Hirdetés
Hirdetés

Csak Amerikán múlik a jövő: megmaradhat a diplomácia?

2017. december 05., 14:53

Ankara megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Trump Jeruzsálemet ismeri el az állam fővárosának.

Erdogan török elnök
Erdogan török elnök

Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismeri el a zsidó állam fővárosának – jelentette ki a török elnök egy parlamenti frakcióülésen. Recep Tayyip Erdogan szerint Jeruzsálem érzékeny pont a muzulmánok számára ezért figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy ezt a lépést nem teheti meg. Múlthéten Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner közölte: az amerikai elnök még nem döntött arról, elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának, sem az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről.

A nemzetközi közösség soha nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban működnek.

Mahmúd Abbász szerint ezek a lépések aláásnák az amerikai erőfeszítéseket a közel-keleti békefolyamatban. A palesztin elnök hangsúlyozta: mindez teljesen elfogadhatatlan lenne az arabok, különösen a palesztinok számára, de nemzetközileg is. Jordánia máris egyeztetésekbe kezdett, hogy összehívják az Arab Ligának, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a rendkívüli ülését arra az esetre, ha Washington elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosának, vagy az amerikai nagykövetség áthelyezéséről döntene. Erdogan szerint az OIC napokon belül összeülne Isztambulban egy esetleges amerikai döntést követően.

Hirdetés

Csak a tárgyalások segíthetnek

A török elnöki szóvivő Twitter bejegyzésében rendkívül aggasztónak tartotta az amerikai lépésről szóló híreket, mivel a változtatás ellentétes lenne Jeruzsálem vallási, történelmi státusával, valamint nemzetközi egyezményekkel és ENSZ-határozatokkal. Ibrahim Kalin egyúttal reményét fejezte ki, hogy Washington "elkerüli ezt súlyos hibát".

Trump bedöntötte az angol kapcsolatokat, most a Közel-Keletet lobbanthatja be További részletek >>>

Törökország és Izrael többéves szünet után, tavaly júniusban állította helyre diplomáciai kapcsolatait. Mindkét ország ismét nagyköveteket jelölt ki, Izrael pedig részben feloldotta Törökország számára a Gázai övezet blokádját, így Ankara humanitárius segélyt küldhet a térségbe. A két ország viszonya 2010-ben romlott meg, miután az izraeli haditengerészet megölt több hajón tartózkodó török aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni.

Az európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint tartózkodni kell az olyan egyoldalú intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik a kétállami megoldást célzó, közel-keleti béketárgyalások felújítását. Federica Moghereni hozzátette: Jeruzsálem státusát tárgyalások útján kell rendezni.

Még mindig nem ért véget Erdogan bosszúhadjárata

Elfogatóparancsot adtak ki 360 ember, köztük 333 katona ellen szerdán Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.

A 333 gyanúsított katona közül 216-an jelenleg is aktív szolgálatot teljesítenek. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?