4p
Erős recessziós folyamatok indultak be a gazdaságban, amit az európai szereplők is megérezhetnek.

A friss aktivitási adatok arra utalnak, hogy a török gazdaság recessziós pályára állt a líra meredek értékvesztése és a pénzügyi kondíciók ehhez kapcsolódó erőteljes szigorodása miatt. A pénzügyi válságot az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is megszenvedheti.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai kiemelték, hogy a kialakult valutaválság következményeként a török líra az idei év eleje óta csaknem 40 százalékkal zuhant a dollárhoz képest, és ez júliusban 15 évi csúcsra, 15,8 százalékra hajtotta fel a tizenkét havi inflációt. A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a a meglóduló infláció és a súlyos mértékben feszesebbé vált pénzügyi kondíciók együttes hatására megtorpanásszerű lassulás kezdődött a török gazdaságban – tették hozzá.

A várakozások szerint az ipari termelés értéke negyedéves összevetésben 0,7 százalékkal csökkenhetett a második negyedévben, annak ellenére, hogy az első három hónapban még 1,8 százalékkal nőtt. Az elemzőház szerint a felmérések arra utalnak, hogy a harmadik negyedévben tovább romlik a helyzet: júliusban az import 9,4 százalékkal volt alacsonyabb éves összehasonlításban. A járműértékesítés júniusban és júliusban egyaránt csaknem harmadával maradt el az egy évvel korábbitól.

Még jövőre sem várható növekedés

Ezek alapján az elemzők szerint a török GDP éves szinten 3 százalék körüli ütemben csökken. Az elemzőház továbbra is 3 százalékos növekedést vár, de ez kizárólag az erős évkezdetet tükrözi. Az idei utolsó negyedévre és 2019 első felére 2-4 százalék közötti éves összevetésű GDP-visszaesést, a jövő év egészére pedig stagnálást vár Törökországban – ezzel szemben tavaly még 7,4 százalékkal bővült a gazdaság.

Atombomba után nyúlhat Törökország, ha magára hagyják

Törökország atomfegyver kifejlesztésébe kezdhet, ha a Nyugat magára hagyja, legalábbis Sigmar Gabriel volt német miniszter szerint. Európai politikusok akár Donald Trump ellenében is készek támogatni a muzulmán országot. Az USA messze van, de mi isszuk meg a levét, ha valami történik – tartják. Részletek >>>

A Moody”s szerint a válság negatív hatást gyakorolhat az EBRD-re is, amelynek jelentős aktív kitettségei vannak a török gazdaságban: a Banknak jelenleg 237 aktív finanszírozási programja fut a török gazdaságban, és jelenlegi törökországi beruházási portfóliójának értéke meghaladja a 7,3 milliárd eurót. A bank tavaly 1,54 milliárd euró új finanszírozást folyósított törökországi programokra.

A hitelminősítő szakemberei a törökországi fejlemények a közép- és kelet-európai feltörekvő térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni székhelyű EBRD nyereségességét és eszközminőségét is megterhelik – ennek ellenére a hatás kezelhető marad, tekintettel a Bank erős pozíciójára (a hitelminősítő intézet továbbra is Aaa besorolás alatt tartja az EBRD-t). A hitelminősítő nemrég ugyanakkor leminősítette a török gazdaságot, az addigi Ba2-ről Ba3-ra rontva a hosszú távú török besorolást, amelyre egyidejűleg további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is adott.

Egyre nagyobb a baj: leadták a vészjelzést, az IMF-től kérnek pénzt

Argentínát ugyanolyan problémák sújtják, mint Törökországot, de megpróbálják teljesen máshogy kezelni a válságot - hiába azonban a tankönyvi válasz a problémákra, egyelőre semmi sem működik, az ország az IMF-től most kéri a későbbre ígért 50 milliárd dollárt, hogy elkerülje az államcsődöt. A lakosság 2001-ben már átélt ilyet, most mindenki attól fél, hogy megint lakatot tesznek a bankszámlákra. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG