Hirdetés
Hirdetés

Bazi nagy osztrák lagzi: ezzel várják Putyint a szomszédban

Wéber Balázs, 2018. augusztus 17., 13:03

Egy eldugott kis osztrák vendéglőbe is beugrik majd Vlagyimir Putyin szombaton útban Berlin felé. Az orosz elnök az osztrák külügyminiszter esküvőjén vesz részt, az eseményt hatalmas biztonsági előkészületek előzik meg. Bár a vizit hivatalosan magánjellegű, annak alighanem számos politikai üzenete is van.

Forrás: Gasthaus Tscheppe
Itt "mulat" majd Putyin: a Gasthaus Tscheppe terasza Forrás: Gasthaus Tscheppe

„Hazai konyha, álomszép kilátás: dőljön hátra és élvezze!” – ezzel a szlogennel hirdeti magát a Gasthaus Tscheppe Sulztalban. A tipikus kis osztrák vendéglőt eddig nagyrészt a helyiek látogatták, szombaton azonban egy nem mindennapi vendég is át fogja lépni a küszöböt: maga Vlagyimir Putyin.

Hirtelen meghívás

Az orosz elnök az osztrák külügyminiszter, Karin Kneissl meghívására érkezik majd a dél-stájerországi falucskába. Részt vesz a vendéglőben tartandó házasságkötésen, majd tovább utazik Berlinbe Angela Merkel német kancellárhoz.

A Die Presse szerint egészen mostanáig senki sem hitte, hogy Putyin valóban eljön a szertartásra, ahova még júniusi bécsi látogatása során hívta meg őt – mint az osztrák lap fogalmaz –  „túlhevültségében” a szabadságpárti külügyminiszter. Az esküvőn az osztrák kormány is nagy erőkkel képviselteti magát: a mintegy száz vendég között ott lesz Sebastian Kurz kancellár és Heinz-Christian Strache alkancellár is.

Mesterlövészek is védik

Mivel az orosz elnök a világ egyik legvédettebb embere, az esküvőt több száz osztrák rendőr biztosítja, és – a Kronen Zeitung szerint – még a Cobra elitkonmandó mesterlövészei is készenlétben lesznek. Az előkészületek napok óta zajlanak, a vendéglő tágabb környékét lezárják.

Hirdetés

Kneissl az esküvő költségeit maga fedezi, és egy privát biztonsági céget is felbérelt az eseményre. Az extra biztosítás költségét ugyanakkor alighanem az adófizetők állják majd. Ennek pontos összege nem ismert, ugyanakkor nagyságrendjét be lehet lőni a júniusi Putyin-látogatás alapján.

Akkor mintegy 900 osztrák rendőr és 600 katona vigyázott a rendre, ami – a személyi kiadásokat tekintve – csaknem négyszázezer euróba került. Ehhez jöttek még további költségek, hiszen az egykori KGB-ügynököt tíz repülőgép és hét helikopter is védte.

Az ötödik hadoszlop

A Putyin-vizit azonban elsősorban nem is a kiadások, hanem a politikai üzenete miatt téma Ausztriában. Kritikusok szerint ez is azt jelzi, hogy a néppárti-szabadságpárti kormány túlságosan közeli kapcsolatokat ápol az autokrata orosz vezérrel.

„Ismét felmerül a gyanú, hogy Ausztria az oroszok ötödik hadoszlopa az Európai Unióban. És ismét kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy hol áll Bécs politikai értelemben – a még mindig liberális Nyugaton, vagy már az autoriter Kelet-Európában?” – teszi fel a kérdést a Der Standard.

Az osztrák lap szerint Vlagyimir Putyin tudja, hogy egy elnök soha nem lehet csak magánemberként jelen valahol. Tudja, hogyan lehet „puha eszközökkel” befolyást gyakorolni, és tisztában van azzal, hogy az esküvő képei bejárják majd a világot. És persze azt is tudja, hogy a júliustól az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztria adott esetben bojkottálhatja az Oroszországgal kapcsolatos közös uniós politikát.

Ellopja a show-t

Az osztrák külügyminisztérium igyekszik eloszlatni az aggodalmakat. Szerintük ez egy magánjellegű ünnepség, ami nem változtat az osztrák külpolitikán. Ezzel összhangban Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a mostani vizit nem egyedülálló eset, hiszen Putyin vett már rész külföldi magánrendezvényeken. Újságírói kérdésre ugyanakkor nem tudott vagy nem akart konkrét példákat mondani.

Peszkov szerint egyébként az elnök nászajándékkal készül az esküvőre. "Közismert, hogy Putyin gonddal és humorérzékkel választja ki ajándékait, amelyeknek jelentőségük van azok számára, akiknek átadja őket” – jelentette ki. Azt azonban nem árulta el, hogy mi lesz az ajándék.

Kérdés az is, hogy mit szól a látogatáshoz a boldog férjjelölt, Wolfgang Meilinger, hiszen az a furcsa helyzet áll elő, hogy az esküvőjén egy másik férfi lesz a fő attrakció.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?