Hirdetés
Hirdetés

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Káncz Csaba, 2018. június 18., 08:21

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Alig három hónappal a német nagykoalíció gyötrelmes megalakulása után Merkel kormánya a szétesés szélén áll. A bajor CSU vezetése ezekben az órákban tanácskozik és az előzetes tervek szerint elfogadja elnökük, Horst Seehofer tervét a bajor határok ellenőrzéséről. Seehofer belügyminiszter Merkel akarával szembemenve a közeljövőben vissza akarja fordítani mától azon menekülteket és migránsokat, akiket már egy másik EU tagállamban regisztráltak és akiknek az ujjlenyomatát már tárolják az Eurodac rendszerben. Ez csupán tavaly 60 000 embert érintett.

CDU-CSU válság

Hirdetés

A Bild honlapján tegnap közölt jelentés szerint a párt arra az álláspontra helyezkedett, hogy hétfőn el kell rendelni a Seehofer által tervezett határigazgatási szigorítást, de a végrehajtást rögtön fel is kell függeszteni két hétre. Amennyiben pedig a június 28-29-i EU-csúcs végéig nem sikerül európai szintű megállapodásokkal rendezni az ügyet, a szövetségi rendőrségnek el kell kezdenie a belügyminiszteri utasítás végrehajtását, vagyis meg kell tagadnia a belépést az Európában már regisztrált menedékkérőktől. Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A kancellár jelentős támogatást csupán a Zöldeknél tud felmutatni, akiknek 75.9 százaléka támogatja ebben az ügyben Merkelt.

A német belpolitikai viharok elmélyítik az európai törésvonalakat. A bajor konzervatívok jelenleg zárják soraikat és szövetségeseket keresnek az osztrák kormányfő, az új olasz belügyminiszter és Orbán Viktor személyében. Seehofer provokatív módon már meghívta magához a kőkemény olasz belügyminisztert. Eközben Merkel megpróbál előre menekülni, ezért ma találkozik az olasz miniszterelnökkel, holnap pedig a francia államfővel Berlinben.

Brüsszel zavarodottan és idegesen fogadta a német kormányon belüli válságot. Sokakat derült égből villámcsapásként ért a fejlemény, mert az gondolták, hogy Merkel biztosan kézben tartja a gyeplőt. Ám a kérdés most az, mi sül ki az egészből Európa számára? Bizottsági körökben ugyanakkor elismerik: elvileg lehetséges, hogy a bajor határról visszaküldjék a nemkívánatosnak minősített migránsokat, csak ehhez állandóvá kell tenni a három éve, átmenetileg bevezetett ellenőrzést. Azon kívül a gyors vizsgálatot a határon kellene lebonyolítani, úgy, ahogy azt Magyarország csinálja a tranzitövezetekben.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Brexit csupán lábjegyzet lehet

A brit konzervatív The Times szerint a migrációs válság hasadáshoz vezet, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Így elképzelhető, hogy egy nap a történészek azt írják majd: a hatalmas népvándorlás legyűrte az európai tervet, feltárta az egész integráció gyengeségét és a választókat ismét a nemzeti politika felé terelte. A lap szerint a populisták már hatalmon vannak az osztrákoknál, cseheknél, görögöknél, magyaroknál, olaszoknál és lengyeleknél. De 11 olyan populista párt létezik, amely már 20 százaléknál nagyobb támogatást ért el, így az ilyen kormányok száma akár meg is kétszereződhet. A szakadás akkora veszély, hogy nem kizárt: ahhoz képest a Brexit csupán lábjegyzet lesz a történelemkönyvekben.

Az európai törésvonalakra jó mutatott rá a magyar miniszterelnök hétvégi beszédében. Orbán támadta az Európai Néppártot, mert „élenjáró pártjai rossz válaszokat adtak a felmerülő kérdésekre”. Junckerről szólva úgy foglalt állást, hogy annak teljesítményét lerontotta három kapitális kudarc: hagyta kiválni Nagy-Britanniát, nem óvta meg az európai közösséget a migránsoktól és nem védte meg az európai kelet-nyugati egyensúlyt. Az új olasz kormány szóhasználatát kölcsönözve Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte. Szerinte a közeljövőben semmifajta EU-s döntés ne szülessen a migránsok szétosztásáról, előbb be kell várni a jövő tavaszi EP választások eredményét.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?