4p
2017 novemberében ígérte Varga Mihály, hogy 12 millió forintra emelik az áfamentesség felső határát, ehhez azonban az EU jóváhagyása is kell. Békeidőben azt mondanánk, elég jól áll az ügy, és bár az eddigi áfatörvény-módosításokban semmi nyoma, egy őszi adócsomaggal akár januártól is életbe lehetne léptetni a magasabb limitet - csakhogy a tagállamok hozzák meg a végső döntést a kérelmünkről, akik a mostani politikai csatározások közepette akár egy kicsit keresztbe is tehetnek nekünk.

Egy régi ígéret teljesülésére várnak a vállalkozók

Tizenkét millió forint lehet a legkisebb vállalkozásoknál az adómentesség felső összeghatára az áfában - mondta Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában 2017 novemberében. A nemzetgazdasági miniszter már akkor jelezte: a kormány megkezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal a kérdésben, a jelenleg 8 millió forintos összeghatár ilyen mértékű emeléséhez ugyanis az Európai Unió engedélyére is szükség van.

Bár még az is felmerült hogy akár év közben (2018-ban) is életbe léphet a változtatás, végül ez a jövő évre, 2019-re elfogadott áfatörvény-módosítások közé sem került be. A Privátbankár.hu több alkalommal is érdeklődött a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, majd a választások után a Pénzügyminisztériumnál is arról, hogyan áll az ügy, de válaszok helyett csak ígéreteket kaptunk - most viszont Varga Mihály elárult néhány részletet az Mfor.hu-nak.

Jelen állás szerint az Európai Bizottságnál már támogatták a javaslatot, és elkészült a Tanács - amelynek a végső döntést kell meghoznia - határozati tervezete is, csupán a tagállamok egyhangú döntése hiányzik tehát a pecséthez.

Elég jól állunk most ehhez Brüsszellel?

Az Mfor összeállítása szerint ez a látszólag formális lépés most elég nagy kihívást jelenthet - a Budapest és Brüsszel között folyó politikai vita arra késztetheti a tanácsban ülőket, hogy ne adják áldásukat a magyar kérelemre. Alapesetben persze a két ügynek semmi köze egymáshoz, így nem moshatnák össze őket, de kizárni sem lehet, hogy az adóügyi kezdeményezés lassításával is megpróbálja néhány tagállam Budapest értésére adni, hogy eljött az ideje az irányváltásnak.

Korábban egyébként más országok esetében nem okozott gondot ez, nem egy esetben megadták már a különös engedélyt jóval 35 ezer euró (a csatlakozáskori árfolyamon ez felel meg 12 millió forintnak) feletti értékhatárra is.

Más miatt is csúszhat az ügy - ősszel jön egy új adócsomag

Brüsszel az elmúlt időszakban rászánta magát, hogy megreformálja a hozzáadottérték-adót (amit mi áfának hívunk), s ennek részeként a kisvállalkozások adómentességére vonatkozóan is új szabályok felállítását célozta meg - emlékeztet az Mfor.hu. A rendelkezések nem érintenék a tagállamok jelenlegi mentességi küszöbértékeit, azok fennmaradnának, de az új szabályok adaptálása folyamatban van - előfordulhat, hogy azok életbe lépéséig már nem foglalkoznak a magyar kéréssel.

A magyar kérelemre adott uniós válasz is úgy fogalmaz, hogy a kis-és középvállalkozásoknak szóló engedélyt 2021. december 31-ig adnák meg, vagy addig a napig, amíg az új közösségi szabályok hatályba nem lépnek.

Varga Mihály néhány napja azt mondta a portálnak: a kormány az ősszel foglalkozni akar az alanyi adómentességgel.  Amúgy is készül egy újabb adócsomag a parlament számára, amelyre az uniós jogszabályoknak való megfelelés  miatt van szükség több adótörvényt érintően is.

32 ezer vagy 605 ezer adózót érint?

A kormány egyébként azt írta a Bizottságnak, hogy az intézkedés mintegy 32 ezer adóalanyt érint - az összes adóalany 10 százalékát - és amennyiben valamennyi jogosult kihasználná a megemelt értékhatárt, az is csak elhanyagolható módon befolyásolná az áfából befolyó bevételt, ami 0,52-0,65 százalékkal csökkenne.

Korábban még arról beszélt Varga: több mint 605 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget az, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa 12 millió forintra nő, ami 25 milliárd forintos megtakarítást eredményez a kisvállalkozóknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG