Hirdetés
Hirdetés

Beszámítható-e Trump? Már rengetegen aggódnak

Káncz Csaba, 2018. január 08., 08:31

Európában is vihart kavart, hogy a könyv gyakorlatilag bebizonyítja a legbelsőbb tanácsadók véleménye alapján: a világ első számú politikai vezetője nemcsak kiszámíthatatlan, hanem egyenesen beszámíthatatlan is. London, Berlin és Párizs tehát mára nyíltan vita tárgyává tette, hogy a nyugati szövetséget lehet-e építeni egy ilyen személyiségre?

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Michael Wolff amerikai író-újságíró Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és düh – Trump Fehér Háza) című könyvének előrendelt példánya a washingtoni Politics and Prose könyvesboltban. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)
Michael Wolff amerikai író-újságíró Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és düh – Trump Fehér Háza) című könyvének előrendelt példánya a washingtoni Politics and Prose könyvesboltban. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

Elképesztő kép tárul elénk, ha rápillantunk a Nyugat vezető fővárosaira. Berlinben négy hónap óta nincsen kormány és Húsvét előtt nem is lesz. A németek 45 százaléka ráadásul már ellene van egy újabb nagykoalíciónak. Londonban papíron üzemel egy kormány, de minek? Szétesve vonaglik, nemzetközi befolyása zuhan a nulla felé.

Drámai hitelvesztés

Hirdetés

Mindezek azonban teljesen mellékesnek tűnnek, ha rápillantunk arra a politikai válságra, amely magával ragadta Washingtont. Ezeken a hasábokon már másfél éve figyelmeztettünk, hogy Donald Trump elnökké választása esetén szét fogja verni a Republikánus Pártot. Azóta az is kiderült, hogy elnökként saját választóit is becsapja, hiszen az elmúlt hetekben fogadtatott el egy olyan adócsomagot, amely az amerikai szupergazdagoknak kedvez, a középosztályt és a roncstársadalmat pedig tovább tolja be a mocsárba.

Egy ilyen szintű hitelvesztés után érkezett az elmúlt napokban egy óriási vihart kavart oknyomozó könyv, amely Trump elnökségének titkos részleteiről szól. A Michael Wolff újságíró által jegyzett Fire and Fury: Inside the Trump White House (Tűz és harag: Trump Fehér Házának belsejében) című könyv Wolff állítása szerint több mint 200 interjú alapján készült, amiket az elmúlt másfél évben készített Trumppal, illetve az elnök belső köréhez tartozó emberekkel. Nehéz felsorolni azokat a nukleáris erejű kiszivárogtatásokat, amelyeket Wolff elénk tár, de összességében egy minden tapasztalat és koncepció nélküli elnöki politika körvonalazódik benne.

Európában is vihart kavart, hogy a könyv gyakorlatilag bebizonyítja a legbelsőbb tanácsadók véleménye alapján: a világ első számú politikai vezetője nemcsak kiszámíthatatlan, hanem egyenesen beszámíthatatlan is. Németország legtekintélyesebb konzervatív napilapja, a Frankfurter Allgemeine Zeitung a ledöbbent kontinensünk aggodalmait tükrözi vissza, amikor pont erre kérdez rá. De a vezető brit konzervatív lap, a Times of London is főoldalán kérdőjelezi meg Trump mentális állapotát. London, Berlin és Párizs tehát mára nyíltan vita tárgyává tette, hogy vajon a NATO védelmi szövetségének vezetője beszámítható-e és lehet-e építeni egy ilyen személyiségre.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Kushner is a pácban

Wolff könyve egy másik szempontból is jelentős. Feltépi a sebet Trump veje, Jared Kushner állítólagos pénzmosó tevékenységei kapcsán. Márpedig a pénzügyi felügyelet (SEC) tavaly novemberben szövetségi nyomozást indított Kushnerrel szemben egy ügyben, amelynek keretében Trump legközelebbi rokona és tanácsadója 285 millió dolláros hitelt kapott a Deutsche Banktól. A hitelügylet mögött a gyanú szerint egy orosz oligarcha állhat.

Az SEC egy másik ügyben is vizsgálódik Kushnerrel kapcsolatban egy olyan ügy kapcsán, amely metódus hazánkban Rogán Antal miniszter és köréhez köthető. Kushner vállalata intézte ugyanis azt a letelepedésikötvény-programot, amelynek keretében 500 ezer dolláros befektetésért cserébe gazdag kínai üzletemberek százai kaptak lehetőséget arra, hogy letelepedjenek az Egyesült Államokban.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?