Hirdetés
Hirdetés

A nagy repülő-gate: Orbán Viktornak falaz a közmédia

Wéber Balázs, 2018. szeptember 28., 14:54

A magyar miniszterelnök bulgáriai útjának semmi köze ahhoz, hogy az Átlátszót Soros György támogatja, vagy megindult-e már az EP-kampány. A fő kérdés, hogy etikus-e, ami történt. A kormány- és közmédia pont erről nem beszél, ehelyett terel és "kontextusba helyez". Ezzel akaratlanul is leleplezi önmagát és a rendszert, amely működteti.

MTI Fotó: Illyés Tibor
Hazai pálya: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. MTI Fotó: Illyés Tibor

„Miniszterelnök úr! Ön nemrég egy kormányközeli, a közbeszerzéseken jól szereplő üzletember vendégeként, luxusrepülővel utazott el kedvenc focicsapata külföldi meccsére. Mit gondol erről az esetről? Mennyire tartja útját védhetőnek etikai szempontból?”

Egy normális ország normális közmédiájában valószínűleg ezt a kérdést tették volna fel Orbán Viktor kormányfőnek, miután hétfőn kiderült: július 25-én egy vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú magángép fedélzetén repült el Bulgáriába a Videoton BL-selejtezőjére. Havasi Bertalan kormányszóvivő szerint a fociklub  tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a vendégeként utazott.

Magyarország persze már rég nem normális ország, a közmédia pedig már rég nem tölti be azt a funkciót, amire hivatott.  Emiatt ez a tényalapú, újságírói szempontból indokolt kérdés el sem hangzott a Kossuth Rádió szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjújában.

Hirdetés

A műsorvezető rá sem kérdezett az esetre, csupán messziről utalt rá. Ráadásul úgy vezette fel a „kérdését”, hogy az eleve a kormány álláspontját tükrözze: „Úgy fogalmazott Ön, hogy várják az európai parlamenti választást. Ez azt is jelenti, hogy várják azokat a lejárató cikkeket, a közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket, amelyekbe belefogott a bevándorláspárti ellenzék?” (Az Átlátszó.hu oknyomozó portál cikke hétfőn jelent meg.)

Még ezt a teljesítményt is sikerült überelnie előző nap a közszolgálati televízió műsorvezetőjének. Ő még kvázi a kérdésig sem jutott el, hanem leplezetlenül a kormányfő oldalára állt: „Átlagnézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt? (...) Ha az embert meghívják, ön is meg én is, meg szerintem bárki szívesen elmenne".

Wéber Balázs
Wéber Balázs

A műsor vendége, a kormánybarát Nézőpont Intézet egyik elemzője azonnal biztosította, hogy természetesen nem fontos, majd felmondta a kormánymédia által naponta, mantraként sulykolt üzenetet:  ez már az EP-kampány része, Magyarországot pedig azért akarják megbüntetni, mert elutasítja a bevándorlást. Kormányközeli portálok ezt még megfejelték azzal, hogy az Átlátszó egy sorosista portál, amely „az amerikai milliárdos megbízásából erkölcsi gátak nélkül próbálja lejáratni a magyar kormányt.”

A kormány és médiája tehát rá sem mer vagy rá sem akar nézni a konkrét ügyre, ehelyett reflexből terel („ez egy sorosista portál”)  és kontextusba helyez („ez már az EP-kampány része”). Pont azt a kérdést nem teszi fel, ami a lényeg, és aminek semmi köze ahhoz, hogy az Átlátszót Soros György támogatja, vagy ahhoz, hogy beindult-e már az európai parlamenti kampány.

Ez a roppant egyszerű kérdés pedig így szól: etikus-e Orbán Viktor bulgáriai útja? Részletesebben: etikus-e, hogy a hivatalban lévő miniszterelnököt egy olyan üzletember fuvarozza luxusgépen focimeccsre, amelynek cége több tízmilliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket, és amely minden bizonnyal a jövőben is indul majd állami tendereken? Etikus-e ránk, adófizetőkre nézve, hogy a kormányfő „ajándékként” olyan luxusgéppel repül meccsekre, amely listaáron 17 milliárd forintba kerül, üzemeltetése pedig óránként több millió forint? Mit árul el mindez a kormányfőről, és mi az üzenete számunkra?

Ez a lényeg, a többi bullshit meg parasztvakítás. Az a tény, hogy ezek a kérdések már el sem hangzanak, két dologra utal: az egyik, hogy a kormány- és közmédia valóban kézi-vezérléssel működik. A másik, hogy a válaszok kellemetlenek lennének a miniszterelnöknek, és mindenki látná, hogy megint kilóg a lóláb.

Wéber Balázs jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Súlyos csapás Putyinra – Strache és Orbán a nyugati titkosszolgálatok célkeresztjében

Súlyos csapás Putyinra – Strache és Orbán a nyugati titkosszolgálatok célkeresztjében

A sikeres titkosszolgálati akció súlyos csapás Putyin európai terveire és komoly figyelmeztetés a magyar kormánypárt számára. A Fidesz és az FPÖ között páratlanul szoros kapcsolat alakult ki. Mindkét párt vezetői az orosz érdekek mentén avatkoznak bele a feszült balkáni politikai folyamatokba.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?