1p
Londonban higgadt és mérsékelt közgazdásznak, jó szakembernek tartják, kiváló a kapcsolata az IMF budapesti irodavezetőjével: Varga Mihály az IMF-tárgyalásokon bizonyíthat, tavasszal pedig akár Simor András székét is elfoglalhatja.

A Magyar Hírlapnak interjút adó Varga Mihály megerősítette, az IMF-tárgyalásokon a magyar kormány egy három éves, 15 milliárd eurós programról akar megegyezni. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár júliustól veszi át Fellegi Tamás egykori fejlesztési minisztertől a delegációvezető posztot, véleménye szerint kora őszre meg is születhet a megállapodás a washingtoni szervezettel. Fellegit a főtárgyalói poszttal "felfele buktatták", a politikai pályát elhagyja, Varga ugyanakkor bizonyíthatja rátermettségét: a Népszabadság információi szerint pénzügyminiszter vagy MNB-elnök is lehet belőle.

Varga Mihály: a Nádor térre vagy a Szabadság térre költözik?



Vargának jók a kapcsolatai Washingtonnal

A londoni kommentárok alapvetően pozitívan fogadták, hogy Varga Mihály lesz a magyar főtárgyaló, mivel az első Orbán-kormány pénzügyminiszterének igen jó kapcsolatai vannak az IMF budapesti irodavezetőjével, Irina Ivascsenkóval. Vargát munkatársai megfontolt és mérsékelt közgazdásznak tartják, aki a Szapáry György-Járai Zsigmond-féle iskolához sorolja magát.

A hároméves IMF-program nehéz cél, mert úgy tudni, a Valutaalap csak kétéves szerződést kötne a magyar kormánnyal, azt szeretnék ugyanis, ha a program kifutása a választásokra esne, így annak folytatásáról az új kormánnyal egyeztetnének. Az egyszer már "kipaterolt" IMF óvatossága érthető, de meglehetősen szokatlan ez a Valutaalap gyakorlatában.

Szükségünk van a kohéziós pénzekre

Varga Mihály szerint a Széll Kálmán Terv alapszámai maradnak (ez idén 150 milliárd, jövőre 600 milliárd forintos elvonást jelent), jelenleg a terv finomhangolása zajlik. Az államtitkár szerint fontos, hogy Magyarország teljesíteni tudja a kitűzött hiánycélt, mely idén a GDP 2,5%, jövőre pedig 2,2%. Legfrissebb jelentése szerint az Európai Bizottság is úgy gondolja, hogy Magyarország deficitje idén és jövőre is a 3%-os referenciaérték alatt marad.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap levélben hívta erre fel az európai pénzügyminiszterek figyelmét, jelezve, hogy reméli: Magyarország végre kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól és nem kerül sor a Kohéziós Alap egy részének felfüggesztésére, ami példa nélküli lenne az EU történetében. A tárcavezető levelében elismerte, hogy tavaly egyszeri tételekkel sikerült konszolidálni az államháztartás helyzetét.

A kohéziós alapokból 495 millió eurótól eshetne el Magyarország, erről a pénzügyminiszterek európai tanácsa (Ecofin) június 22-én dönt. Hatalmas érvágás lenne mindez, főleg egy olyan költségvetési évben, amikor a kormány 600 milliárdos kiigazítást hajt végre, vagyis beruházásra, gazdaságélénkítésre alig futja majd a büdzséből.

A magyar gazdaság kilátásai a tegnapi GDP-adat ismertetése után tovább romlottak, londoni felzárkózó piaci elemzők szerint elképzelhető, hogy a magyar gazdaságra adott prognózisokat tovább kell majd korrigálni - lefele. A gazdasági teljesítmény romlása ronthatja a költségvetés pozícióit is.

Most jöhet el Varga Mihály ideje

A Népszabadság információja szerint a kormányzati átalakítás egyik nyertese Varga Mihály lehet, aki a 2010-es választási győzelem után tulajdonképpen fontos pozíció nélkül maradt a gazdasági- valamint a pénzügyminisztérium összevonása után. Egyes kormányzati források szerint elképzelhető, hogy Orbán Viktor szétbontja a gazdasági csúcstárcát és újra a Nádor téren fog működni a Pénzügyminisztérium, melyet 1848 után szüntettek meg 2010-ben. A tárca vezetését Vargára bíznak, ez testesítené meg a fiskális szigort, míg a gazdasági minisztérium a gazdasági tervezéssel foglalkozna, élén pedig maradna Matolcsy György. Ennek a forgatókönyvnek vélhetően Brüsszelben is örülnének, az EU a magyar elnökség alatt is jelezte, jobban szeretné, ha szétválasztanák a két fontos pozíciót.

Kormányzati források szerint ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy Varga Mihály lehet Simor András utódja, ő veheti át jövő tavasszal az MNB irányítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG