6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Standard & Poor’s az eddigi stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolásának kilátását. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő változatlan, stabil kilátással megerősítette Magyarország minősítését. A német exporttól való függésünk azonban erős, az államadósság csak lassan csökken.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor’s. (Amint az MTI emlékeztet rá, adósságunk “befektetési” ajánlást visel, "BBB/A-2" szintű.) Mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolták a lépést. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ugyancsak pénteken változatlan, stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén BBB fokozatú adósi besorolását.

A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) csaknem pontosan egy évvel a magyar szuverén osztályzat legutóbbi felminősítése után javította a besorolás kilátását a további felminősítést valószínűsítő pozitívra. A cég 2019. február 15-én emelte egy fokozattal a jelenleg is érvényes BBB/A-2-re a besorolást az addigi BBB mínusz/A-3-ról.

Londonban ismertetett értékelésében az S&P kiemelte: a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot. Ha a magyar gazdaság teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható gazdaságoké. A hitelminősítő szerint javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány ebbe az időtávban jelentősen csökken.

A legnagyobb növekedésű országok között

Ha a cég a magyar besorolást egy fokozattal "BBB plusz"-ra emelné, akkor Magyarországot már csak egy fokozat választaná el az elsőrendű "A" kategóriás befektetési sávtól. Az S&P kiemelte: azzal számol, hogy a magyar gazdaság erős növekedési környezetében is sikerül kordában tartani a makrogazdasági egyensúlytalanságokat.

A hitelminősítő felidézte, hogy 2019 első három negyedévében a növekedés éves összevetésben elérte az 5,1 százalékot. Valamivel lassabb, 4,9 százalékos növekedést valószínűsítenek 2019 egészére, de ez is a legerősebb növekedési teljesítmények között lesz az Európai Unióban.

Magas az államadósság

Az S&P Global Ratings elemzése szerint a pozitív kilátás tükrözi a cég azon várakozását is, hogy a lebegő árfolyamrendszer és a még mindig alacsony munkaköltségek alátámasztják a magyar gazdaság külső versenyképességét, fékezve egyben a folyómérleg-pozíció erózióját. Jóllehet bizonyos jelek a gazdaság túlfűtöttségére utalnak - ezek közé tartozik a feszes munkapiaci helyzet –, a külső versenyképességet terhelő kockázatok rövid távon korlátozottnak tűnnek.

Bár a magyar államadósság-ráta a térségben a legmagasabbak közé tartozik, a szilárd gazdasági növekedés és az ehhez társuló, valamelyest feszesebb költségvetési politika várhatóan elősegíti, hogy az adósságráta lefelé tartó pályán maradjon. A hitelminősítő várakozása szerint a kormányzati likvid eszközöktől megszűrt államadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka alá csökken 2021-ben.

Idén csak 3,5 százalék lesz?

A BBB/A-2 besorolást alátámasztja a rugalmas, exportvezérelt magyar gazdaság, az erőteljes külső profil, a magánszektor alacsony adósságterhe és a rugalmas árfolyamrendszer. Az egyes kormányzati ágak közötti fékek és ellensúlyok rendszerének viszonylagos gyengesége, a mérsékelt vagyoni szint, valamint a magas, jóllehet csökkenő államadósság-ráta jelenti a magyar besorolás fő korlátait – fogalmaz a hitelminősítő.

A 2019 egészére valószínűsített 4,9 százalékos gazdasági növekedés több százalékponttal gyorsabb az Európai Unió átlagánál. Ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, az S&P várakozása szerint a magyar hazai össztermék az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet. (Ezt jósolta legutóbb a magyar kormány is.) A cég hangsúlyozza, hogy ez is erőteljes növekedési ütem lenne, és elősegíti Magyarország további jövedelmi felzárkózását a gazdagabb EU-gazdaságokhoz.

Aggasztó a német ipar

Az S&P szerint ugyanakkor kevés ok van annak feltételezésére, hogy a magyar gazdaság tartósan függetleníteni tudja magát a német ipari termelés gyengeségétől. Tekintettel arra, hogy az export a magyar GDP-érték hozzávetőleg 85 százalékát teszi ki, és a teljes export 16 százalékát az autóipar adja. Mindemellett a magyar gazdaság a kapacitások szűkösségével is küszködik; a 3,4 százalékos munkanélküliség a negyedik legalacsonyabb arány az EU-ban.

Ráadásul a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatt várható az EU strukturális és kohéziós juttatásainak csökkentése is, a magyar gazdaság valószínűleg ezt is megérzi majd. Mindezt egybevetve a Standard & Poor's azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék növekedési üteme hosszabb távon közelíteni fog a 2-2,5 százalékhoz.

Lassú az adósságcsökkenés

A Fitch Ratings elemzésében az idén 3,5 százalékos, 2021-ben 2,8 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban. A Fitch is a magyar besorolás gyengeségei közé sorolta a magas - 2019 végén 66,5 százalékos – államadósság-rátát. Az ugyanilyen besorolású adós államok mediánértéke 41,1 százalék. A csökkenés mértéke lassú: az elmúlt évtizedben 14,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság-ráta.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek rámutatott: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Az elmúlt években a magyar GDP növekedése számottevően meghaladta a hitelminősítők előrejelzéseit.

A vírus kockázatot jelent

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában kiemelte: a magyar adósbesorolás javítását a jövőben a továbbra is dinamikus gazdasági növekedés, a csökkenő GDP-arányos adósságráta, illetve a továbbra is fegyelmezett fiskális politika segítheti elő. Míg a koronavírus esetleges tartós negatív hatása, illetve a világgazdasági helyzet további romlása késleltetheti azt.

A Pénzügyminisztérium az S&P indoklására utalva hangsúlyozta: a kedvező döntés egyik legfőbb oka a várakozásokat felülmúló, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, amely elsősorban a reálbérek emelkedésének, az építőiparnak, valamint a bővülő autóexport-kapacitásoknak köszönhető. A mostani kilátásjavítással a felminősítésre is jóval nagyobb esély van az elkövetkezendő két évben – így a Pénzügyminisztérium.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG