Hirdetés
Hirdetés

De ki az a Boris Johnson? Bemutatjuk a britek új vezérét

Wéber Balázs, 2019. július 23., 16:30

Boris Johnson ókori filozófusokon csiszolódott, és újságíróból lett politikus. Vitatott, szabad szájú, színes egyéniség, cikkei számos esetben okoztak botrányt. Konzervatív, EU-szkeptikus és Brexit-párti, néhány kérdésben ugyanakkor liberális elveket vall. Azt ígéri, hogy akár megállapodás nélkül is kilépteti az Egyesült Királyságot az EU-ból. Ezzel ugyanakkor saját hatalmát is veszélyeztetheti.

Conservative party leader Boris Johnson departs to his office after he was announced as the new Conservative party leader at an event in London, Britain, 23 July 2019. Former London mayor and foreign secretary Boris Johnson on 23 July 2019 was announced the winner in the party contest to replace Theresa May as leader of the Conservative Party. As the winner, Johnson will also take up the post of Britain's prime minister on 24 July 2019. EPA/WILL OLIVER
Boris Johnson győzelmének bejelentése után Londonban. EPA/WILL OLIVER

Köszönöm mindenkinek ezt a hihetetlen megtiszteltetést, amiben részesítettek. A kampány lezárult, és most kezdődik a munka, hogy egyesítsük az országot és a pártot, megvalósítsuk a Brexitet és legyőzzük Corbynt (a Munkáspárt vezetőjét)

- így köszönte meg támogatóinak a bizalmat Boris Johnson a Facebookon, miután ma kiderült: ő nyerte a Konzervatív Párt vezetői – és egyben az Egyesült Királyság miniszterelnöki – posztjáért folytatott versenyfutást.

Hirdetés

Simán győzött

A párttagok közül több mint 92 ezren szavaztak rá, 46,5 ezren pedig vetélytársára, Jeremy Hunt külügyminiszterre – azaz a volt külügyminiszter a papírformának megfelelően kétszer több szavazatot kapott.

Johnson hivatalosan holnap veszi át a miniszterelnöki tisztséget Theresa Maytől. A távozó kormányfő azért jelentette be lemondását május végén, mert többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és az EU között létrejött kilépési megállapodást.       

De ki az a Boris Johnson?

Johnson történész, újságíró, politikus. A Brexit-párti tábor egyik meghatározó alakja: jelentős szerepe van abban, hogy a britek szűk többséggel ugyan, de az EU-ból való kilépésre szavaztak 2016 júniusában.

Alapvetően konzervatív és EU-szkeptikus, ugyanakkor bizonyos témákban (gazdaság, egyes társadalmi kérdések) liberális elveket vall.

Elitiskolákban végzett – Eton College, Belliol College (Oxford) –, ahol ókori  irodalomra és filozófiára specializálódott. Tanulmányai után politikai újságírónak állt: konzervatív lapoknál (Times, Daily Telegraph, Spectator) dolgozott, a Telegraphban még ma is rendszeresen jelennek meg írásai.

Színes, választékos, egyedi stílusban ír, cikkei ugyanakkor számos esetben keltettek megbotránkozást.

2001-ben parlamenti képviselővé választották a Konzervatív Párt színeiben, 2008-tól 2016-ig pedig London főpolgármestere volt. 2016-ban a Vote Leave (Szavazz a kilépésre) kampány egyik vezéralakja lett. Arra biztatta a briteket, hogy a 2016 júniusi referendumon voksoljanak az EU-tagság megszüntetésére.

Nevéhez fűződik az a kampányszlogen, miszerint az Egyesült Királyság heti 350 millió fontot küld az EU-nak (tehát ennyibe kerül az uniós tagság). Már a népszavazás előtt kiderült, hogy ez az állítás ebben a formában hamis: a nettó összeg ennél jóval kevesebb.

Theresa May kormányában külügyminiszter lett, 2018 nyarán azonban lemondott, mivel nem értett egyet May Brexit-stratégiájával és a körvonalazódó kilépési megállapodással.

Szerinte a miniszterelnök túl engedékeny volt Brüsszellel szemben, és nem volt képes megfelelően érvényesíteni a brit érdekeket.

És mit fog csinálni?

Johnson szerint az EU és a brit kormány között létrejött megállapodás rossz Nagy-Britanniára nézve, ezért azt továbbra sem szabad elfogadnia a brit parlamentnek. Világossá tette azt is, hogy a legújabb határidőig, idén október 31-ig mindenképp ki akarja léptetni országát az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

Ezt mai beszédében is megerősítette:

Október 31-én végrehajtjuk a Brexitet, és a "meg tudjuk csinálni" szellemével előnyt kovácsolunk mindazon lehetőségekből, amelyeket a kilépés hoz magával.

Korábban elismerte ugyanakkor, hogy no deal Brexit esetén lenne „némi fennakadás”. (Az elemzőintézetek többsége ennél súlyosabb következményekkel, jelentős gazdasági károkkal számol – a szerk.)

És ki mit szól hozzá?

Vetélytársa, Jeremy Hunt csalódottságának adott hangot veresége miatt, de hozzátette, hogy Johnson nagyszerű munkát végez majd. Theresa May gratulált utódjának, és a maga részéről teljes támogatást ígért neki a parlamentben.

Szintén gratulált Johnsonnak többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke és Donald Trump amerikai elnök.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az EU-szkeptikus olasz Liga elnöke pedig azt írta:

Az a tény, hogy a baloldalon még a Ligánál is veszélyesebbnek festik le, még szimpatikusabbá teszi őt számomra.

És milyen kihívások várnak rá?

Johnsonra kezdésként több, meglehetősen nehéz feladat vár. Egyrészt el kellene kerülnie a megállapodás nélküli kilépést – azaz új egyezséget kellene kötnie az ezt eddig következetesen kizáró uniós vezetéssel –, vagy ha ez mégsem sikerül, akkor olyan cselekvési tervvel kellene előrukkolnia, amely mérsékli a no deal Brexit negatív gazdasági hatásait.

Másrészt figyelnie kell arra, hogy ne hozza lehetetlen helyzetbe kormányát már az első hónapokban. A konzervatív pártnak ugyanis csak az északír unionista párttal együtt van többsége a brit alsóházban, ráadásul a konzervatív párton belül is számos olyan képviselő van, akik ellenzik a megállapodás nélküli kilépést. Johnson tehát könnyen elveszítheti a többségét, ami akár kormánya bukásával és új választások kiírásával is járhat.

Anne Milton oktatási miniszter például már ma bejelentette lemondását, mivel szerinte az Egyesült Királyságnak „felelős módon” kell elhagynia az EU-t. Távozik posztjáról David Gauke igazságügyi államtitkár is. A Financial Times szerint mintegy 30 olyan konzervatív képviselő van, akik meg akarják akadályozni a no deal Brexitet.

Videókommentárunk a témában:

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?