Hirdetés
Hirdetés

Az összeomlás szélén: pofátlan csalás történt a választásokon?

KD, 2018. május 21., 15:40

Igazából senki sem kételkedett abban, hogy Nicolás Maduro a hétvégén választást fog nyerni Venezuelában. Viszont az enyhén szólva is gyanús körülmények közt lezajlott voksolásnak komoly következményei lehetnek: az Egyesült Államok már az olajipar elleni szankciókkal is fenyeget.

Maduro a győzelem után feleségével. EPA/MIGUEL GUTIERREZ
Maduro a győzelem után feleségével. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Az elnök támogatói a Miraflores palota előtt, táncolva és egymást ölelgetve ünnepelték a választási győzelmet. Maduro beszédében úgy fogalmazott, hogy még nincs vége a forradalomnak, illetve ígéretet tett arra, hogy a gazdasági helyzet rendberakására fog fókuszálni. Arról, hogy milyen mély gazdasági és társadalmi válság sújtja Venezuelát, rengeteg írtunk a Privátbankár.hu-n, cikkeinket itt lehet megtalálni! >>>

Az újraválasztott elnök egyik támogatója a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy az országnak „nem szabad engednie semmilyen birodalomnak, vagy az IMF-hez rohannia segítségéért, mint ahogy Argentína tette.”

Így nem nehéz választást nyerni

A venezuelai voksoláson egyértelműen az egyre inkább diktátori babérokra törő Maduro-nak lejtett a pálya, ugyanis az ellenzék két legnépszerűbb vezető politikusának nemes egyszerűséggel megtiltották az indulást a választásokon, és a pártok közti a koalíciót is – ráadásul a választási bizottságban is csak Nicolás Maduro támogatói ülhettek.

Hirdetés

Emellett az állami dolgozókra óriási nyomást helyeztek azért, hogy szavazzanak, a választókörök közelében kormányzati „vörös pontokat” állítottak fel, ahol a szavazás után a szegényebb venezuelaiak lejelentkeztek azon kártyáikkal, amelyek szükségesek az állami élelmiszer-segélycsomagok igényléséhez is például - írja a Reuters.

A választási bizottság jelentése szerint Maduro 5,8 millió szavazatot kapott, míg riválisa, Henri Falcon 1,8 milliót. A részvételi arány durván lecsökkent a 2013-as elnöki választás óta, az akkori 86 százalékhoz képest most csak 46 százalék járult az urnákhoz. A 31 milliós lakosságú ország népességének tehát alig 20 százaléka támogatta az elnököt.

Nemzetközi felháborodás és néhány támogató

Az elnök amellett, hogy megpróbálkozhat azzal a lehetetlen feladattal, hogy talpra állítsa a világ legnagyobb olajkészletén szenvedő országát, arra is készülhet, hogy nagyon nem nézik jó szemmel a gyanús választási eredményt, például az EU már vasárnap előtt is figyelmeztetett, hogy botrányos körülmények mellett választhatják újra Maduro-t.

Az Egyesült Államok egészen egyszerűen szégyennek nevezte a vasárnapi választást, és a venezuelai olajgazdaság elleni szankciókat lengetett be, amely óriási csapás lenne a dél-amerikai ország iparának, amely már így is szenved az összeomlás szélén álló infrastruktúra, a lecsökkent kitermelés és az agyelszívás miatt. Ráadásul Marco Rubio republikánus szenátor a választásra reagálva ismét felvetette, hogy az USA-nak katonailag is be kéne avatkoznia az országban, amelyet egyébként Donald Trump is emlegetett korábban.

Venezuela az oroszokban és Kínában reménykedhet, a kínai külügyminisztérium bár hivatalosan nem gratulált az elnöknek, közleményében úgy fogalmazott, hogy a venezuelai emberek döntését tisztában kell tartani.

Kicsit erősebben reagáltak az oroszok, ugyanis az elnökválasztásba való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Alekszandr Scsetyilin, a külügyminisztérium latin-amerikai osztályának vezetője.

Scsetyilin azt kifogásolta, hogy más kormányokkal együtt az amerikai vezetés is a vasárnapi venezuelai voksolás bojkottjára szólított fel, majd azt közölte, hogy nem fogadja el annak eredményét.

Az orosz diplomata szerint Washington - miközben Moszkvát nem egyszer a külföldi választásokba történő beavatkozással vádolta meg - a távolmaradásra való buzdítás és az eredmény elutasítása mellett akadályokat gördített az Egyesült Államokban élő venezuelai állampolgárok szavazása elé.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?