Hirdetés
Hirdetés

A nagy elterelő hadművelet – ezért randevúzott Orbán és Erdogan

Wéber Balázs, 2018. október 10., 13:10

A magyar miniszterelnök és a török elnök is arra használhatta fel a kétnapos budapesti találkozót, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémákról. Orbán Viktor demonstrálhatta, hogy Keleten sok barátja van, Erdogan pedig azt üzenhette a vizittel, hogy még vannak csodálói az EU-ban.

Budapest, 2018. október 9. Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök (középen b) és Orbán Viktor miniszterelnök (középen j) Gül Baba felújított türbéjének felavatásán Budapesten 2018. október 9-én. Orbán Viktor mögött Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (j2). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A török barát: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a Gül baba türbéjének átadóján. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nagy kétszemélyes show – ezzel a címmel közölt hosszú beszámolót a Handelsblatt Recep Tayyip Erdogan tegnap zárult budapesti látogatásáról. A német üzleti lap úgy véli, hogy a találkozó egy nagy elterelő hadművelet volt mind a török elnök, mind Orbán Viktor számára.

Keleti barátok

Hirdetés

A magyar kormányfő, aki a lap szerint nagyon megsértődött a Sargentini-jelentés európai parlamenti elfogadása miatt, most megmutathatta az „elbizonytalanodott polgárainak”, hogy Keleten vannak barátai. Az uniós eljárás ügyében Orbán Viktor Magyarországot áldozatnak, magát pedig hősnek állítja be, aki rendíthetetlenül küzd az „igazságtalan brüsszeli” praktikák ellen.

A Handelsblatt megjegyzi azt is, hogy a magyar miniszterelnök szívesen teríti ki a vörös szőnyeget az autoriter potentátok előtt: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is szívesen látott vendég Budapesten. Ez persze nem is csoda, hiszen – írja a lap – Törökország mellett Oroszország és Kína "illiberális demokráciája" is példa számára.    

Míg azonban utóbbiaktól legalább remélhet valamit – a kínaiak három milliárd eurót akarnak a délkelet-európai infrastruktúrába invesztálni, az oroszok pedig az új paksi atomerőművet finanszírozzák –, addig Törökország jelenleg nem sok mindent adhat Magyarországnak, hiszen komoly gazdasági problémákkal küszködik.

Most akkor hogy állunk az iszlámmal?    

A német gazdasági lap kitér ara is, hogy Gül baba felújított türbéjének átadóján Orbán Viktor egy heroikus múlt képviselőjének titulálta (Gül Baba azon daliás korszak szülötte volt, amikor "nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak") és dicsőítette a harcos muszlim szerzetest.

A miniszterelnök hirtelen törökbarátsága Budapesten "meglepetést keltett", mivel a magyar kormány amúgy egy "kifejezetten iszlámellenes" politikát képvisel, és a keresztény Nyugat megmentőjeként prezentálja magát.

Erdogan is örülhet

Ami Erdogant illeti, a Handelsblatt szerint neki azért jött jól a budapesti látogatás, mert ezáltal demonstrálhatta, hogy még vannak szövetségesei és csodálói az EU-ban. A mostani gazdasági nehézségek, a török líra mélyrepülése közepette különösen fontosak az ilyen elterelő hadműveletek.

„Nagy show az egész, semmi több” – mondta a német lapnak az Európai Bizottság egyik magasrangú képviselője. Szerinte a magyar kormányfő nem képes változtatni a török elnök és a nagy uniós országok közötti meglehetősen rossz viszonyon.

Erdogant Angela Merkel német kancellár is fogadta Berlinben szeptember végén. A látogatás nagy vitákat kavart a német sajtóban, és több szervezet is tüntetett a török elnök ellen.

Erdogan kétnapos budapesti látogatásáról szóló előzetes háttéranyagunkat itt olvashatja. A közös sajtótájékoztató itt érhető el.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?