Hirdetés

Hirtelen nagyot erősödött a forint

Csabai Károly, 2020. február 14., 11:38

Az euróval szembeni árfolyama 338-ról 335,5 forintra csökkent, ami mögött inkább a hazai fizetőeszköz gyengülésére játszó pozíciók zárása állhat. Hiába impozáns ugyanis a 4,9 százalékos tavalyi hazai GDP-adat, azt beárnyékolják a romló kilátások, miszerint a kormány fél százalékponttal, 3,5 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát.

Tegnap stílszerűen csütörtököt mondtak a tőzsdék, arra a hírre, hogy a koronavírus diagnosztizálásának új módszerét követően közel 50 százalékkal ugrott meg a hivatalosan elismert fertőzöttek száma. Ma reggel azonban az ázsiai börzék indexei közül a sanghaji és a hongkongi már emelkedett, csupán a japán csökkent. Európa viszont csak a frankfurti DAX zöldült, a FTSE és a CAC pirosba borult, miután az öreg kontinens befektetői még emésztgetik a koronavírussal kapcsolatos legújabb fejleményeket. A határidős árfolyamok alapján az amerikai tőzsdék enyhe pluszban nyithatnak, a kereskedésre hatással lehet az is, hogy hétfőn az Elnökök Napjának ünneplése miatt nem nyitnak ki.

Az arany az 1580 dolláros szint körül stagnál, az olaj pedig tovább emelkedik az utóbbi napokban kialakult alacsony szintjeiről, a Brent valamivel 56,5, míg az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 51,5 dollár felett tartózkodott késő délelőtt.

Hirdetés

A mai nap várható pénz- és tőkepiaci eseményei közül számunkra érthetően a forinttal kapcsolatos fejlemények lehetnek érdekesek.

1. Forint, GDP, hitelminősítés

Stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség – reagált Varga Mihály a Reutersnek arra, hogy a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama a napokban átlépte a 340-es szintet. Miközben a januári infláció 4,7 százalék lett, amely miatt Nagy Márton MNB-alelnök verbális intervenciójára volt szükség, mondván, minden eszközt bevetnek, hogy a pénzromlás a 3 százalékos célon stabilizálódjon. Erre a forint tegnap már 338-ig erősödött, ma viszont kilőtt, egészen 335,5-ig ment fel. Ez még a pénzügyminiszter megszólalása előtt történt, így a hirtelen jött szárnyalásban inkább annak lehet szerepe, hogy a forint gyengülésére játszók Nagy Márton szavai után zárták a pozícióikat, ezt ugyanis a hazai fizetőeszköz vételével tudják megtenni, e növekvő kereslet pedig az árfolyam emelkedését szokta kiváltani.

Ma egyébként sűrű napja van a magyar gazdaságnak. Mint arról beszámoltunk, reggel megjelent, hogy a hazai GDP 2019-ben 4,9 százalék lett, ami ugyan a 2018-asnál 0,2 százalékponttal alacsonyabb, de regionális szinten még így is megsüvegelendő. Csakhogy vélhetően a befektetőket inkább már az foglalkoztatja, hogy Varga tájékoztatása szerint a kormány fél százalékponttal, 3,5 százalékra rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

Este pedig elvileg a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül kettő, az amerikai Standard & Poor’s és a brit Fitch Ratings is mondhat véleményt, ám nagy meglepetés lenne, ha bármelyik is javítana Magyarország jelenlegi besorolásán.

2. Külföldi inflációs adatok

Ha enyhén ugyan, de a decemberinél 0,2 százalékkal magasabb, 2,5 százalék lett az amerikai fogyasztóiár-index januárban. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntését is befolyásoló maginflációs adat azonban csak a hónap végén várható.

A németországi 1,7 százalékos januári pénzromlás nem okozott meglepetést.

3. Vállalati gyorsjelentések

Öt százalékos zuhanással „díjazták” a befektetők, hogy a Cisco romló kilátásokról számolt be, ez jobban nyomott a latba, mint a cég saját prognózisának megfelelő előző negyedéves eredménye.

Az Alibabát is bizonytalanság övezi a koronavírus miatt, noha Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata igen erős negyedévet tudhat maga mögött.

Az Nvidia viszont javuló kilátásokról számolt be, miközben az előző negyedéves bevételei is nőttek, nem csoda, hogy a vállalat részvényei a tegnapi zárás utáni kereskedésben tovább drágultak.

Kedvező számokat közölt a Credit Agricole is, bevétele és adózott eredménye egyaránt felülmúlta a piaci várakozásokat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Trump teljesen kiakadt – a piac nem úgy táncol, ahogy ő fütyül

Trump teljesen kiakadt – a piac nem úgy táncol, ahogy ő fütyül

Az elmúlt másfél évben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások hiába húzódtak már-már a végtelenségig, Donald Trump rendre meg tudta állítani az eséseket, ha a befektetők el is bizonytalanodtak. Most azonban nem segített ő sem, ami sajtóhírek szerint teljesen kiborította az elnököt.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?