Hirdetés
Hirdetés

Beintettek a katalánok, új választások jönnek Spanyolországban

Wéber Balázs, 2019. február 15., 13:00

Előrehozott választásokra kerül sor Spanyolországban, miután a spanyol kormány mögül kihátráltak a katalán függetlenségi pártok. A katalánok azért intettek be Madridnak, mert az nem támogatta az önrendelkezési népszavazás tervét. Ráadásul a héten indult az elszakadás-párti katalán vezetők pere, akik akár harminc éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Spanish Prime Minister Pedro Sanchez delivers an institutional statement after an extraordinary cabinet meeting at the Moncloa Presidential Palace in Madrid, Spain, 15 February 2019. Sanchez announced early elections to be held on 28 April 2019, after the government did not find enough support in the Spain's Lower House of parliament to pass the 2019 budget. EPA/CHEMA MOYA
Ennyi volt. Pedro Sánchez mai sajtótájékoztatóján.  EPA/CHEMA MOYA

Feloszlatta a parlamentet és előrehozott választásokat írt ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök péntek délelőtt. A választásoknak már az időpontja is megvan: a spanyolok április 28-án járulhatnak majd az urnákhoz.

A kormányfő azért kényszerült erre a döntésre, mert szerdán a spanyol parlament leszavazta a kormány idei költségvetési javaslatát. Ennek hátterében nem szakmai, hanem elsősorban politikai okok álltak.

Hirdetés

Kihátráltak a katalánok

A katalán függetlenségi pártok (az Európai Katalán Demokrata Párt és a Katalán Köztársasági Baloldal) ugyanis csak akkor szavazták volna meg a költségvetést, ha a parlamentben kisebbségben lévő kormány beleegyezik a katalán önrendelkezési népszavazás megrendezésébe. Erre a kabinet nem volt hajlandó.

"A kormány nem akarta elfogadni az elfogadhatatlant a költségvetési támogatásért cserébe"

- közölte María Jesús Montero spanyol pénzügyminiszter.

Katalónia volt a téma

A parlamenti vita során az ellenzék előrehozott választásokat követelt, és épp azért ostorozta a kormányt, mert az szerinte túl engedékeny politikát folytat Katalónia ügyében. Pablo Casado, a konzervatív Néppárt elnöke egyenesen azzal vádolta meg a kabinetet, hogy lepaktált a katalán nacionalistákkal.

Utóbbiak viszont úgy vélik, hogy a spanyol jobboldal megfélemlítette a kormányt, és ezért szakadtak meg a tárgyalásaik. A szociáldemokrata pártnak a 350 fős parlamentben mindössze 84 képviselője volt, ezért a baszk és a katalán nacionalisták támogatására szorult.

Spanyolországban eddig mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy a parlament leszavazta a kormány költségvetési javaslatát. Emiatt 1996 márciusában is előrehozott választásokat rendeztek.

Három választás négy év alatt

Mindez azt jelenti, hogy kevesebb mint négy év alatt harmadszor tartanak majd választásokat a dél-európai országban. Az elmúlt két alkalommal, 2015-ben és 2016-ban a Mariano Rajoy vezette Néppárt kapta a legtöbb szavazatot, kormánya azonban tavaly belebukott egy korrupciós botrányba. Ezután vette át az ország irányítását a szociáldemokrata Sánchez-kormány.

Közvélemény-kutatások szerint az áprilisi választásokon egyetlen párt sem szerez majd abszolút többséget, de a konzervatív pártok és a szélsőjobb Vox várhatóan jól fognak szerepelni.

Harminc év börtön fenyeget

A katalánok ellenkezését alighanem fokozta, hogy a héten indult a függetlenségpárti katalán politikusok pere, akik súlyos börtönbüntetést kaphatnak a 2017 őszi függetlenségi mozgalomban játszott szerepük miatt.

Lénárt András Spanyolország-szakertő a privátbankár.hu-nak azt mondta: a lázadás és a zendülés a két fő vád. Az előbbi a súlyosabb, mert erőszak alkalmazását vagy az arra való felbujtást  is magában foglalja, és akár 30 évre is ítélhetik a vádlottakat. A katalán-spanyol konfliktus hátteréről készült interjúnkat itt olvashatják.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?