termelékenység mindössze 0,3 százalékkal emelkedett éves átlagban, jóllehet a hosszú időtávlatra visszaszámolt éves termelékenységnövekedési átlag 2 százalék.

Hirdetés

A Brexit sem segít...

Ezt a trendet leginkább a lakosság érzi közvetlenül: az intézet számításai szerint a brit alkalmazotti reálbér mediánértéken mérve még mindig 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt, és 13 százalékkal kevesebb annál az összegnél, amelynek elérését a válság előtti évek 1,4 százalék körüli éves átlagos növekedése alapján mára várni lehetett volna.

Meglepő eredmények: még van remény a brit gazdaságban?

A második negyedévben egészen kedvező trend látható a szigetország gazdaságában. További részletek >>>

A brit háztartások reálértéken számolt éves mediánjövedelme 2008 óta 6 százalékkal, 25 700 fontra nőtt, de ha az éves jövedelmek az elmúlt évtizedben is a válság előtti ütemben növekedtek volna, akkor ma egy-egy brit háztartás éves átlagjövedelme 29 900 font (10,9 millió forint) lenne, a jelenleginél 4200 fonttal (több mint 1,5 millió forinttal) magasabb - áll a tanulmányban.

A Brexit szintén komoly jövedelmi áldozattal járhat az azt körülvevő bizonytalanságok miatt. Mark Carney, a Bank of England kormányzója elmondta: az Egyesült Királyság GDP-je jelenleg 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank által az EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel mára elérhetett volna, és ez háztartásonként 900 font (csaknem 330 ezer forint) éves jövedelem-kiesésnek felel meg reálértéken.

Kutyaszorítóban: katasztrófával ér fel a Brexit-terv?

A volt külügyminiszter szerint a javaslatcsomaggal csak kiszolgáltatnák magukat az EU-nak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?