Hirdetés
Hirdetés

Atombomba után nyúlhat Törökország, ha magára hagyják

2018. augusztus 20., 11:24

Törökország atomfegyver kifejlesztésébe kezdhet, ha a Nyugat magára hagyja, legalábbis Sigmar Gabriel volt német miniszter szerint. Európai politikusok akár Donald Trump ellenében is készek támogatni a muzulmán országot. Az USA messze van, de mi isszuk meg a levét, ha valami történik – tartják.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter egy berlini külpolitikai értekezleten 2017. december 5-én. (MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka)
Sigmar Gabriel német külügyminiszter (MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka)

Sigmar Gabriel volt német gazdasági, majd külügyminiszter, a szociáldemokrata SPD vezéralakja szerint a török krízis komoly biztonságpolitikai kockázatokat jelent Németország és Európa számára. “Saját érdekünkben mindent meg kell tennünk, hogy Törökországot a Nyugat részeként tartsuk meg” – mondta az RND-csoport („Redaktionsnetzwerks Deutschland“) újságjai szerint.

Ellenkező esetben, ha politikailag izolálódik, akkor hosszú távon azzal a fenyegetéssel is szembe kell nézni, hogy Törökország atomfegyvereket fejleszt.

Hirdetés

Szerinte Törökország népének most határozottan jelezni kell, hogy Németország és az EU nem vesznek részt az ország Donald Trump által kezdeményezett gazdasági destabilizálásában. Az USA szerinte olyat tesz most, amely a NATO-szövetségesek között megengedhetetlen: egy eleve gazdaságilag meggyengült országot szankciókkal a szakadékba próbál taszítani.

Ti messze vagytok, mi nem

Az USA messze van, mi itt Európában fizetnénk meg az árát – idézik a német lapok. A gazdasági turbulenciákon kívül az is fenyegeti az EU-t, hogy Törökország kilép a menekültügyi paktumból. A harmadik nagy veszély, hogy kilép a NATO-ból, ez pedig Gabriel szerint mind között a legrosszabb lenne.

Ha Törökország eltávolodna a NATO-tól, akkor a volt külügyminiszter félelmei szerint a nacionalista erők előbb-utóbb atombomba előállítására törekednének, hogy az országot megtámadhatatlanná tegyék. Már több intő jel van a távolodásra, mint az orosz légvédelmi rakéták beszerzése vagy Katar napokban bejelentett beruházása.

IMF-segély kellene

Ami pedig az emberi jogokkal kapcsolatos folytonos aggályokat illeti, azok helyzetének javulásához sem járul hozzá, ha Törökország eltávolodik Európától – mondta Gabriel.

A Die Welt szerint az SPD jelenlegi elnöke, Andrea Nahles kilátásba helyezte, hogy nemsokára segíteniük kell Törökországon. Az ország ugyanis fontos NATO-partner, és nagyon nem mindegy, hogy gazdaságilag stabil marad-e. Ehhez a segítséghez Németország önmaga nem elég erős, ezért arról kéne meggyőzni Ankarát, hogy kérjen IMF-hitelt.

Erdogan Berlinbe jön

Pár nappal korábban egyébként maga Angela Merkel kancellár emlékeztette arra Erdogan török elnököt, hogy “Berlinben van egy potenciális szövetségese”, lényegében burkoltan felajánlva így a segítségét. A török és a német vezetők a múlt héten hosszas telefonbeszélgetést folytattak, a török elnök pedig szeptember 28-án Berlinbe utazik majd.

Merkelnél a kulcs?

Németország és Törökország ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, ők a törökök legnagyobb kereskedelmi partnere, több millió török származású ember él és dolgozik az EU legerősebb gazdaságában. Erdogant pedig úgy is nevezték korábban, mint menekültek kulcsainak őrzőjét.

Vélhetően erre is célzott a Bloomberg, amikor pár napja azt írta, hogy most Merkelnél van Törökország európai kapcsolatainak kulcsa. Ma pedig egy apró, de fontos hír jött, eszerint egy hosszú ideje lefogott, török származású német újságírónőt végre elengedtek a török hatóságok. Ez jelzésértékű lehet a német-török kapcsolatok szempontjából.

Ki az a Gabriel?

Sigmar Gabriel a német SPD-t vezette sok évig és kancellárhelyettes, gazdasági miniszter volt Angela Merkel mellett. Majd 2017 elején gyakorlatilag lecserélték a párt élén Martin Schulzra. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy Gabriel népszerűségi mutatói nagyon alacsonyak voltak és közeledtek a szeptemberi választások. Utána külügyminiszter volt az ügyvezető német kormány 2018 márciusi leköszönéséig.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?